Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Új trendként ütötte fel a fejét Magyarországon a távmunka bevezetése, egyre többet írunk erről olvasóinknak is. Nem véletlen ez a fokozódó érdeklődés. Az ezzel járó előnyöket a munkavállalók után a munkáltatók is mind inkább felismerik.

Ezt erősíti meg egy friss kutatás szerint az Egyesült Királyságban jelenlévő cégek 34 százaléka szerint a dolgozóik több mint fele már otthonról végezheti el a feladatait 2020-ban. Ez nem csak a munkavállaló és a munkáltató számára jelent előnyt, de többek között csökkenti a városok közlekedési hálózatának terhelését is. A nemzetközi példákhoz hasonlóan Magyarországon is egyértelműen pozitív tapasztalatok fűződnek a távmunkához, a cégvezetők között viszont sokan még tartanak annak bevezetésétől.

Éppen ezért, ha még nem próbáltuk ki, érdemes most áttekinteni a várható pozitívumokat. A kisebb irodatérrel és kevesebb energiafogyasztással járó spórolási lehetőségek mellett az otthoni munkavégzés lehetőségére plusz juttatásként tekintenek a dolgozók – ez különösen igaz az X és Y generáció tagjaira. De ezen kívül még számos gyakorlati előnnyel bír. A 2. Távmunka Meetupon három, a rugalmas foglalkoztatás ilyen formáját bevezető technológiai cég képviselője számolt be az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól. Az ő eredményeik és példájuk tanulságos lehet mindannyiunk számára. Nézzük a legfontosabbakat!

távmunka

A pozíciók több mint fele alkalmas az otthoni munkavégzésre

Az Invitel Csoportnál 2016 áprilisában vezették be a távmunka lehetőségét. Egy külső tanácsadók bevonásával készült hatástanulmány alapján 1200 munkavállalóból több mint 600 esetében találták úgy, hogy alkalmas a pozíciója otthoni munkavégzésre. Dr. Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettes szerint a kollégákba vetett bizalom kifizetődött: átlagban nőtt a hatékonyság és plusz juttatásként tekintenek a lehetőségre, így elhivatottabbak is lettek a céggel kapcsolatban. A vezetőktől és a munkavállalóktól beérkezett pozitív visszacsatolások alapján úgy döntöttek, megemelik a távmunkával tölthető napok számát és további 30 százalékkal bővítik azon beosztások körét, amelyek otthonról is elvégezhetőek.

A rendelkezésre álló technológiai megoldások támogatják a bizalmat

Major Sándor, a LogMeIn mérnöke a távmunkával kapcsolatban legfontosabbnak a kölcsönös bizalom meglétét tartja, de szintén lényeges a személyes találkozások biztosítása az akár ­eltérő kontinenseken dolgozó munkatársak számára is. A jelenleg rendelkezésre álló alkalmazásoknak köszönhetően pedig a vizibilitás, a távolról dolgozók munkájának elismerése, és a közös vízió megteremtése és fenntartása sem ütközik akadályba. A távmunka gördülékenységét negyedéves, 360 fokos vizsgálatok is biztosítják.

A munkaerő globalizálódásával a távoli munkavégzés társadalmi elvárássá válik

„Az IBM minden dolgozója számára természetes a távoli munkavégzés, és a cég olyan eszközöket bocsát rendelkezésükre, amelyek bárhol használhatóak” - mondta Mészáros Tamás, a vállalat együttműködési megoldásokért felelős szakértője. Technológiai értelemben a munkavégzésre közösségi tevékenységként tekintenek és ezért egy, a közösségre épülő multifunkcionális rendszerben is dolgoznak.

Ez a 3 legfőbb előnye a távmunkának:

1.) Az arra alkalmas munkakörök esetén eredményesebb és gazdaságosabb működést biztosít a munkaadók számára.

2.) Növeli a munkatársak lojalitását.

3.) Segíti az egyes feladatokban való elmélyülést, az eredményesebb fókuszálást, ezáltal a minőségi munkát.

Hozzátartozik az is, hogy van olyan munkatárs, aki számára ez hatékonyabb megoldás lehet hosszú távon, és van, akinek hetente vagy havonta elegendő pár nap. Hasznos, ha a bevezetés során a munkaköröktől függően mérlegeljük, kinél alkalmazható eredményesen, és kinél hátráltatná a munkavégzést illetve a csapatmunkában való részvételt.

Hogy megkönnyítse a vállalatvezetők és HR szakemberek számára a nem minden kockázat nélküli döntést, a Profession.hu életre hívta a Távmunka Mozgalmat, amelynek részeként a folyamatos szakmai tapasztalatcsere mellett a cégen belül is bevezették a távmunkát. Sőt! A jelenleg futó egyhetes kampányuk keretében ingyenes hirdetési lehetőséget biztosítanak olyan pozíciókra, amelyek távmunkában is betölthetőek.

Gondoljuk végig a fentieket, érdemes kipróbálni a benne rejlő lehetőségeket nekünk is!

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, fizetés, karrier, munka, távmunka