Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényt november 18-án fogadta el az Országgyűlés.

1. Adókedvezmény a munkaadóknak

A kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményt kapnak a gyed extra bevezetése után. Ez a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. A lényege az, hogy kiterjesztik a Munkavédelmi akciótervben már meglévő 3 éves szociális hozzájárulási adókedvezményt további 2 évvel.

Így a 4. és 5. évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett dogozóik után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit) - áll a gyermekgondozási ellátások átalakításáról szóló törvénymódosításban. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

A központi költségvetésnek jövőre 18-20 milliárd forintjába kerül a gyed extra januári bevezetése, amely 65 ezer embert érint. A kormány álláspontja szerint a kiadások megtérülnek - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyekért felelős államtitkára a parlamentben, amikor a törvénymódosítást előterjesztette.

A szabad vállalkozási zónákban foglalkoztatottak után további kedvezményt kapnak a munkaadók, kiszélesítik a beruházási hitelekhez kapcsolódó társasági adókedvezményt, továbbá a kutatás-fejlesztési kedvezményt - olvashatjuk a 2014-es adótörvényben.

Ha a munkavállaló a szabad vállalkozási zónától 20 kilométerre, illetve a kapcsolódó kistérségben lakik, a szociális hozzájárulási adóból a kedvezményt a munkáltató abban az eseten is igénybe veheti.

2. Könnyítés a családoknak

A családokat érintő adóalap-kedvezmény igénybe nem vett összegét a jövő évtől érvényesíteni lehet a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékból is. Kiszélesedik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége. A törvény szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a biztosított és a biztosított házastársa, élettársa is.

A családi járulékkedvezményt a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék együttes összegéből lehet igénybe venni. Az összege a családi kedvezmény összegéből a biztosított és házastársa, élettársa által ténylegesen érvényesített családi kedvezménnyel csökkentett összeg 16 százaléka. Mindez körülbelül 260 ezer családnak könnyíti majd meg a helyzetét, és ezzel összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

A korábbi családi adózást érintő kedvezmények mértéke nem változik jövőre, ennek megfelelően egy és két eltartott esetén az adókedvezmény mértéke kedvezményezett eltartottanként 10 ezer forint, három és minden további eltartott esetén pedig a kedvezmény 33 ezer forint gyermekenként - emlékeztetett az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég közleménye.

3. Változnak a béren kívüli juttatások

Az egyes meghatározott-, illetve béren kívüli juttatásként, valamint adómentes juttatásként adható utalványok köréből kizárják azokat, amelyeknél a visszaváltás lehetősége biztosított - ismertette PricewaterhouseCoopers (PwC) a törvény szövege alapján..

A munkáltatónak lehetőséget teremt a javaslat arra, hogy adómentesen hozzájáruljon a munkavállaló már fennálló lakáscélú hitelének törlesztéséhez. Továbbá a pénzügyi intézmények által elengedett azon kölcsönösszegek is adómentes juttatássá válnak, melyeket nem biztosítottak ingatlanfedezettel, illetve nem kell kamatkedvezményből jövedelmet számolni azon kölcsönöknél, amelyek folyósítása a fizetésképtelen magánszemélyek fizetőképességének helyreállítását, megőrzését célozza.

4. Emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot

A javaslatban foglaltak szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke az idei havi 6660 forintról jövőre 6810 forintra emelkedik, az összeg az infláció mértékével nő.

A járulékfizetési kötelezettséget érintő tervezett változás szerint nem kell majd egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas egyéni vállalkozónak és társas vállalkozónak, akinek munkaideje legalább heti 36 óra - ismertette a Stallum.hu.

A biztosítási és járulékfizetési kötelezettség bizonyos feltételek teljesülése esetén nem terjed ki a gyakorlati képzés keretében foglalkoztatott hallgatókra, akiket hallgatói munkaszerződés alapján alkalmaznak.

5. Kiküldetés

A jelenlegi szabályozások szerint a harmadik országbeli kiküldöttek akkor mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól, ha a magyarországi munkavégzésük időtartama nem haladja meg a két évet.

A javaslat az ennél hosszabb kiküldetések esetén is mentességet biztosítana az egyéni járulékterhek megfizetése alól abban az esetben, ha a kiküldetés 2 éven túli meghosszabbítására előre nem kalkulálható okból történik. A hosszabbítást keletkeztető körülménynek 1 év után kell bekövetkeznie, és ezt a kiküldöttnek a körülmény keletkezésétől számított 8 napon belül jelentenie kell adóhatóságnál.

A javaslat a 2 éves mentességi időszak számításáról külön rendelkezik a 2013. január 1-je előtt megkezdett kiküldetések esetén, miszerint náluk a 2 évet az idei év elejéről kell számítani azzal, hogy leghamarabb 2015. január 1-jével keletkezik járulékfizetési kötelezettségük Magyarországon.

6. Részvény ajándékba

Ha egy anyacég vagy társvállalat jövedelmet, például ajándékrészvényt juttat a leány-, illetve másik társvállalatnál dolgozó munkavállalónak, kiküldöttnek, akkor a fogadó társaság kifizetőként lesz köteles eljárni az ilyen juttatásokkal kapcsolatban (ha az adó megállapításához szükséges adatokkal rendelkezik). A törvény jelenleg lehetőségként ajánlja fel a magyar cégeknek a kifizetőként való eljárást.

Az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási programoknál megszűnik a hatósági nyilvántartásba vételi kötelezettség. A kedvező adózású juttatási rendszer feltételeit illetően új kitételként fogalmazzák meg, hogy a juttatás nem szolgálhat az egyéni munkateljesítmény elismerésére.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Az már az októberi javaslatból is kirajzolódott, hogy a kormányzati szándék szerint az adó csomag célja az üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése. A véglegesen elfogadott csomag is hű maradt ehhez az irányhoz" - mutatott rá Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója. A szakmai szempontok figyelembe vételével pozitív "meglepetésként" értékelte, hogy a luxusadó nem szerepel az adócsomagban.

 

Címkék: munkaadó, munkavállalás, adózás, járulék, törvény, 2014