Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan tudunk előre "készülni" a mélypontokra? Mennyire fontos a tudatosság és az önismeret, hogy a nehéz szakaszokból a legjobbat hozhassuk ki? Hogy ne legyen csalódás a vége, ne úgy tervezzük az életünket, hogy szerzünk egy sláger diplomát és egy jól fizető munkahelyet, majd hátradőlünk. Mert ha ez a „tervünk” borul, akkor mi is megborulunk.

„Márpedig, ha tudnánk magunkról, hogy a mélypontjainknak saját magunkban mik lehetnek a titkai - például olyan munkahelyet és pozíciót választottam magamnak, ami nem illik a személyiségemhez vagy olyan élethelyzetbe kerültem, ahol a motivációm nem kielégítő -, megértenénk, hogy mi okozza frusztráltságunkat” - magyarázza Dara Péter személyiségfejlesztő, aki a legjobbat hozza ki az emberekből.

Van úgy, hogy nem jön össze

Ha nem sikerül valami és mélypontra kerülünk, legelőször külső kapaszkodókat keresünk. Olyan külső támaszokat, amiktől azt várjuk, hogy majd megmentenek minket és kihúznak bennünket a gödörből. Nagyon kevesen vannak, akik nem kívül, hanem belül keresik a fogódzókat, azaz saját belső erőforrásaikat mozgósítják.

Ahhoz, hogy ismerjem belső erőforrásaimat, tisztában kell legyek magammal, hogy milyen vagyok, mert így tudom a legjobb képességeimet a legjobb módon kihasználni. Ehhez szükséges az önismeret, hogy tudjam, mihez van tehetségem, miben vagyok a legjobb. S ahhoz is segítség, hogy talpra álljak egy nehéz időszak után.

Belső erőforrások alatt értjük azokat a saját képességeinket, amivel születésünkkor már rendelkeztünk és azokat is, amelyeket eddigi életünk során megtanultunk. Belső erőforrásaink és korábbi tapasztalataink segítenek abban is, hogyan irányítsuk a saját életünket úgy, hogy ne menjünk bele vesztes helyzetekbe. Például, ne válasszunk szakmát vagy munkahelyet csak azért, mert trendi, de a képességeink vagy a viselkedési stílusunk nem passzol az adott környezethez.

A terv és B terv

Gyakorta fordul elő az is, hogy egy nehéz helyzetet tévesen ítélünk meg, azaz a saját szemüvegünkön keresztül magyarázzuk, holott, egy másik perspektívából nézve lehetnek pozitív hozadékai. Ha megpróbáljuk több szemszögből vizsgálni a helyzeteket, van esélyünk rá, hogy ne váljunk a körülmények áldozatává.

Például mi lenne, ha nem munkahelyet keresnénk, hanem az életünket építenénk, javasolja Dara Péter. Ha nem munkában és munkahelyben gondolkoznánk, hanem olyan tevékenységben, amit szeretünk vagy éppenséggel egy életcél megtalálásában. Ebben az esetben hozzárendelhetjük azokat a munkaköröket, amikben jól érezzük magunkat. Persze, itt is nagyon fontos az önismeret, hogy egy-egy pozícióhoz van-e tudásom, affinitásom. Ha nincs, akkor sikertelenek leszünk és rosszul fogjuk magunkat érezni a helyzetben.

Természetesen, vannak élethelyzetek, amikor mindent be kell vállalni a pénz miatt, de ezt is tegyük tudatosan – például egy adott időszakra. A kiégés azért következik be, mert nem azt csináljuk hosszú távon, amiben a legjobbak vagyunk, pusztán anyagi motivációk hajtanak bennünket. Ha megpróbáljuk azt a szemléletet levetni, hogy csak egy stabilnak tűnő munkahely adhatja a biztonságot, akkor nem fogunk elkeseredni, ha, mondjuk szervezeti változások vagy munkakörünk megszűnése miatt tovább kell mennünk egy másik állásba. A munkahelyváltást felfoghatjuk lépcsőfokoknak is, amelyek egyre közelebb visznek céljainkhoz.

   Így jöjjünk ki a mélypontokból   

Mélységek vs. magasságok

Egyáltalán miért az élet velejárói a mélypontok és milyen ciklikusságra készülhetünk? A mélypontok azért vannak, hogy általuk fejlődjünk és megismerhessük újabb rejtett képességeinket. A mélypontok ciklikusságát nehéz meghatározni, mert vannak rövidebb, de vannak elhúzódó, nehéz időszakok. Az a tapasztalat, hogy általában utólag értjük meg, hogy mit nyertünk általa.  Nagyon komoly tanulási folyamat, hogy hibáinkat és sikereinket összhangba tudjuk állítani. „Mindig lesz hullámzás, de a törvényszerűségét nem ismerjük” – fogalmazza meg a szakértő. De mint mondja, érdemes tudatosan készülni a mélységekre és a magasságokra is.

Néhány ötlet a szakembertől, hogy kihúzzuk magunkat a mélypontról:

- Foglaljuk össze a legjobb képességeinket egy listába, amelynek segítségével könnyebben kitalálhatjuk, hogy miben vagyunk jók, milyen munkakört végzünk a legszívesebben.

- Legyenek különböző forgatókönyveink, hogyan tudjuk céljainkat megvalósítani. Ha az egyik irány nem sikerül, legyen több alternatívánk a kiúthoz.

- Ha a pénz miatt van szükségünk munkára, akkor fogadjuk el, hogy egy kis ideig nem azt a feladatot végezzük, amit szeretünk, de ilyenkor se veszítsük el a valódi célunkat. Ebben az időszakban is fejlesszük magunkat és készüljünk a következő lépésre.

- Amikor jól megy a szekér, akkor tervezzük meg további lépéseinket. Ugyanis ilyenkor rendelkezünk a legerősebb kreatív erőnkkel. Ne felejtsük el, hogy életünk megtervezése folyamatos stratégiaépítést igényel.

- Sohase tekintsünk magunkra „bukott”-ként. A kudarc az, amikor megállunk. A siker az, amikor tovább megyünk.

- Figyeljünk a környezetünk visszajelzéseire, de legyünk óvatosak! Hiteles tanácsadóktól fogadjunk el tanácsokat, akik már voltak hasonló szituációban.

- Nem baj, ha önmagunkba „kapaszkodunk”, azaz ha átgondoljuk képességeinket, erősségeinket és hogy miben vagyunk jók.

- Írjuk össze, melyek voltak azok a pontok, események, sikerek az életünkben, amelyeket saját erőnkből értünk el. Gondoljuk át, milyen eredményeket köszönhetünk saját magunknak. Fontos, hogy a magánéleti és a munkahelyi szerepeinket is egyaránt vegyük figyelembe.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a mai világban sokkal gyorsabb változásokat élünk. Sűrűbben váltakoznak a sikeres és kudarcosabb időszakok, mint szüleink, nagyszüleink idejében. Manapság már a 2-3 évre szóló tervezés hosszú távúnak minősül. Ehhez a felgyorsult tempóhoz kell igazodnunk és megpróbálni „átállítani” gondolkodásunkat egy rugalmasabb, mobilisabb és gyorsan reagáló üzemmódra, teszi hozzá Dara Péter.

 

A témával foglalkozunk még részletesebben. Addig is olvassunk a kapcsolódó témákban, beszélgessünk minél több emberrel, hogy döntéseinket minél szélesebb körű információkra alapozva hozhassuk meg. A kínált álláslehetőségeinkből is e szerint válogassunk. Egyszóval, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala