Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év végi nyomás különösen a kereskedelemben, a marketingben, az értékesítésben, a szállítmányozásban, az idegenforgalomban dolgozókat viseli meg. Nem véletlenül, hiszen az éves forgalom nagy része ezekre a hónapokra, sőt, az utolsó pár hétre összpontosul. Bevételek, bónuszok, nyereségek függnek a sikeres munkavégzéstől, és nem egy esetben a túlmunkától. Nem mindegy, hogyan vágunk neki!

„Az év vége stratégiai jelentőségű, mégis a munkavállalók többségét egyfajta meglepetésként érik a felhalmozódott teendők. A megnövekedett stressz szint miatti ingerlékenység pedig csak tovább feszíti a munkahely egyébként is felfokozott légkörét. Kulcsfontosságú, hogy tudatosítsuk ennek az időszaknak a sajátosságait, és megfelelő stratégiával vágjunk neki” – mondta el a Profession.hu-nak Erika, aki senior executive coach-ként pontosan tisztában van azzal, hogy csak a tudatosság segíthet az év végi kihívások megfelelő kezelésében. Erika egy pénzügyi tanácsadó multicégnél tart vezetőképzési tréningeket, de egyes munkavállalókkal is foglalkozik külön-külön kommunikációfejlesztés céljából.

Tervezzünk előre!

Ha úgy vagyunk vele, hogy menet közben szeretnénk megálljt parancsolni ennek a hajtásnak, az már késő. Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan foglalkozások, termékek és szolgáltatások, amelyek gyártása, eladása, szervizelése, szállítása bizonyos időszakokra esik.

A szakértő szerint legtöbbet természetesen a cégek tehetnek ennek kezelésében: jó stratégiával, időbeni felkészüléssel, időszakos munkavállalók felvételével, a szabadságok megfelelő ütemezésével, a munkakörülmények elviselhetővé tételével.

Nem véletlen, hogy sok cég a csapatépítő programjait szeptemberre-októberre időzíti, hogy a kollégák lelkesedése, összetartása év végéig kitartson. „Szusszanásnyi megállást és feltöltődést jelenthet a céges karácsonyi összejövetel is. Ilyenkor nem kell feltétlenül a kliséket követni. Ugyanolyan jó lehet, ha esti parti helyett céges karácsonyi ebédet rendezünk, vagy céges közös reggelit egy irodán kívüli helyszínen. Így az esti túlzott alkoholfogyasztás nem okoz másnap problémát, és garantáltan mindenki ott tud lenni. Az is megfontolandó, hogy a céges dínom-dánom helyett egy jótékony ügyet támogassanak a munkatársak, amikor például közösen főznek a rászorulóknak. Oldja a stresszt és perspektívába helyezi a saját „problémákat” is.”

Hogyan éljük túl az év végi hajrát?

Nézzünk rá friss szemmel karrierünkre!

Nem ritka, hogy a túlhajszolt munkavállaló december 24-én áll le először, kifáradva, összetörve, az ünnepekre való ráhangolódás nélkül. Mivel a legtöbb multicég a két ünnep között bezár - esetleg minimális inspekciót tart - így 7-10 nap alatt a munkavállalók többnyire regenerálódni tudnak.

„Egyre gyakoribb, hogy ilyen kipihent állapotban tudjuk hosszú idő után először átgondolni, hogy milyen irányba is szeretnénk alakítani karrierünket és új terveket szövünk a következő időszakra. Használjuk ki a pihenés óráit és hagyjuk, hogy megérzéseink vezessenek rá arra, hogyan is kellene alakítani karrier céljainkat és min kellene változtatni.”

Év végi hajrá? Már az állásinterjún hozzuk szóba

Érdekes, hogy a két ünnep közötti bezárás, és ebből adódóan a szabadság kötelező kivétele legalább annyi problémát okoz, mint az év végi túlhajszoltság. Különösen a fiataloknak, akiknek amúgy is kevés szabadnapjuk van, és inkább nyáron lazulnának, de ugyanilyen kényszernek érzik a szülők is, akik számára a nyári gyermekelhelyezés a legnagyobb kihívás, így inkább arra az időszakra tartalékolnák a szabadságot.

„Jó, ha már az állásinterjún rákérdezünk a ciklikus munkavégzésre, a szabadságolásra, a túlórák kifizetésének rendjére, mert a későbbi meglepetéseknek ezzel elejét vehetjük, és ennek megfelelően készülhetünk fel. Ne hezitáljunk, nyugodtan kérdezzünk rá az év végi vállalati stratégiára, ha éppen ebben az időszakban vagyunk állásinterjún, akkor annál aktuálisabb.”

Természetesen a fentiek figyelembevételének ellenére is akadhatnak rendkívüli helyzetek: szélsőséges időjárás, váratlan pluszrendelés, betegség, felmondás stb. Jó, ha ezeket az érintett felek tudomásul veszik, és érzelmi túlreagálás nélkül kezelik. Az év végi hajrában mindannyian együtt vagyunk, és csak egymásra való odafigyeléssel kezelhetjük.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be az év végi időszakba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala