Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár nagyobb kihívás pályakezdőként ütős önéletrajzot írni, pár alapelv betartásával egyáltalán nem lehetetlen kitűnni a többi pályázó közül. Ha nincs semmilyen tapasztalatunk, akkor is lehetünk vonzóak a munkáltatók szemében, csak tudnunk kell, hogy mire érdemes odafigyelnünk. A hatékony önéletrajzíráshoz Tóth Nikoletta, a szegedi Continental HR szakembere nyújt segítséget, aki a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodában is segít a hallgatóknak önéletrajzírás és motivációs levélírás területén, ezen felül próbaállásinterjúkat is tart.

A legfontosabb a struktúra

Ha valaki be akar lépni a munkaerőpiacra, a legelső teendője, hogy írjon egy jó önéletrajzot. Nyilván egy pályakezdőnél ez annyival bonyolultabb, hogy nem feltétlenül rendelkezik szakmai tapasztalattal, ettől függetlenül lehetséges úgy rendszerezni a meglévő tanulmányokat, kompetenciákat úgy, hogy az az álláshirdető szempontjából is ütős legyen. „A legfontosabb dolog, hogy átlátható és strukturált legyen az önéletrajz. Az a lényeg, hogy ha a kezében tartja az ember, akkor egy tagolt, követhető szerkezete legyen, ne legyen keszekusza” – magyarázza Nikoletta.

Olvassuk át alaposan, mire jelentkezünk

Az, hogy az adott pozícióra vagy cégre szabjuk az önéletrajzunkat, fontos alappillére a jó jelentkezésnek.

„Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy megírnak egy CV-t vagy egy motivációs levelet, megvan ez a sablon, és nem nézik azt, hogy az adott álláshirdetésben kiírt feltételekhez ez mennyire passzol. Mindig nézzük meg a kiírást, milyen követelmények vannak, milyen kompetenciákra van szükség az adott pozícióhoz és mindig erre írjuk meg az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket is!” – javasolja a szakember.

Priorizáljunk

Sokan esnek abba a hibába, hogy felsorolják az összes létező iskolájukat és szakmai tapasztalatukat, de ez nem feltétlenül jó. „Akinek főiskolai vagy egyetemi végzettsége van, annak nem kell általános iskolát is beleírnia, hiszen feltételezzük, hogy megvan neki az általános iskolai végzettség és az érettségi, ha már egyetemre, főiskolára felvették.” A középiskolát akkor érdemes beleírni a CV-be, ha nem egy általános gimnáziumba jártunk, hanem mondjuk egy olyan szakközépiskolába, ami fontos lehet a megpályázott pozíció szempontjából.

A nem releváns tapasztalat is tapasztalat

Sokan nem rendelkeznek a megpályázott pozíciónak megfelelő munkatapasztalattal, de végeztek már nyáron diákmunkákat vagy segítettek otthon a családi vállalkozásban. „Nagyon sokan nem merik ezeket beleírni, mert nem éppen a szakmába illő, viszont pályakezdőként fontos, hogy a HR-es lássa, hogy a jelentkező dolgozott már életében, volt főnöke, felelősséggel tartozott valamiért, el kellett számolnia valakinek, feladatokat látott el határidőre.”

Figyeljünk a kronológiára

Gyakori hiba, hogy a jelentkezők nem a megfelelő sorrendben tüntetik fel a tanulmányaikat vagy a tapasztalataikat, amitől kevésbé lesz átlátható az önéletrajz. „A tanulmányoknál mindig a legmagasabb iskolai végzettséget kell előre írnunk, szakmai tapasztalatnál pedig a jelenlegi vagy legutóbbi munkahelyünket vagy tapasztalatunkat. Valamikor teljes összevisszaság van és emiatt átláthatatlan az önéletrajz” – sorolja a gyakori hibákat a szakember.

Használjunk kiemeléseket

„Amikor a HR-es megnéz egy CV-t, az kb. fél percet vesz igénybe. Ilyenkor a kiemelésekből látja, hogy az adott pályázó milyen kompetenciákkal rendelkezik. Én mindig azt szoktam tanácsolni a hallgatóknak, hogy amikor az adott pozícióra jelentkeznek, mindig olvassák el a kiírást, hogy milyen követelmények vannak, milyen típusú embert várnak az adott pozícióra, és emeljék ki azokat a szakmai tapasztalatokat, végzettséget, vagy éppen személyes kompetenciákat egy másfajta betűtípussal, amelyek relevánsak. Ez megragadja a HR-es figyelmét és több időt fog szentelni arra az önéletrajzra” – magyarázza a szakember. A kiemelések mellett a piktogramok is feldobhatják az önéletrajzot, hiszen így nem csak egy egységes felsorolást lát a HR-es.

Legyünk kreatívak

„Nagyon sokan használják az Europassos önéletrajz sablonokat, aminek az a hátránya, hogy nem mindig engedi, hogy plusz dolgokat írjunk bele. Sokkal jobb, amikor valaki a saját ötleteit adja hozzá és nem valamilyen sablonönéletrajzot ír meg, szóval én mindig azt tanácsolom a pályakezdőknek, hogy saját maguk tervezzék meg az önéletrajzukat. Nagyon sok a lehetőség, hogy mi mindent tudunk beszúrni, akár képeket, piktogramokat, amiktől színesebb és egyedibb lesz a CV. Mi, HR-esek látjuk az egyéniséget, a személyiséget már az önéletrajzból is” – osztja meg velünk Nikoletta.

Ne felejtsük le az elérhetőséget

Valamikor pont ez az alapvető információ marad le az önéletrajzról, ennek hiányában viszont hiába várjuk a munkáltató hívását. „Telefonszám és e-mail cím mindig, minden esetben legyen ott, hogy fel tudjuk venni a jelentkezővel a kapcsolatot.”

Ha teszünk fényképet, az legyen jó

Fényképet csatolni a jelentkezésünkhöz nem feltétel, de jól tud mutatni, ha igényesen készítjük el. „Mindenképpen egyszínű, világos háttér legyen és válltól felfelé látszódjunk a képen. Semmiképp ne legyen kivágott kép vagy bulikép. Az is fontos, hogy a fotón felismerhetők legyünk.”

További tippek a tökéletes önéletrajzhoz:

Mit ne írjunk az önéletrajzba? - Amikor nem hozzátenni kellene a jelentkezéshez, hanem elvenni belőle. A kevesebb néha itt is több. 

Olvas még valaki egyáltalán önéletrajzot? - Eláruljuk: igen. De nincs sok időnk arra, hogy kitűnjünk a tömegből. 

Így írjunk most önéletrajzot! - Pályakezdőként és a koronavírus miatt kialakult helyzetben talán úgy érezhetjük, duplán nehéz a dolgunk. Ragadjunk meg minden lehetőséget és hasznos tanácsot! Cikkünkben karrier coach segít jelentkezésünk tökéletesre csiszolásában. 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala