Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A zero waste koncepció gazdasági eredetű, és egy körforgás kialakítására törekszik: ha valami bekerült a rendszerbe, amit feldolgozunk, szállítunk, használunk, a folyamat végén, amikor már hulladékká válna, ahelyett, hogy kidobnánk, hasznosítsuk újra. „Ennek az elvnek az adaptálása a hulladékmentes életmód, amelynek a célja a termelődő szemét- és hulladék mennyiségének ésszerű minimalizálása a hétköznapok szintjén” – kezd bele a témába Kump Edina, környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő. Lássuk, hogyan is ültethetjük át ezt a mentalitást a gyakorlatba – a munkaidőnkben!

Hol tartunk most?

A szakértő szerint a zero waste felfogás nagyjából 3-4 évvel ezelőtt kezdett beszivárogni a hazai köztudatba, a szakmában azonban már legalább két évtizede téma. „Az általános környezettudatosság egyre nő hazánkban, és gyarapszik az a tábor is, aki a hulladékmentes életmódot követi. Nem véletlen a fokozódó népszerűsége, ugyanis bárki belekezdhet, hiszen sem extra körülményeket, eszközöket, sem pedig befektetést nem igényel, azonban szinte azonnal profitálhatunk belőle: több szabadidőt nyerhetünk általa, sőt, előnyei konkrét forintokban is mérhetők.

Ami a munkaadói szférát illeti, Edinától megtudjuk, hogy azoknak a cégeknek, amelyek nemzetközi pályázatokban, együttműködésekben kívánnak részt venni, gyakran már évekkel ezelőtt is környezeti auditot kellett előfeltételként teljesíteniük, vagyis kötelező volt bizonyos aspektusokra odafigyelniük, mint például a hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság vagy a vízfogyasztás optimalizálása. Mindez jellemzően a nagyvállalatokat érintette, míg a kis-és középvállalatok esetén még bőven van tennivaló e tekintetben. Ezt támasztja alá a Profession.hu legfrissebb, a környezettudatosság témakörében készített felmérése is.

Hulladékmentesen a munkahelyn? Kezdjük el most! - munka, környezettudatosság, hulladékmentesség

A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 66 százalékának a munkahelyén van szelektív hulladékgyűjtésre lehetőség és csak további 14 százalékban tervezik azt. A munkavállalók 49 százalékánál a munkahely támogatja, hogy az alkalmazottak tömegközlekedéssel járjanak dolgozni, biciklitároló a válaszok szerint a munkahelyek 67 százalékánál van. Hogy milyen tisztítószereket használnak a cégek, arról a megkérdezettek 37 százalékának nincs információja, 30 százalék szerint hagyományos szerekkel takarítják az irodát, 11 százalék gondolja úgy, hogy környezetbarát anyagokkal zajlik a takarítás, a többiek pedig a kombinált használatot tartják valószínűnek.

Kiaknázatlan területek

Bár a kutatás rámutatott, hogy a munkaadók részéről még többnyire várat magára a szemléletváltás, a munkavállalók 85 százaléka környezettudatosnak vallja magát: számukra a hulladék szelektálása talán a leglényegesebb kérdés, de sokan mások után is lekapcsolják a villanyt, a nyomatópapír használata azonban még kevésbé tudatos, ahogy a komposztálás vagy a vízszűrő berendezés is idegen a többségnek.

Amennyiben a hulladékmentes elv szerint szeretnénk működni a munkaidőnkben (és azon kívül), az alapoknál kell kezdenünk: nézzük meg, mi mindent használunk, illetve milyen és mennyi szemetünk, valamint hulladékunk keletkezik az alatt az idő alatt, amit a munkahelyünkön töltünk. A tudatosítás a változás kulcsa, hiszen ha már észrevesszük, mit is dobunk ki, akkor tudunk elgondolkodni azon, hogyan csinálhatnánk másképp. Megoldás szinte mindenre van, de ne akarjunk azonnal fejest ugrani a teljes életmódváltásba, haladjunk fokozatosan” – figyelmeztet Edina.

A legjobb, ha megelőzzük a hulladék termelését, de amennyiben ez nem megoldható, használjuk minél tovább például a műanyag ételes dobozokat, amikor pedig már feleslegessé váltak, hasznosítsuk újra őket. „Az étkezés megreformálásával nagyon sokat tehetünk. Először is kerüljük az előre csomagolt élelmiszereket, az egyszer használatos tálakat és evőeszközöket. Amennyiben a munkahelyi étkezdében vagy az iroda közelében van rá lehetőségünk, fogyasszuk el helyben az ebédünket, vagy kérjük saját elviteles dobozba azt. Már rendkívül sokféle zárható üvegedény közül választhatunk, de egy hagyományos befőttesüveg is jó szolgálatot tehet. Természetesen a legtökéletesebb, és egyben a legolcsóbb alternatíva, ha mi készítjük el, majd visszük magunkkal az ételt, de ha eddig kizárólag rendeltünk, egy ekkora lépés túlságosan megterhelő lesz” – vallja interjúalanyunk.

Hulladékmentesen a munkahelyen? Kezdjük el most!

Amennyiben rendszeresítünk a táskánkba egy kulacsot, máris nem lesz szükségünk palackozott vízre, így további dolgunk sem adódik a műanyaghulladék tárolásával, kezelésével. Hasonlóan értékes megoldás a saját evőeszközkészlet vagy kanálgép is, ami szintén nem foglal el sok helyet, mégis jól jön, ha menet közben ennénk valahol. „A kávézás is kardinális kérdés a munkahelyen, azonban a kapszulás gépek vagy automaták rendkívül sok hulladékot termelnek. Ha tehetjük, hagyományos eljárással készülő frissítőt fogyasszunk, és kérjük azt saját kávéspohárba. Ez lehet egy extra csinos, melegen tartó darab, de akár a már korábban emlegetett befőttesüveget is bevethetjük a célra” – tanácsolja a szakértő, aki szerint egy textilszalvéta, valamint egy összehúzható vászonzsák is jó, ha ott lapul a táskánkban, ami apróság ugyan, mégis hatalmas hozzáadott értékkel bír.

Egy fecske is csinálhat nyarat!

Legyünk türelmesek magunkkal, hiszen az életmódváltáshoz új szokásokat kell kialakítanunk, de amint rutinná válnak ezek az alternatívák, már eszünkbe sem fog jutni, hogy visszatérjünk a régi gyakorlathoz. „Úgy vélem a példamutatás nagyon fontos a munkatársaink felé, hiszen ha ők azt látják, hogy ez egy működő rendszer, amit egyáltalán nem nehéz fentartani, akkor a fogékonyakat észrevétlenül is arra ösztönözzük, hogy elinduljanak ezen az úton. Amennyiben olyanokkal dolgozunk együtt, akik számára hasonlóan fontos a környezettudatosság, csoportba is szerveződhetünk, edukálva a többieket, vagy akár segítve a témába vágó munkáltatói döntéseket is” – fejti ki Edina.

Egyedül, vagy kollégáinkkal együtt is kezdeményezhetjük például a lámpa- vagy olajhulladék gyűjtését, vagy szervezhetünk adomány-dobozt az irodába – persze a felettesünk jóváhagyása mellett. „A nyomtatás számtalan munkahelyen felmerülő kérdés, ebben is érdemes egy tartható közös nevezőre jutni a munkahelyi közösségben: használjunk újrahasznosított, fehérített papírt; amikor csak lehet, nyomtassunk a lapok mindkét oldalára, sőt egy oldalra akár kétoldalnyi szöveget is. Ha valamiért mégis csak az egyoldalas nyomtatás jöhet szóba, a másik oldal még jegyzetelésre tökéletes lesz. A nyomtató alapbeállítását csak egyszer kell módosítanunk, ahogy abban is megegyezhetünk házon belül, hogy a munkaidő végén minden elektromos készüléket kikapcsolunk, a lámpákat leoltjuk – mert ezek azok a gesztusok, amelyek összeadódva már igazán sokat jelenthetnek” – összegzi interjúalanyunk.    

Fogadjuk meg a szakértő tanácsait, és tegyünk a fenntarthatóbb életért a munkahelyünkön is. Ha úgy érezzük, törekvéseinket nem támogatja a vállalat kultúrája, vagy egyszerűen csak értékrendünknek nem megfelelő az adott cég működése, találjuk meg a hozzánk valóban illő lehetőséget! Tisztázzuk személyes prioritásainkat, majd ezután szemezgessönk a több ezer lehetőség között. A számunkra tökéletes munkahely biztosan létezik, ha kérünk hírlevelet és Facebook értesítést, biztosan nem maradunk le róla.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, környezettudatosság, hulladékmentesség, odafigyelés