Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az üzemorvos véleménye szerint a munkakedv szoros összefüggésben van a szervezet nyáron szokásos lassított működésével, amit úgy lehet optimalizálni, hogy a fokozott igénybevételt sűrűbben - árnyas helyen - töltött pihenőidővel és nagyobb adag folyadékbevitellel kompenzáljuk. Aki ezt nem veszi komolyan, az nem csak a munkakedvét, az egészségét is kockáztatja.

Az új seprű, jól seper?

Kánikulában dolgozni nem az, amire az ember vágyálmaiban gondol. Ülni a tömött buszon, ami a délibábos körút aszfaltján cammog, illetve fulladozni az irodában nem éppen összeegyeztethető a nyárról alkotott képpel. De a dolgozó ember aktív élete a legritkább esetben alakul úgy, hogy a teljes nyári szezont nyaralással töltheti, ezért el kell fogadni a tényeket: a nyár java része munkával telik.

Lénárd György, a Cre-Vision reklámügynökség kreatív igazgatója szerint a nyári munkakedv kérdésében kardinális pont a munkavállaló kora. A fiatalabb, a megfelelési vágytól még buzgó dolgozók esetében szinte nincs is jelentősége annak, hogy nyár van, ők ugyanazzal a lelkesedéssel vetik magukat a feladatok megoldására, mint az év bármely időszakában. Ám a kevésbé felelősségtudó kezdő kollégákkal már több probléma lehet, de a közelmúltban lezajló világgazdasági válság emléke bennük is komoly visszatartó erőt képez. Ugyanis, az állásban lévő fiatalok ma már többre tartják az egzisztenciális biztonságot a néhány nap felhőtlen bulizásnál, ezért nem is merik kockára tenni azt. Lénárd György szerint a válság pozitív hatása, hogy a nyári munkakedv érezhetően nőtt az elmúlt évekhez viszonyítva, amikor még gyakori volt, hogy a fiatalok önhatalmúlag vettek ki néhány nap rendkívüli szabadságot, ha az idő kánikulára váltott. Ma ez jóval ritkább jelenség.
Az idősebb, tapasztalt rókák jól tudják, hogy nyáron kevésbé aktív az emberi test, ezért precízebben szervezik a munkájukat. Előre dolgoznak, átszerveznek és így teremtenek felhasználható szabadságot, amit a hőség napjaira időzítenek.

Nyáron is hatékonya

A technika korában

Nyáron szinte minden területen csökken a munkavállalók aktivitása. Talán csak néhány kivétel adódik, mint például Horváth László vállalkozása, aki zöldségek, gyümölcsök fagyasztásával foglalkozik. Az én hűtőházamban mindig mínusz hét fok van, ezért a nálam dolgozók az örök télben végzik a munkájukat - mondja a tulajdonos.

Ám egy belvárosi irodában csak a légkondicionáló adhat elviselhető feltételt a tökéletes, precíz munkavégzéshez. A szabadban folyó munkák közben kötelező a sűrű pihenő, amiben Flórián Gábor termékmenedzser is egyetért. Ő a napjának jelentős részét az autójában, irodákban, vagy az utcán tölti. A folyamatos hőséget csak rövid időszakokra törik meg a légkondicionált helyiségek, amik inkább csak becsapják a szervezet hőháztartását. Flórián Gábor szerint a titok a folyadékbevitelben van. Aki megiszik naponta négy-öt liter vizet, az megvédi a munkakedvét még akkor is, amikor össztűzzel tombol a kánikula.