Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy azt már korábban kifejtettük, komoly perspektívát és számos lehetőséget kínál az aktuális munkaerőpiac a 45 év feletti munkavállalóknak, amennyiben alkalmazkodnak a folyamatosan változó helyzethez. „Úgy gondolom, az előremutató trendek, az új generáció betörése miatt ajánlott komolyabban foglalkozni a témával, és megmutatni a megfelelő irányokat az érintetteknek. Emellett én is a korosztályhoz tartozom, így számomra is fontos a versenyképesség megőrzése” – kezd bele Szekeres Zita, HR-szakember.  

Zita környezetében is tapasztalja a helyzet súlyosságát: „rengeteg olyan magasan képzett szakember van az ismeretségi körömben, aki önhibáján kívül veszítette el az állását, és akár évekbe is telhet, míg ezek az álláskeresők visszatalálnak a munka világába. Ezért is ajánlottam fel a segítségemet a Restart-Up kezdeményezésben, igyekszem személyre szabott tanácsokkal támogatni a szenior munkavállalókat. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több a sikertörténet!

A probléma gyökere

A legnagyobb nehézséget a 45 év feletti álláskeresők számára többnyire az okozza, hogy a legtöbben hosszú időt, akár évtizedeket is egy munkahelyen töltöttek el. „Az álláskeresési piac rendkívül sokat változott az elmúlt években, amiről a szenior munkavállalóknak nincsenek ismereteik, tapasztalataik. Általában váratlanul veszítik el a munkájukat, és teljesen felkészületlenül kell belevágniuk az álláskeresésbe” – foglalja össze a tanácsadó.

HR-es tippek szenior munkavállalóknak - álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú

Az érintettek számára az Y vagy akár a Z generáció ambiciózus munkavállalói jelentik a konkurenciát, akikre gyakran az álláshirdetéseket is szabják. „A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szenior korosztály kevésbé mobil, ami a már kialakult és megszokott élethelyzetükből adódóan sokszor érthető is, azonban vannak olyan pozíciók, például a mezőgazdaságban, amelyek csak az ország bizonyos részein érhetőek el. A fiatalok nagyon rugalmasan reagálnak akár a költözéssel járó munkahelyváltásokra is. Jelentős hátrányt okoz továbbá a szenioroknak a megfelelő nyelvtudás hiánya, amivel szintén leszűkítik lehetőségeiket” – elemzi a probléma összetettségét Zita. 

Az önéletrajzon múlik a legtöbb

Ami szembetűnő számomra, hogy sokan összekeverik az önéletrajzot a motivációs levéllel, vagy akár össze is vonják a kettőt. Hasonlóan hiba, ha a kelleténél bővebben fejtjük ki a hobbinkat, szabadidős elfoglaltságainkat, családi helyzetünket. Azt szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy a hangsúlyt egyértelműen a szakmaiságra helyezzék, és inkább az eredményeiket, sikeres projektjeiket részletezzék. Ennél a korosztálynál ez nem magától értetődő, pedig rengeteg hasznos szakmai és gyakorlati tudás birtokában vannak, amiről feltétlenül említést kell tenni az önéletrajzban.” – mutat rá a szakember.

Érdemes tehát elengedni az évekkel korábban hatásos kliséket, ne kezdjük például közmondással, életszlogennel önéletrajzunkat. „A tartalmat mindig az adott pozíció elvárásaihoz igazítsuk, kiemelve mindazt, ami alkalmassá tesz bennünket a munkakör betöltésére. Amennyiben szükséges, mellékeljünk motivációs levelet is, ami jó eszköz lehet a kezünkben, hogy kitűnjünk a jelentkezők közül” – teszi hozzá Zita.

És még egy jó tanács: „a csatolt fotót is ajánlott körültekintően megválasztani: kerüljük a családi montázsokat, és inkább keressünk fel egy profi fotóst, aki a megfelelő öltözetben készített portréval, a legelőnyösebb arcunkat megmutatva, sokat adhat hozzá ezzel a fontos részlettel is a pályázati anyagunkhoz.”  

Az aktivitás jelentősége

Megesik, hogy a szenior munkavállalók kissé belekényelmesednek a megelőző évtizedek állandóságába, és nehezen éreznek rá az álláskereséshez szükséges lendületre. „Arra bíztatom a mentoráltjaimat, hogy a várakozás helyett vegyék a kezükbe az irányítást. Ne csak néhány állásra pályázzanak, hanem használják ki az online csatornák lehetőségeit: töltsék fel az önéletrajzukat minél több adatbázisba, kérjenek hírlevelet vagy Facebook értesítést, hogy naprakésszé váljanak a friss állásokat illetően” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Előnyt jelenthet, ha minél jobban megismerjük azt a piacot, ahol el szeretnénk helyezkedni: a potenciális cégeket, a legújabb trendeket, az elvárásokat, a juttatásokat. „Érdemes kiaknázni a kapcsolati tőkében rejlő lehetőségeket is, és tovább építeni a meglévő ismeretségeket. A Restart-Up számos ingyenes programot kínál erre, ahol a kölcsönös tapasztalatcserére is alkalom nyílik” - emel ki egy fontos pontot a tanácsadó.

Az eredményességhez az állásinterjúra való felkészülés is elengedhetetlen: „ma már nem ritka, hogy a kiválasztási folyamat során valamilyen tesztet is kitöltetnek a jelöltekkel. Számos minta elérhető az interneten! A fokozott munkaerőhiány miatt felgyorsultak a folyamatok, ezért számolni kell a telefonos vagy Skype-interjú lehetőségével is. Minimális helyzetgyakorlat megsokszorozhatja magabiztosságunkat.

Gondoljuk át a fentieket, és igyekezzünk minél nyitottabban, előrelátóbban belekezdeni az álláskeresésbe. Tartsuk szemünket a legfrissebb álláslehetőségeken vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha bizonytalanok vagyunk a nyelvtudásunkban, itt tesztelhetjük, ide kattintva pedig önéletrajzunkat ellenőrizhetjük. Amennyiben önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önéletrajz, állásinterjú