Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nemrég robbant a hír: Svédország bevezette a hatórás munkanapot. Ahogy már hírt adtunk arról, egy 600 ezer fő részvételével lefolytatott kutatás során az is kiderült, hogy a heti 55 órát dolgozók 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot azokhoz képest, akik heti 35-40 órát dolgoznak. Valószínűleg ez a felmérés adta meg a végső lökést Svédországnak, ahol a vállalatok országszerte elkezdtek a hatórás munkanapra átállni - írja a Science Alert.

"Úgy vélem, hogy a napi nyolc óra munka nem olyan hatékony, mint azt sokan gondolják. Egy bizonyos feladatra koncentrálni napi nyolc órán keresztül óriási kihívást jelent az agynak, ezért rendszeres szüneteket és egyéb, nem a konkrét munkához kapcsolódó időrabló tevékenységeket vagyunk kénytelenek beiktatni, amelyekkel felhígítjuk a munkanapot. A dolog iróniája, hogy mindeközben nehezünkre esik a munkán kívüli életünket menedzselni, mert arra már nem marad megfelelő idő és energia" - foglalta össze korábbi cikkünkben Linus Feldt, a Filimundus nevű, stockholmi székhelyű applikáció-fejlesztő cég igazgatója. 

Hatórás munkaidő

A rövidebb munkaidővel több új szabály is együttjárhat: például a munkavállalók nem használhatják a közösségi médiát munkaidőben, minimálisra csökkentették az értekezletek számát, és általában véve is mindent, ami elvonhatná az emberek figyelmét a munkától – ezzel együtt is a dolgozók motiváltabbak, és sokkal intenzívebben dolgoznak.

Azt is megtudtuk, hogy a göteborgi Toyota-központban már 13 éve átálltak erre az időbeosztásra, a vállalat szerint a munkavállalók boldogabbak, kevesebb a hiányzás, és több a nyereség. Utánajártunk, mi a helyzet itthon, és hogyan látják ezt a kérdést a hazai szakemberek!

A Toyota Central Europe Kft. regionális HR managere, Őzse Szilvia így foglalja össze ezzel kapcsolatos nézetét.

Őzse Szilvia„Magyarországon a hivatalos, törvényben szereplő teljes munkaidő napi nyolc órát jelent, jelenleg a munkatársaink ennek megfelelően dolgoznak. Ám azt is fontos mérlegelni a munkaidővel kapcsolatban, hogy nálunk regionális csapatmunka folyik – a cseh, a szlovák és a magyar cég alkotja -, ráadásul egy olyan dinamikus piacon, ahol szinte egy napra sem dőlhetünk hátra. Kereskedő, importőr cég vagyunk a térségben, és ehhez hozzátartozik a gördülékeny csapatmunka és az azonnali reagálás is. Így sok esetben nem kivitelezhető a napi hatórás munkarend, mivel az a hatékonyságot és a gyors reakciókészséget csökkentené. Ezért a profilunkhoz és a piaci szerepünkhöz mérten a hangsúlyt a jól kiforrott és stabil belső értékeink további erősítésére helyezzük – amin folyamatosan és nagy erőkkel dolgozunk is. És ez nemcsak a márkánk minőségének megőrzésében, hanem a munkatársaink megbecsülésében és egyúttal lojalitásában is megmutatkozik.”

Hatórás munkaidó

Amennyiben éppen állást keresünk, és fontos szempont számunkra a részmunkaidős megoldás, itt nézzünk szét! A nagyvállatoknál jelenleg meghirdetett állások közül ezek a napi hatórás, és ezek a napi négyórás részmunkaidőt kínáló lehetőségek. A távmunkában végezhető állások aktuális listáját szintén érdemes végigböngésznünk. Ne maradjunk le róluk!

Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat, így többszörösen megnőnek esélyeink egy jobb állásra!

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, karrier, munka, Toyota, hatórás munkanap