Évek óta nem volt könyvszakmai képzés Magyarországon, ugyanakkor a szakma az elmúlt évtizedben teljesen átalakult. Új technológiák születtek a nyomtatott könyvek gyártásának területén, a kézirat előkészítés és a nyomtatás lényegesen átalakult, megjelentek a különféle digitális könyvek, e-kiadványok.

A kiadókban dolgozó munkatársak sincsenek tisztában mindennel, részben nekik szól a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) képzése, ám olyanok is jelentkezhetnek, akik ezen a területen szeretnének a jövőben dolgozni, vagy esetleg saját vállalkozást, kiadót indítanának.

Mit tanulhatunk?

A két féléves képzésben résztvevők a könyvszakma teljes spektrumát áttekintik, és kompetenssé, a szakma hivatott művelőivé válnak. Olyan szakértők lesznek, akik alkalmasak a könyvkiadás minden területén a legmodernebb eljárások gyakorlati alkalmazására, vezetők lehetnek kiadói szerkesztőségekben, ismerik és alkalmazni tudják a könyvgazdaságtan módszereit.

Hiánypótló képzés indul a könyvek szerelmeseinek

A könyvszakmát érintő speciális jogi ismereteket (szerzői jog) is megtanítják a résztvevőknek, és külön tanagyagot szentelnek a korszerű, "nem print eljárások" bemutatására.

Az oktatás szombatonként lesz, ezért a képzés akár munka mellett is elvégezhető. A résztvevők megtanulhatják, hogy egy könyv hogyan jut el az ötlettől az olvasóig, milyen technológiákat használnak a médiaiparban, hogyan kell egy könyv arculatát kialakítani, illetve milyen a kiadói műhelymunka.

A kiadói és szerkesztői ismeretek mellett az e-könyvekről is mindent megtudhatnak, illetve a nyomtatott és az e-könyvek kereskedelmének rejtelmeibe is bevezetik a tanulókat. Mindezt esettanulmányokkal, példákkal támasztják alá az oktatók.

A könyvkiadói és kereskedelmi menedzser elhelyezkedési lehetőségei:

- könyvkiadók munkatársaként
- könyvkereskedelmi vállalatok
- kis és nagykereskedések
- kkv szektor
- szerkesztőként
- értékesítési vezetőként
- kiadói jogokat kezelő irodák munkatársaként

A jelentkezés feltételei:

A szakirányú képzésre bármilyen főiskolai, egyetemi diplomával rendelkező személy jelentkezhet, aki oklevelét a jelentkezést megelőzően szerezte.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 10.

A képzés díja: 200 ezer Ft/félév

További információk: a BKF honlapján.

A könyvmenedzsment képzést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése támogatja.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: képzés, könyvkiadó, média, marketing, oktatás, főiskola