Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkakeresőként vagy karrierünk kezdetén, de gyakran rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött is elbizonytalanodunk, hogy mégis miben vagyunk jók? Mik az erősségeink? Ilyenkor gyakran annyira tanácstalanok leszünk, hogy jól jön néha egy-egy útbaigazító jó tanács.

Simon Erikát, a vállalkozást indító nők mentorát kérdeztük, hogy adjon útmutatást, mégis milyen módon jöhetünk tisztába magunkkal és hogyan ismerhetjük fel, hogy milyen erősségeink vannak és ezek az erősségek milyen területen használhatók.

1. Speciális ismeretek

Minden végzettség és szakmai tapasztalat kapcsán azt érdemes átgondolni, hogy melyek is a specialitásai annak a területnek, amivel plusz pontokat szerezhetünk a munkaerőpiacon. Lehet például, hogy abból a jogi területből elegünk van, ahol dolgozunk, de a potenciális új főnökünk azért dönt azonnal mellettünk, mert fejből tudjuk, melyik jogszabály és releváns paragrafus határozza meg az intézmény működését, ahová jelentkezünk.

2. A tapasztalt ismeri a játékszabályokat, de egy kezdő terhelhető

Két területről érdemes ilyenkor beszélni, és egy friss diplomás, illetve egy senior munkakereső is meg tudja találni, hogy neki melyek az előnyei ezekben a helyzetekben. Friss diplomásként a legaktuálisabb elméleti tudással rendelkezhetünk. A munka végzéséből adódó plusz tudás pedig egyértelműen összefüggésben van az ott töltött évek számával. Ezért például, aki seniorként váltana, egész nyugodtan építhet arra, hogy neki már rálátása van az egész területre vonatkozó játékszabályokra.

Friss diplomásként pedig érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy jellemzően más élethelyzetben vagyunk, mint a senior álláskeresők. Más paramétereket tudunk nyújtani. Mondjuk egy tapasztalt munkatárs tudásával lekörözheti ugyan a fiatalabbat, mert 20 éve van a pályán, de ő nem fog már napi 12-16 órát munkával tölteni. Bizonyos munkáltatóknál ez pedig igenis lehet éreztetett elvárás. A senior munkavállaló pedig hangsúlyozhatja, hogy a tapasztalatainak köszönhetően kiemelkedő hatékonysággal tudja elvégezni a munkát.

  Hidd el jó vagy!  

3. Kérdezzük meg magunkat…

Segítségül itt van néhány kérdés, amik útmutatók lehetnek: Mikor voltam különösen elégedett a munkavégzés közben? A kollégáim mit szerettek bennem a legjobban? Mit szeretnék, ha megbecsülnének és értékelnének bennem? Mi az, amit én teszek hozzá egy jobb végeredményhez egy cégnél? Mi jut eszembe akkor, ha elkezdek egy olyan mondatot, hogy „Majd megtudnátok, ha én nem…”

4. Az erősségeinkre koncentráljunk

Mentálhigiénés szakemberként alapvető hitvallásom, hogy egyszerűen gyengítjük magunkat, vagy az általunk értékelt munkatársakat, ha a gyengeségekre kerül a fókusz. A fejlődést is az szolgálja, hogy az erősségeket látjuk, és azokra építünk. Ma az oktatási rendszerből eleve egy olyan hozzáállást hozunk magunkkal, ami azt láttatja meg velünk, hogy hol van hiba, melyik az az egy dolog, amit nem tudtunk a többi 86 jó képességünk mellett. Ezt pont elég ellensúlyozni, ezért javaslom, hogy nyugodtan törekedjünk arra, hogy az erősségeinkre koncentráljunk.

5. Munkatapasztalat nélkül is lehetünk jó szakemberek

Ha nincs is munkatapasztalatunk, attól még vannak más készségeink, képességeink, olyan tudás a tarsolyunkban, amit csak mi magunk tudunk. Ezt érdemes átgondolni. Ilyenkor érdemes ezeket a kérdéseket is feltenni magunknak: Mit tanultam eddig? Mit tudok lelkesedéssel csinálni? Miért járhat jól velem egy munkáltató?

Ennél a pontnál egészen banális dolgokra is lehet gondolni. Vannak olyan területek, ahol például a vidéki nagyvárosban nehéz fizikai munkát végzők köre azért cserélődött ki nőkre, egész pontosan a munkába visszatérő kisgyerekes anyákra, mert ők voltak annyira megbízhatóak, hogy tudta a munkáltató, hogy minden nap ott lesznek a munka kezdetére. Néha már az is előny, ha a munkáltató tudja, hogy a munkavállaló biztosan bemegy dolgozni.

6. Vegyünk igénybe karrier-tanácsadást, vagy orientációs szakembert

A karrier-tanácsadás már létező önálló szolgáltatás, a rendelkezésre álló forrástól függően érdemes kutakodni akár ingyenesen elérhető szolgáltatás után, vagy a fizetősek között megtalálni a jó szakembereket.

7. Segíthetnek a személyiségtesztek is

Nyugodtan használjuk a tanácsadó irodákban elérhető személyiségteszteket, persze nem aranyigazságként tekintve rájuk. Sok magas színvonalúan összeállított anyag elérhető, ami táppontot adhat rólunk, vagy arról, hogy mások miért működnek másképpen.

7+1 Különleges tanács a munkakereséshez

Nagyon fontos, hogy első lépésként tisztázzuk, hogy milyen tapasztalatok, hiedelmek vezetnek bennünket, mert ezek sokszor az adott szűk pályán tartanak. Egy más területből vett példával: ne vegyünk lottót, ha közben azt mondogatjuk, hogy „úgysem nyerek, úgysem nyerek.”

Lehetnek nagyon negatív tapasztalataink, és lehetnek nem megtapasztalt, de feltételezett hozzáállások, amiket öntudatlanul is alapigazságként kezelünk. Keressük meg ezeket a „saját igazságainkat”, írjuk össze. Majd kezdjük el szépen finoman felülírni, akár szó szerint leírva az új, esetleg már lehetőséget adó mondatokat magunknak.

Például rájöhetünk, hogy alapigazságként kezeljük: „Úgyse vesznek fel semmilyen normális helyre, mert oda kell érnem a gyerekért 5 órára az óvodába.” Első változatként ezt úgy módosíthatjuk, hogy „Az a munkáltató, akinél én szeretnék dolgozni, tudja értékelni, hogy végtelenül precízen végzem a munkám, és mivel a cég is hatékony, ezért 16 órakor a munkaidő vége az tényleg a végét jelenti.”

Ha elbizonytalanodunk, emlékezzünk a fentiekre és keressük meg az erősségeinket! Nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat idekérjünk hírlevelet és Facebook értesítését. Az álomállás elérhetőbb, mint hinnénk!

 

Készítette: Sebők Viktória

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önfejlesztés