Az ELTE Karrierközpont és a Profession.hu szakértői 7 egyszerű tippet osztanak meg a frissdiplomás, pályakezdő álláskeresőkkel, amelyek betartásával könnyebben kaphatnak munkát, illetve rengeteg időt és energiát spórolhatnak meg.

1. Tisztázzuk a célokat!

Érdemes előre tisztázni a célokat! Készítsünk egy költségvetést, nézzük meg, hogy mennyiből élünk, mennyibe kerül egy albérlet, mennyibe kerül az étkezés, a rezsi! Fontos előre tudni, hogy mi az az összeg havonta, amit meg kell keresnünk! Mik az álmaink? Mit szeretnénk megszerezni? Autót? Lakást? Családalapításra vágyunk? Fontos tisztáznunk ezeknek az anyagi vonzatait, hogy tudjuk, mennyit kell keresnünk ahhoz, hogy ne csak megéljünk a pénzből, hanem elégedettek legyünk!

2. Regisztráljunk állásportálokra!

Regisztráljunk a Profession.hu-ra, Magyarország legnagyobb állásportáljára! Iratkozzunk fel minél több hírlevélre, már az egyetemi képzés alatt is! Az ELTE Karrierközpontja a hírleveleiben is segíti hallgatóit, így nem kell böngészni folyamatosan az apróhirdetéseket, az állásajánlatok rögtön eljutnak az álláskeresőkhöz! Ráadásul, ha feltöltjük az önéletrajzunkat, például a Profession adatbázisába, az is megtörténhet, hogy a munkaadó talál ránk!

Hogyan keressek munkát?

3. Frissítsük folyamatosan az önéletrajzot!

Fontos, hogy legyen kéznél mindig egy friss önéletrajz, ami naprakész! Így, ha megtaláltuk az ideális ajánlatot, akkor az adott hirdetésre pár perc alatt át tudjuk szabni, így gyorsan és kevesebb erőbefektetéssel tudunk jelentkezni!

4. Gyorsaság és hatékonyság!

A beküldött önéletrajzok közül maximum az első százat nézik át! Ha frissen tartjuk az önéletrajzunkat, és a hírleveleknek köszönhetően időben értesülünk az állásajánlatokról, azok közé kerülünk, akiknek a jelentkezését megnézik! Ne essünk ki, csak azért, mert át kell gondolnunk, hogy megéri-e jelentkezni, vagy azért mert sokat kell dolgoznunk a jelentkezéssel, vagy mert későn láttuk meg a hirdetést! (A Profession.hu-n például akár már okostelefonon is jelentkezhetünk az állásajánlatokra, sőt az önéletrajzunkat is elküldhetjük mobilról!)

5. A jelentkezés legyen hirdetésre szabva!

Senki sem szereti a sablonokat! Pár perc munkával szabjuk át az önéletrajzot az adott hirdetésre! A hirdetésben megfogalmazott kvalitásainkat emeljük ki! Az állás szempontjából irreleváns dolgokat pedig hagyjuk el! (A Profession.hu önéletrajz-készítőjét itt találjuk!)

6. Tűnjünk motiváltnak!

Lehet, hogy nem kérik, de mindenképp írjunk egy egyedi, rövid és hirdetésre szabott motivációs levelet, ami már lehet rögtön annak az e-mailnek a szövege is, amivel jelentkezünk a munkára! Érdemes kicsit utánanézni a munkáltatónak, és eszerint jelentkezni! Pár perc keresgélés az interneten rengeteg előnyt ad!

7. Legyünk elérhetők!

Nagyon fontos, hogy az álláskeresés során mindig legyünk elérhetők! Mind telefonon, mind e-mailben. Ha nem megfelelő időben hívnak, kérjünk visszahívást, akkor érdemes beszélgetni a munkaadóval, amikor az álláskereső felkészülten tud válaszolni! Naponta többször nézzünk e-mailt, és lehetőleg azonnal válaszoljunk! Mivel több helyre is beadjuk a jelentkezést, vezessünk róla nyilvántartást! Egy egyszerű táblázatban összefoglalhatjuk a helyeket, ahova jelentkeztünk, ezzel sok időt és energiát spórolunk meg!

Ez a pár pont az álláskeresés folyamán nagy segítséget tud nyújtani! Lajtai Noémi, a Profession.hu SBA-ja mindezt egy plusz ponttal egészítette ki, méghozzá azzal, hogy "Ne féljünk segítséget kérni!".

Mind a Profession.hu, mind az ELTE Karrierközpont munkatársai szívesen segítenek! Regisztráljunk, iratkozzunk fel hírleveleikre, vagy csak osszuk meg tapasztalatainkat a Facebookon!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Címkék: pályakezdő, álláskeresés, karrier, tanácsadás, felsőoktatás