Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"A munkám én vagyok"

Munkavégzés során szinte mindenki bizonyos mértékben azonosul azzal, amit csinál, de nagyon sokféleképpen lehet a "személyiségünk része" a munka.

Az egyik variáció, hogy a munka gyakorlatilag az egyetlen olyan dimenzió az életünkben, ahol kompenzálni tudjuk meglévő aggodalmainkat, negatív érzéseinket önmagunkkal szemben - hívja fel a figyelmet Farkas Lajos pszichológus.

A másik eset, hogy a munkával járó szerepviselkedés és életforma, az abban eltöltött hosszú idő miatt is, kizárólagossá vált. Tény, hogy mindenképpen kellemetlen lesz a munkahely elvesztése, azonban ha a személyiség egyébként alapvetően helyesen viszonyul önmagához és a világhoz, akkor e nehéz helyzet megoldáskeresései is megfelelőek lesznek - véli Farkas Lajos. Annak érdekében, hogy a munkakeresés időszakában ne sérüljünk lelkileg és önbecsülésünk is megmaradjon, érdemes megfogadni néhány tanácsot:

Tűzzünk ki elérhető célokat!

Habár a végső cél a megfelelő munka megtalálása, ameddig ez nem sikerül, tűzzünk ki rövid-és hosszú távú célokat. A lényeg, hogy mérhető és ellenőrizhető céljaink legyenek, például határozzuk el, hogy egy nap alatt hány darab új munkalehetőséget kutatunk fel, mennyi önéletrajzot küldünk ki és hány régi kollégával frissítjük fel a kapcsolatot az új lehetőségek érdekében.

Önkénteskedjünk!

A munkakeresési időszak túléléséhez elengedhetetlen, hogy ne süppedjünk önsajnálatba. Ennek legjobb módja, ha olyanok felé fordulunk, akik maguk is elesettek és segítségre szorulnak.

A karitatív munka rögtön perspektívát ad, a pozitív visszajelzés és az önzetlen segítségnyújtás pedig segít, hogy újra hasznosnak, a társadalom nélkülözhetetlen tagjának érezzük magunkat. Azon kívül, hogy közérzetünk és önbecsülésünk javul, az önkéntes munka során kiépített kapcsolatok hosszú távon akár konkrét állásajánlathoz is vezethetnek.

   Hogyan éljük túl a munkahelykeresés időszakát?   Hogyan éljük túl a munkahelykeresés időszakát?

Írjunk pozitív tulajdonságlistát!

Süle Judit pszichológus szerint azoknak, akiknek stabil, reális énképük van, illetve a pozitív eseményeket belső tulajdonságaiknak, a negatív történéseket pedig külső körülményeknek tulajdonítják, hamar át tudják értékelni a munkanélküli állapotot és inkább kihívásnak tartják a kialakult helyzetet.

Azok azonban, akik amúgy is alulértékelik magukat, nehezebb helyzetben vannak, hiszen egy újabb "bizonyítékot" találtak arra, hogy nem jók. Süle Judit szerint ha ez utóbbit tapasztaljuk, érdemes pozitív tulajdonságlistákat készíteni. Kérdezzünk meg másokat, mit gondolnak rólunk, miben vagyunk jók, miben kevésbé és ezt vessük papírra - tanácsolja a szakember.

Keressünk inspiráló társaságot!

Nézzünk körül lakóhelyünkön, vannak-e munkanélkülieket segítő közösségek, ahol szakemberek segítenek pályaorientációs és lelki tanácsadással. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy túl sok időt töltünk hozzánk hasonló helyzetbe került munkanélküliekkel, akiknek a társaságában a megoldáskeresés helyett inkább a panaszkodás lesz a fő téma.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a munkakeresés időszaka nem vakáció, ne tegyünk úgy, mintha hosszú szabadságon lennénk és ne vessük bele magunkat a ház körüli munkákba csak azért, hogy teljen az idő. Ha csak tehetjük, mozduljunk ki és beszélgessünk emberekkel, a tapasztalatok alapján ugyanis tízből kilenc munkát először informális úton próbálnak betölteni, csak ez után hirdetik meg.

Szimuláljunk egy átlagos munkahetet!

A depresszió elkerülése érdekében a munkakeresés időszakában is tartsuk magunkat a korábban megszokott napi rutinhoz. Keljünk fel időben és mozduljunk ki például a könyvtárba, szervezzünk találkozókat, legyünk aktívak a hagyományos "munkaidőben".   

      Hogyan éljük túl a munkahelykeresés időszakát?         

A lényeg, hogy különítsük el a munkakeresésre fordított tevékenységet a szabadidőtől. A hétvégére továbbra is tekintsünk úgy, mint a regenerálódás időszakára, amikor új terveket szőhetünk és felkészülhetünk a következő heti tennivalókra.

Munka nélkül, "gyászban"

A fenti tanácsok megfogadása ellenére is előfordulhat, hogy olykor mélypontra jutunk. A jelenség leginkább a gyásznál ismert folyamathoz hasonlítható, mivel itt is a "veszteség" mozzanata, a "nincs többé" élménye dominál - magyarázza Farkas Lajos pszichológus. Ha valaki úgy érzi, hogy a gyógyulási folyamat elakadt, érdemes mielőbb segítséget igényelnie, mert az időhúzás az érzelmi nehézségek esetén gyakran mélyíti a problémát - véli a szakember.

Jó, ha tudjuk, hogy a munkanélküliség, illetve munkahelykeresés során lelkileg különböző "stádiumokon" mehetünk végig.

1. A munkahely elvesztésének feldolgozása érzelmi sokkal indul, a munkavállaló szembesül a tényekkel, ami hirtelen, intenzív érzelmeket, agresszív tendenciákat kelthet.

2. Kezdetben legtöbben kaotikusnak érzékelik a helyzetet, nem is tudják, mihez kapjanak, hogyan kezdjenek a helyzet megoldásához. Ilyenkor jellemző lehet feszültség, irritáltság, lehangoltság és a bűntudat.

3. Ezt követően az állását elvesztett ember lassan bízni kezd, reménykedik a sikerben (új munkalehetőség).

4. Ha nem talál állást, a kudarcok hatására, önértékelése tovább csökken, lehangoltabbá válik, felerősödik az értéktelenség érzése.

Süle Judit szerint azok, akik már szenvedtek el veszteséget korábban, azok minden újabb tárgyvesztésre, és ilyen a munkahely elvesztése is, érzékenyebben reagálnak, könnyebben alakul ki náluk depresszió. Ilyenkor a fent említett tanácsok megfogadása mellett is érdemes pszichológushoz fordulni. Újabb kutatások emellett azt mutatják, hogy a tartós munkanélküliség fennállása, az előbb említett korábbi veszteségek hiányában is depresszióhoz vezethet.