Minden és mindenki hatással van ránk - akár a munkahelyünk, akár a magánéletünk szereplőire és tényezőire gondolunk. Még az is befolyásol minket, amilyen híreket, reklámokat, filmet hallunk tudat alatt, mondjuk a tévé előtt elszundikálva. Azonban a legerősebb ráhatással azok az emberek vannak ránk, akikkel az időnk nagy részét töltjük.

Brian Tracy szerint a hozzánk legközelebb álló 5 ember átlaga vagyunk. Gondoljuk csak végig a következőket!

Milyen típusú emberekkel vesszük körbe magunkat?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Többségében pozitív kisugárzásúakkal? Vagy inkább pesszimistákkal?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Pénzügyileg mennyire mondható sikeresnek a közvetlen környezetünk?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Boldog párkapcsolatban élnek ezek az emberek?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Egészségesek? Vagy inkább a betegségek, gyenge energiaszint jellemzi őket?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Sikeres karriert tudhatnak a hátuk mögött?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Tehetségesek?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Őszintén, egyenesen kommunikálnak?

Honnan tudhatom, hogy jó helyen dolgozom?

Szabó Péter szerint - aki az Állj félre a saját utadból című könyv szerzője és egyben motivációs tréner is - végezzünk el egy egyszerű tesztet, hogy megtudjuk a saját átlagunkat. Írjuk fel a hozzánk legközelebb álló 5 ember nevét, és értékeljük 1-5-ig, hogy az általunk fontosnak tartott területeken milyen osztályzatot adnánk nekik. Lehet ez az őszinteség, a felelősségvállalás és a karrier út is - a lényeg az, hogy számunkra lényeges területeket vegyünk számba. Ha ezzel készen vagyunk, csak átlagolnunk kell az értékeket területenként, és - Brian Tracy megállapítására hagyatkozva - megkapjuk a saját átlagunkat.

Azzá leszel, akikkel dolgozol

Az előző gyorsteszt is arra mutat rá, hogy a legerőteljesebb befolyással azok az emberek bírnak életünkre, akik körében a leggyakrabban időzünk. Ez akár minden más tényezőnél többet nyomhat a latba sikereink vagy éppen kudarcaink előidézésében. Éppen ezért ezért ne elégedjünk meg azzal, ha nem optimális közegben dolgozunk! Lehet, hogy az egyik munkatársunkkal képtelenek vagyunk kijönni, és fogunkat összeszorítva próbáljuk megérteni, hogy "nincs meg a kémia...", de ugyanakkor erős a gyanúnk, hogy soha nem is találjuk meg.

Az is előfordulhat, hogy olyan ember a főnökünk, akit képtelenek vagyunk felettesünkként elfogadni, mert nem találunk olyan tényezőt, amiért felnézhetnénk rá és tisztelhetnénk őt szakmailag. Ha az ügyfélkörünk, szakmai partnereink között sem mozgunk komfortosan, és úgy érezzük, mintha mindig egy szerepet kellene eljátszanunk előttük: biztos, hogy nem a megfelelő közegben dolgozunk.

Interjúalanyunk, M. Krisztina szintén hasonló felismerés miatt váltott munkahelyet. "Képtelen voltam kijönni az egyik csapattársammal, akivel közös projektekre osztott be a főnökünk. Sajnos a munkaköreinkből egyenesen adódott, hogy össze kellett dolgoznunk, de csak kínkeservesen haladtunk. A kolléganőm egyébként egy megkeseredett, elvált és kiégett nő volt, és azt hiszem, nagyon zavarta az, hogy én mindenhol a pozitívumra törekszem."

Krisztináék közös projektjei során előfordultak határidő csúszások és egy súlyosan hibás költségkalkuláció is. "Eleinte nem vettem észre, hogy Judit - szándékosan vagy feledékenységből - visszatartott információkat előlem. Egyforma felelősséggel terveztük a hozzánk tartozó ágazatok marketingjét a téli kampányidőszakra, de mivel volt átfedés, na meg közös volt a büdzsé, ezért mindenben kooperálnunk kellett. Hát, életemben nem kaptam még olyan negatív kritikát a munkámért, mint ekkor... Ugyanis rosszul adtuk le a költségtervet, és több mint két millió forinttal túlléptük a tényleges költést! Ez csak hónapokkal később derült ki, az én számomra is. És persze a vezérigazgatónkat nem az érdekelte, hogy hol és ki hibázott, hiszen közös meló volt, hanem hogy minél előbb oldjuk meg valahogy."

Valóban dühítő, ha nem a saját hibánkból marasztalnak el a közös munkáért. De vajon meg lehetett volna előzni ezt az incidenst? Krisztina szerint igen, de szüksége volt a múltbeli negatívumok átélésére is, hogy körültekintőbb legyen, ha csapatmunkáról van szó.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Rá kellett jönnöm, hogy nem tudok ilyen értelemben csapatban dolgozni. Lehet, hogy ezzel a rossz élménnyel átestem a ló másik oldalára, és már inkább távol tartom magam az ilyen jellegű feladatoktól, de sokkal jobban és gyorsabban dolgozom az új munkahelyemen. Egy nagy könyvkiadó olvasószerkesztője lettem, változatos a munkám, otthonról dolgozom teljes nyugalomban." Ő ugyanis az első komoly figyelmeztető jel után nekilátott új munkát keresni. Rájött, hogy ez az egyedüli módja annak, hogy a saját szakmai önbecsülését és fejlődését biztosítsa, és abbahagyja a visszafelé lépegetést ezen az úton.

Ugyanis a munkatársaink, a főnökünk, a szakmai partnereink - mind a saját karrierünk befolyásoló tényezői, és a személyiségünk formálásában is szerepet játszanak, gondoljunk csak a cikk elején említett gyorstesztre. Legyünk éberek, ismerjük fel, ha lépnünk kell, és ne habozzunk megtenni! Ezen az oldalon például naponta több százan hirdetnek újabb és újabb állásokat, nézzünk körbe már most!

Forrás: Szabó Péter: Állj félre a saját utadból!

Készítette: S. G.

Címkék: munkahely, csapatmunka, személyiség, önismeret