Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása, az első munkahely megszerzésének elősegítése, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzésének biztosítása érdekében indította el augusztusban a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, valamint Budapest Fővárosi és Megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Központjai az "Első munkahely garancia" programot.

Szakember-utánpótlás a cél

A nyugdíjba vonuló munkavállalókat sok cég nehezen pótolja, ugyanis az ő tudásuk, tapasztalatuk hiánya komoly veszteséget teremthet. Az iskolából frissen kikerülő fiatalok értelemszerűen nem rendelkeznek munkatapasztalattal, ez az egyik oka annak, hogy nem szívesen veszik fel őket a munkaadók.

A program egyik része ezt a két komoly problémát oldaná meg: a szakember-utánpótlást úgy "nevelnék ki", hogy a támogatás ideje alatt lehetőséget biztosítanak a nyugállományba készülő dolgozóknak, hogy a megszerzett széles körű tapasztalataikat és szaktudásukat átadhassák az ifjaknak.

A pályakezdőknek így biztosítják az elő munkahelyen a tapasztalatszerzést. A munkaadónak is megéri: kockázatmentessé válik a foglalkoztatás munkakipróbálási szakasza, hiszen a nagytudású szaki és a tapasztalatlan fiatal együtt dolgozik.

Kiknek szól a program?

Pályakezdő az az álláskereső, aki a 25. életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a 30. életévét - még nem töltötte be, munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, ám a tanulmányainak befejezése után nem szerzett álláskeresési ellátásra jogosultságot - olvashatjuk az NMH definícióját a program célcsoportjáról.

Az ,,Első munkahely garancia" program során fokozottan támogatják a szakképzetleneket vagy azokat, akik tartós álláskeresőnek minősülnek - azaz legalább egy éve nem tudnak elhelyezkedni.

3 milliárd forint van rá

A forrást a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből biztosítják, 3 milliárd forint használható fel. A programidőszak 2012. december 31-ig tart, ezen belül a foglalkoztatás támogatására 2012. szeptember 1-től december 31-ig van lehetőség. Mint arról már korábban a Profession.hu beszámolt: a keret 3000-3500 pályakezdő munkába állását segítheti.

Százszázalékos bérköltség-támogatást igényelhet, illetve a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is mentesül az a foglalkoztató, aki a feltételeknek megfelelő regisztrált pályakezdőt munkaviszony keretében alkalmaz. A munka lehet teljes- vagy részmunkaidős, és legfeljebb 4 hónapos időtartamra szólhat a szerződés.

A támogatást teljes munkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 200 százalékának (186 ezer forint/hó) alapul vételével igényelhetik a munkáltatók, a részmunkaidős foglalkoztatás során ennek az arányosan csökkentett hányada vehető figyelembe. A munkába járáshoz szükséges utazási költséget is teljesen kifizetheti a munkaadó a pályázat segítségével.

Nincs veszélyben a már állományban lévők állása

A támogatások megállapítására a munkáltató székhelye, telephelye vagy fióktelepe helye szerinti munkaügyi kirendeltség jogosult. A FIVOSZ honlapján találhatunk egy letölthető kérelemmintát.

Csak annak a munkaadónak jár támogatás, amely a pályakezdő foglalkoztatásával a 2012. július havi átlagos statisztikai állományi létszámát növeli és vállalja a megnövelt létszám megtartását a támogatás teljes ideje alatt. Így tehát a munkáltató nem rúghatja ki a már meglévő dolgozóit, hogy az "olcsó" pályakezdőkkel töltse fel a létszámot. (A munkaerőigény-bejelentőlap innen tölthető le, a foglalkoztató adatlap pedig innen.)

Nem mindig van továbbfoglalkoztatási kötelezettség

A programban kapható összeg egy EU-rendelet szerint úgynevezett "de minimis" (csekély összegű) támogatás, emiatt a munkáltatókat továbbfoglalkoztatási kötelezettség nem terheli.

Azok a munkáltatók, amelyek már felhasználták a rendelkezésükre álló de minimis támogatási keretüket, csak abban az esetben kaphatnak pénzt, amennyiben az összeg folyósítási idejével megegyező hosszúságú továbbfoglalkoztatási kötelezettséget vállalnak. Erre vonatkozóan a kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozniuk kell.