Egy kis odafigyeléssel javítható az önéletrajz - véli Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

"Istvántól kaptam a napokban egy mailt. Azt írta, hogy hónapok óta keres munkát és semmit sem talál. Elkeseredett volt és dühös. Az önéletrajzát átnézve arra gondoltam, hogy vannak kisebb nagyobb hibák, amelyek gyakran fordulnak elő, és egy kis odafigyeléssel jól javíthatók lennének" - mesélte a szakember, aki úgy véli, érdemes ezekre odafigyelni, mert ha ezeket sikerül kijavítani, máris nagyobb eséllyel kaphatunk lehetőséget egy interjúra.

Amikor túl kevés az információ

Herczku Monika megkérdezte a férfit, hogy meddig jut el az álláskeresésben. Kiderült, hogy az önéletrajzára sem kap választ, interjúra csak egyszer hívták be, de az egy teljesen komolytalan ajánlat volt, még köszönőviszonyban sem volt az ő tapasztalataival.

Kiderült, hogy 38 éves, szakirányú diplomája van, sokéves tapasztalattal a könyvelés területén. Akkor hol lehet a gond? A tanácsadó azt gyanította, hogy az önéletrajzában lehet valami, ami miatt nem hívják be. Amikor megnézte az önéletrajzot, azt látta, hogy a dokumentum "Szakmai tapasztalatok" része úgy állt össze: cégnév-időtartam-pozíció. Csak ennyi.

Zsip-Zsup Kft.       2010-2012 Könyvelő
Kenderzsúp Kft.    2007-2010 Könyvelő
Megázik Kft.         2005-2007 Könyvelő

Ennyi információból az adott cégnél nem fogják megtudni, hogy konkréten milyen területen van tapasztalatunk, milyen rendszereket használtunk, dolgoztunk-e SAP-ben, járatosak vagyunk-e az IFRS sztenderdekben. "Könnyen el tudom képzelni, amikor a HR-es elkezdi nézni István önéletrajzát, majd felhúzza a szemöldökét és megcsóválja a fejét. Ennyi információval senkit sem hívnak be interjúra" - tette hozzá Herczku Monika.

Részletezzük a munkakört, a feladatokat, a plusz ismereteket!

Fontos, hogy a betöltött munkaköreit (például könyvelő) 2-3 mondatban részletezze, írja le, hogy milyen feladatai voltak, milyen pozícióban volt az akkori főnöke (kinek jelentett), milyen összeghatárig volt felelős, milyen vállalatirányítási rendszereket használt, kik voltak az ügyfelei - sorolta a lehetőségeket a szakértő.

Ez azért fontos, mert ezen információk szükségesek a HR-eseknek ahhoz, hogy eldönthessék, hogy a meghirdetett munkakörhöz a pályázónak megvan-e a megfelelő tapasztalata. Elegendő-e az a tapasztalat, esetleg túl sok is, mert az utóbbi sem jó, hiszen akkor hamar megunja a munkáját.

Ha az adott cégnél SAP rendszert használnak, akkor nyilvánvalóan olyan embert keresnek, aki ismeri a rendszert, van tapasztalata, nem kell a betanítására külön időt és pénzt fordítani. Vagyis már az első pillanattól fogva hatékonyan tud dolgozni.

Az önéletrajz ne legyen hosszabb 2 oldalnál

Ha valaki jelentkezik egy hirdetésre, bármilyen hosszú is a szakmai pályafutása, próbálja 2 oldalasra szűkíteni a szakmai önéletrajzát. A szakértő azt tanácsolja, hogy amikor a jelentkezőt behívják egy beszélgetésre, és számíthat arra, hogy ott a leendő szakmai vezetőjével is találkozik, akkor vigyen magával egy bővebb, de 4 oldalnál semmiképpen sem hosszabb CV-t.

A túl hosszú önéletrajzot sem olvassák szívesen, főleg, ha telezsúfoljuk információval. Herczku Monika tapasztalatai szerint a pályázók többsége arra gondol, hogy érdemesebb mindent beleírni, hátha éppen arra kíváncsiak a cégnél, amit kihagyunk, és ezzel elvész a lehetőségünk a további kapcsolatra.

Az álláshirdetés a legjobb "sorvezető"

Használjuk a hirdetést "sorvezetőnek" - javasolja a karrier-tanácsadó. Érdemes az álláshirdetésben szereplő kulcsszavakra összpontosítva megírni, átírni a CV-t. Figyeljük meg, hogy mennyi tapasztalatot, milyen informatikai rendszerek ismeretét, milyen nyelvtudást, milyen személyiségjegyeket keresnek az új emberben, és ezeket mindenképpen jelenítsük meg az önéletrajzban.

A szakértő azt javasolja, hogy ne mindenhová ugyanazt a sablon önéletrajzot küldjük el, a hirdetésben leírtak szerint alakítsunk egy kicsit mindig az önéletrajzon és azokat a tapasztalatokat tegyük előtérbe, azokat a készségeit hangsúlyozzuk, amelyek a hirdetésben megjelennek.

A HR-es kollegák sem szeretik a tucat önéletrajzokat, a gyakorlott szem azonnal észreveszi, hogy tucat-önéletrajzról van szó, vagy a jelölt külön az adott hirdetésre állított össze egy önéletrajzot. A motivációs vagy kísérőlevelek tartalma is fokozhatja azt az érzést, különösen, ha csak a "X pozícióra csatoltan küldöm az önéletrajzomat" tartalommal tölti meg.

Nem mindig kell a 30 évvel ezelőtti munkahelyről írni

Az önéletrajz hosszán úgy is hatékonyan javíthatunk, ha csak a legutolsó 15-18 évet írjuk bele. A tanácsadó szenior munkavállalók esetében jó néhány alkalommal találkozott azzal, hogy az önéletrajzba a nyolcvanas években betöltött munkakörök is bekerültek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Herczku Monika szerint azóta annyit változott a világ és a munkakörök, hogy a rendszerváltás előtti időszakot teljesen ki kellene hagyni, elég 1995 körüli években elkezdeni a szakmai pályafutást. Ám ha valaki az ezt megelőző években olyan szakmai feladatot végzett, amelyre büszke, vagy amellyel megalapozta a pályafutását, akkor azt a szakmai rész végén - mivel úgyis fordított időrendi sorrendben halad, - elég 1-2 sorban feltüntetni.

Érdemes a jelenlegi vagy a legutolsó munkakörről írni a legtöbbet, ezt részletezze az álláskereső, mert ezek a friss tapasztalatok. A korábbi feladatairól elég kevesebbet írnia.

Elkerülhető hibák

Nagyon fontos, hogy mielőtt a jelentkező elküldi az önéletrajzát, győződjön meg róla, hogy valóban csatolta-e a fájlt. Egyáltalán nem ritka, hogy nem érkezik csatolmány, így az egész jelentkezés sztornó lesz.

Herczku Monika azt javasolja, hogy az email tárgy sorába ne csak azt írjuk be, hogy önéletrajz, hanem azt is tüntessük fel, hogy melyik pozícióra vagy milyen referencia számra küldjük. Ezzel növeljük annak az esélyét, hogy az önéletrajz célba ér. Lehetséges, hogy egy cég egyszerre egy tucat pozíciót hirdet, és az önéletrajz alapján nem mindig derül ki, hogy a pályázó melyikre is jelentkezik. A tárgy sorba érdemes azt írni: "Kovács.Erzsébet - önéletrajz Értékesítő pozícióra".

Az önéletrajzra általában nem szokás dátumot írni. Ha viszont valaki mégis szereti dátumozni, akkor arra is érdemes figyelnie, hogy a dátumot is aktualizálja. Ha 2013. októberében érkezik egy olyan önéletrajz, amelyen a dátum 2013. február, akkor azonnal világossá válik, hogy az önéletrajz küldője már 8 hónapja keres állást - hiszen akkor készítette az önéletrajzot, és azóta hozzá sem nyúlt.

Ilyenkor a HR-esnek rögtön az a benyomása támadhat, hogy a pályázó hónapok óta ugyanazt az önéletrajzot "szórja szét" eredménytelenül, mert még mindig nem kelt el a piacon. Az is megfordul ilyenkor a hirdetés feladójának a fejében, hogy az álláskereső valószínűleg kissé lusta is, mert mindenkinek ugyanazt a sablont küldi, sőt figyelmetlen is, mert a dátumot nem javítja ki. És máris kész a negatív vélemény.

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú, munka, HR