Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Megkérdeztünk néhány vendéglátóst és ex-vendéglátóst, visszatérnek-e a pályára.

A történtekről dióhéjban: 2020 tavaszán az első hullám idején egy-másfél hónapig tartó zárva tartás miatt veszítették el sokan a munkájukat, majd nyáron a fellélegzés és a belföldi turizmus időszaka következett. Ősztől azonban a második, majd harmadik hullám követeztében újra zárásra kényszerültek a szállásadók és vendéglátóhelyek: 2020 november 11. óta csak elviteles kiszolgálás és házhozszállítás működik a még nyitva tartó éttermekben és kávézókban. 2021 április végén sor kerülhet a részleges nyitásra: a miniszterelnök bejelentése szerint 3 és fél millió beadott oltás után a teraszok és kerthelyiségek újra megnyithatnak.

Ezzel egy időben a SZÉP-kártyák felhasználásával kapcsolatos szabályokon is lazítottak: 2021. december 31-ig átjárhatóak lesznek az egyes alszámlák, azaz bármelyik zseb egyenlege felhasználható lesz tetszőleges SZÉP-kártyával fizethető szolgáltatásra. Így a szállás vagy szabadidő alszámlákon felhalmozódott keretek is rugalmasabban kihasználhatók, például éttermi fogyasztásra. De kifogja kiszolgálni a kiéhezett tömegeket?

Étteremből a szalag mellé

Sok vendéglátós -főleg pultosok, felszolgálók- kényszerült rá, hogy már az első hullám idején új állást keressen: a korábban bedönthetetlennek hitt szakmából sokan mozdultak a futárkodás, az építőipar és a gyári munkák felé.

„Éveken át dolgoztam nyáron a Balatonon, télen osztrákoknál” – meséli Balázs, aki a tavaly nyári idényt még felszolgálóként dolgozta végig, de ősszel már nem hívták vissza a szokott helyére. Talán nem is baj: évek óta tervezte, hogy ott hagyja a vendéglátózást, és olyan munkát választ, ami mellett több időt tud tölteni a családjával. „Nem gondoltam, hogy szalag mellett fogok dolgozni, de ezt a munkát találtam hirtelen. Kicsit unalmas, de nem fárasztóbb, eddig is végig talpon voltam. És a 3 műszak mellett is többet láttam a gyerekeket, mint máskor télen. Nem fogok visszamenni egyelőre, még ha nyitunk is. Azon gondolkodom, hogy lerakom a targoncás vizsgát, hogy itt az üzemben át tudjak menni egy másik területre.”

Lilla is felszolgálóként dolgozott tavaly őszig egy budapesti étteremben, ahol azóta átálltak az elviteles ételekre: „Nálunk azt találta ki a tulaj, hogy néhány régi felszolgáló, akinek van kocsija, az segít a kiszállításban. Visszaesett a forgalmunk, így sokkal kevesebbet keresek, a jatt se annyi, mint az étteremben, de még mindig van munkám, ellentétben sok ismerősömmel. Nagyon várom a nyitást, én emberek közt érzem jól magam, a törzsvendégek is hiányoznak már.” Ő egyébként ismer olyan ex-pultost is, aki megtalálta a számítását futárként: „Az egyik legjobb barátom tavaly tavasz óta futárkodik. Valahogy mindig jó műszakokat csíp meg magának, azt mondja, a jattal együtt jobban keres, mint előtte. Nem akar visszajönni, azt mondta, most már kivárja ott a negyedik hullámot. Remélem, ez csak vicc, mert még egy ilyen időszakot nem biztos, hogy kibírnék.”

Gábor szakácsként dolgozik egy budapesti kifőzdében: „Nálunk nem sok minden változott, sokan rendeltek már korábban is elvitelre vagy házhozszállításra. Bár megmaradt a munkám, szeretnék átmenni máshova, ezért várom a nyitást. Eléggé unalmas itt, kipróbálnám magam valami jobb helyen, ahol nem néznek ki a kreatív ötleteimmel." 

Mindhárom megkérdezettünk egyetért abban, hogy nemcsak nehéz időszak van a hátuk mögött, de a ránk váró időszak is tartogat nehézségeket: a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság és a kereslet-kínálat hatására szélsőségesen változó felkínált bérek miatt óvatosak a visszatérők. Mindhárman úgy látják, a szinte tartalékok nélkül maradt vendéglátás újraépülése sem egyik pillanatról a másikra történik majd. 

Főúr, itt az oltási igazolványom!

Eközben rengetegen várják, hogy végre kiülhessenek egy pohár itallal, egy tányér jóízű étellel a teraszokra, de sokan tartanak is attól, hogy a vendéglátóhelyeket megrohamozó tömeg a vírus terjedését segíti majd. Azzal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, mikor lesz biztonságos a nyitás, hogyan érvényesülhetnének minden oldal érdekei.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara még április elején tett javaslatot, amelyben a már beoltott és védettséggel rendelkező személyek szabadon vehetnék igénybe az eddig korlátozott szolgáltatásokat: „(…) következő lépésként azt javasoljuk, hogy amennyiben elértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasoljuk, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.”

Egyelőre úgy tűnik, az átoltottság szintje lett a nyitás következő lépcsőjének elfogadott mérőszáma: a javaslatban szereplő okostelefonos alkalmazás vagy az oltásról szóló igazolvány a jelenlegi rendelkezések szerint nem lesz feltétele a teraszok látogatásának, a maszkhasználat pedig a vendéglátóhelyek dolgozói számára lesz kötelező.

A készülő nyitás miatt egyre többen keresnek új munkatársat: az aktuális álláshirdetések között találunk szakács munkát, reggeliztető és éjszakai recepciós munkalehetőségeket is. 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala