A munkaadók tizede a létszám bővítését tervezi a következő negyedében, 7 százalékuk elbocsátásokkal számol, míg 80 százalék nem tervez semmiféle változást a munkavállalóinak létszámában - derül ki a Manpower legfrissebb, 2014 negyedik negyedévére vonatkozó felméréséből.

A Munkaerő-piaci Mutató +4 százalékon áll a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Míg az előző negyedévhez képest 4 százalékpontot gyengült, éves összehasonlításban 6 százalékponttal nőtt. (A mutatót úgy számolják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

A gyártó cégeknél lesz a legtöbb állás

Annak ellenére, hogy a várakozások romlottak csaknem minden ágazatban és régióban, a vállalkozások méretétől függetlenül a mutató pozitív tartományban maradt. A gyártás területén pedig a legoptimistább mutatót produkálták a munkaadók 2009, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta.

Hol lesznek állások az idén?

9 vizsgált szektorból 6-ban a dolgozói létszám bővítését tervezik. A legnagyobb bővülés a gyártás területén várható, ahol a mutató +19 százalékon áll. Ezt követi az építőipar +10 és a vendéglátóipar +7 százalékkal. A köz- és szociális szférából, valamint a nagy- és kiskereskedelem területéről egyaránt +5 százalékos mutatót jelentettek. Ugyanakkor a mezőgazdaságban több cég tervez elbocsátást, mint munkaerő-felvételt: a mutató itt -5 százalékon áll.

Az előző negyedévhez képest 7 szektorban romlottak a kilátások. A legnagyobb, 11 százalékpontos csökkenést a vendéglátóipar produkálta. 8, illetve 6 százalékponttal zuhant az építőipar, valamint a közüzemi szolgáltatások szektora. 4-4 százalékponttal gyengült a mutató értéke a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a szállítás, raktározás és kommunikáció területén.

Éves összehasonlításban kiemelkedően magas, 18 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg 15, illetve 14 százalékponttal javultak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén. 11 százalékponttal erősödött a köz- és szociális szféra, míg 9 százalékponttal a nagy- és kiskereskedelem mutatója. Tavalyhoz képest három ágazat mutatója gyengült.

Budapesten romlott a helyzet

A munkaadók a létszám bővítésére számítanak 8-ból 7 régióban. A legoptimistább tervekről Közép-Magyarországon számoltak be, itt a mutató értéke +11 százalék. +10, illetve +9 százalék a mutató értéke a Közép- és a Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon pedig +8. A Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön is pozitívak a várakozások (+6 és +5 százalék).

Hol lesznek állások az idén?

A budapesti munkáltatók viszont elbizonytalanodtak: a fővárosban -1 százalék a mutató értéke. Az előző negyedévhez képest itt gyengült a leginkább a mutató értéke (9 százalékponttal). Az előző három hónaphoz képest 7, illetve 6 százalékpontos volt a visszaesés Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mindenhonnan erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Jelentős, 16, illetve 14 százalékpontos erősödést produkált a Közép-Dunántúli és az Észak-Magyarországi régió, és 11 százalékponttal nőtt a Dél-Dunántúl mutatója. Ugyancsak javultak a kilátások a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon, előbbiben 9, míg utóbbiban 6 százalékponttal. A budapesti várakozások a tavalyihoz képest 2 százalékponttal gyengültek.

Leginkább a nagyvállalatok toboroznak

Most először a Manpower Group a vállalkozások mérete szerint is vizsgálta a munkaerő-piaci kilátásokat. A nagyobb és közepes vállalkozások mutatói erősebbek (+11), mint a kis- (+3) és a mikrovállalkozásoké (+8).

"A Manpower Munkaerő-piaci Mutatóból egyértelműen látszik, hogy bővülés azokban az ágazatokban várható, amelyeket leginkább a közepes és nagy, multinacionális cégek uralnak, amelyek alapvetően exportra termelnek. A multinacionális cégek várakozásait sokkal inkább a rendelésállomány befolyásolja, mint a magyarországi munkaerő-piaci trendek. A kis- és mikrovállalkozások viszont jobban függenek a hazai környezettől" - mondta Kiss Judit, a Manpower Hungary ügyvezetője.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

India szárnyal, Spanyolország megtorpant

A globális adatokat nézve mutató értéke a vizsgált 42 országból és területből 36-ban pozitív. Az előző negyedévhez képest a várakozások általában kicsit gyengébbek, csupán 15 országban erősödtek. A tavalyi évhez viszonyítva viszont 29 ország mutatója erősödött és 12-é gyengült.

A legnagyobb növekedést India, Tajvan és Új-Zéland munkaadói jelezték, a leggyengébb mutatók Spanyolországból, Olaszországból, Írországból, Csehországból és Finnországból érkeztek.

Görögországban folytatódik a két éve megindult kilábalás, és amerikai cégek szerint is stabilan javulnak a kilátások. Bár a brazil és kínai munkaadók továbbra is bővülésre számítanak, ennek mértéke jelentősen elmarad a korábban mért történelmi csúcsoktól. Leállhat az enyhe emelkedés Írországban és Spanyolországban: a negyedik negyedévre mindkét ország visszacsúszott a negatív tartományba.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) vegyesek a várakozások. A kutatásban résztvevő 24 országból 18-nak a munkaadói várnak erősödést, míg 5-ben negatív a mutató. A legoptimistább előrejelzést a törökök adták, a leggyengébbet a spanyolok.

A felmérés háttere

 

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

A kutatásban résztvevő 42 ország 65 ezer munkaadójának mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkaerő-felvétel, toborzás, előrejelzés