Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A környezetünkben ránk ható, érzékszerveinkkel észlelt ingerek mind-mind befolyásolnak minket abban, hogyan érjük el azt az ideális állapotot, ami elégedettséggel, boldogsággal tölt el minket. Mindamellett nagyon fontos az is, hogy mi magunk mit gondolunk saját teljesítőképességünkről, lehetőségeinkről és korlátainkról. Nagyon fontos az, hogy ismerjük önmagunkat.

Az emberi kiválóság fogalmának értelmezésével már a görög mitológiában is találkozhatunk, ahol részben vagy egészben szinonimaként a boldogság, a boldogulás, jólét és siker fogalmai állnak. A modern kor rendszerei között az EFQM (European Foundation for Quality Management) modell segítségével építhető fel egy kiváló szervezet. Ennek az alapelvei közt szerepel a folyamatos tanulás, az innováció és a fejlesztés. Egyed Ildikó szerint ezek jelentik a kulcsot mind az egyéni, mind a szervezeti célok eléréséhez is.

Változás nélkül nem megy

A változás sok ember számára nagyon nehéz: a változás szinte minden esetben ellenállást szül az egyénben, főként akkor, ha mondjuk a főnöke sarkallja erre, és nem kap magyarázatot, hogy miért is kell gyökerestől felforgatni a munkarendet. A félelem az ismeretlentől és a bizonytalanságtól alapvető emberi tulajdonság – mondta a DFT Hungária HR-es Mesterkurzusának változásmenedzsmentről szóló előadásán Tóth Gábor, a Siemens HR-vezetője. Megoldást jelenthet, ha a vezetőség megtalálja a szervezeten belül a kulcsembereket, a „hangadókat”, és maga mellé állítja őket. Ekkor már sokkal könnyebb lesz elfogadtatni a többiekkel is a terveiket – mondta a szakember.

Az eredmények eléréséhez változások kellenek. Köztudott, hogy az emberek többsége nem szereti a változást, sőt sokan képesek agresszíven ellenállni bármilyen apró kezdeményezésnek. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem hisznek önmagukban és másokban sem. Túlságosan „apró befolyásoló tényezőnek” gondolnak mindenkit ahhoz, hogy egy értékesebb és boldogabb élet feltételeit megteremtsék. Pedig pontosan az a lényeg, hogy higgyünk önmagunk és mások azon képességében, hogy akarattal, tudatossággal, kitartással bármit képesek vagyunk elérni – vélekedett Egyed Ildikó is.

Ha elindulunk a változás útján, számos olyan dolgot tanulhatunk meg, amit korábban még nem ismertünk és ez erősebbé, határozottabbá tesz minket céljaink elérésében – hívta fel a figyelmet a LeanCenter tanácsadója. Nagyon fontos, hogy olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, melyek kellő kihívást jelentenek, ám reálisak és mérhetők is.

  Hogyan hozzam ki a legtöbbet magamból a munkában?  

Lean-szemlélettel az eredményességért

Az akadályok és esetleges kudarcok nemcsak kezdetben, de a változási folyamat egészén végigkísérhetnek. Ez a szemlélet a lean-menedzsmentben sincs másként, sőt kifejezetten fontos szerepet játszik a vállalati sikerek elérésében a fentiek tudatosítása, nem csak szervezeti, de egyéni szinten egyaránt. Ez a kaizen, azaz a folyamatos fejlesztés, ami egy tanulási- változási folyamat is egyben. Ennek során a saját és a mások hibáiból és kudarcaiból képesek vagyunk tanulni és megtenni a szükséges változtatásokat. A cél pedig az, hogy jobbak és még jobbak legyünk. A változtatásokat tehetjük kis- vagy nagyléptékben (hoshin, kaikaku) egyaránt, attól függően mit kíván az adott cég vagy szervezet.

A cél eléréséig számtalan kommunikációs akadályt is le kell küzdenünk és egy sajátos stratégiát kidolgoznunk arra, hogy minden körülöttünk lévő egyént magunk mellé állítsunk, vagy legalábbis átformáljuk az ellenzőket elfogadóvá, a passzívakat aktívakká és kezdeményezőkké. Fontos, hogy kinek mit mondunk, meg kell találni minden munkatartáson a megfelelő „gombot”, tudni kell, mi motiválja őket, mit tart fontosnak. Ha ez nem sikerül, könnyen előfordulhat, hogy épp az ellenkező hatást érjük el.

Szárnyaló munkatársak

Néha úgy érezzük, a teljesítőképességünk maximumán vagyunk, magabiztosan szárnyalunk, önbizalommal, céltudatosan, hiba nélkül, boldogan dolgozunk. És még az idő múlását sem vesszük észre. Ezt az állapotot hívjuk „flow”-nak – magyarázta Egyed Ildikó. Csíkszentmihályi Mihály nevéhez köthető a fogalom, aki hosszú évek óta kutatja a boldog és sikeres élet titkát. Kimutatta: többször élünk át flow-élményt a munkában, mint szabadidős tevékenység közben. Amikor „flow-ban vagyunk”, úgy érezzük: miénk a világ, nincs olyan akadály, amit ne tudnánk leküzdeni, nincs olyan körülmény, amit ne tudnánk megváltoztatni, tudjuk, hogy teljesítményünkkel a maximumon járunk, érezzük, hogy kiválóan dolgozunk. Ez az érzés magabiztosságot, önbizalmat ad, boldogsággal tölt el minket, mely a mindennapi munkát élvezetessé teszi számunka.

Egy változási folyamatban nemcsak a tudatos előrehaladás a fontos, hanem az is, hogy néha megálljunk és visszatekintsünk, milyen úton jutottunk oda, ahol éppen vagyunk. Ez arra is jó, hogy leellenőrizzük: valóban ott vagyunk, ahová eredetileg szerettünk volna eljutni. Egyed Ildikó szerint, ha mást látunk, mint amit vártunk, nem történt semmi baj, soha nem késő irányt váltani. Ha a szokásunkká vált a változás, természetes, azaz az életformánkká vált a változtatás – ez már a kiválóság záloga is egyben. A tökéletesség ugyanis nem egy adott állapot egy adott időpontban, hanem folyamatos és állandó, fenntartható és fejleszthető. Ez az, ami minden embert motivál és boldoggá tesz – vonta le a következtetést a LeanCenter szakértője.