Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tudjuk jól, hogy az életkor csupán egy szám, és a címkézés, besorolás, netán az előítéletek a munkaerőpiacon is félrevezetők lehetnek, hiszen a tapasztalat és szakértelem nyilván az évek számával egyenes arányban növekszik.

Ma már nem is azokat az időket éljük, amikor akár egy ötvenéves delikvens ne tanulhatna, csinálhatna valami merőben mást, mint eddig. Mégis, a szocializációs különbségek miatt jellemzően eltérően gondolkodnak a karriertervezésről az idősebbek, az X, az Y, illetve a Z generáció tagjai. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt állítjuk, ennek elsődleges oka a digitális bennszülöttség, hiszen ami egy Z-nek természetes az őt körülvevő online világban, azt egy X tanulással, folyamatos fejlődéssel és felzárkózással éri el.

A nyugodt erő

Az általunk megkérdezett HR-esek minden nyitottságuk és esélyegyenlőségre törekvésük mellett is tényként állítják, hogy a munkaerőpiac jelenleg az X és az Y generációt preferálja. Előbbibe az 1965-1979 között születettek, utóbbiba az 1980-1995 közöttiek tartoznak.

Az idősebb, az ötvenes évek babyboomjában születettekkel ellentétben elsősorban az X generációt képviselik a kiemelkedően sikeres, rövid idő alatt befutott szakemberek, akiket jó életkorukban „kapott el” a rendszerváltozás, ezért az alkalmazkodóképességük is kiváló – mondja Emese, egy magyar tulajdonban lévő nagyvállalat vezető HR-menedzsere.

Nem csoda, hogy a fejvadászok elsősorban a körükben keresik a felsővezetőket, menedzsereket, hiszen ők korszerű tudással, fontos ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, ugyanakkor nem idegen számukra a teljesítménykényszer és a nagy hajtás a munkában. Náluk figyelhető meg először, hogy a karriervágyak elnyomják a magánéletet, későbbre tolják vagy teljesen elhagyják a családalapítást. Ez az unokára vágyó nagyszülő-jelölteknek rossz hír, a multi-környezetben azonban nem annyira – teszi hozzá a szakember.

 Hányas vagy, avagy harc a bennszülöttekkel 

A digitális világ

Emese szerint nehezebb a HR-esek dolga az Y generáció tagjaival, vagyis a húsz-harmincévesekkel. Ők szinte hamarabb találkoztak az internettel, mint megtanultak beszélni, ezért számukra kizárólag az létezik, ami a világhálón megtalálható. Ugyanakkor forráskritika nélkül elhisznek mindent, így ismereteik a világról szerteágazóak, de közel sem egyenletes minőségűek.

Az ő elvárásaik között a karriertervezésben is a gyors siker és a pénz szerepelnek az első helyen, viszont a lojalitásuk és alkalmazkodásuk gyakran okoz gondokat a munkahelyeken, ahogy tapasztalataik sincsenek mindig azon a szinten, mint amit ők gondolnak erről.

Az általunk megkérdezett vállalati HR-esek egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy az Y generációhoz nehezebb megtalálni a kulcsot, mint az X-hez. Az Y-ok merőben elzárkóznak attól az életformától, amit a szüleiktől láttak, és mindenben, így egy munkahelyben is az online világ és a média sulykolta ingergazdag környezetet várják el. Nem véletlen, hogy annyi álláshirdetésben szerepel kiemelten a monotónia- és stressztűrés.

Világok harca

A Z generáció tagjai még kevéssé aktívak a munkaerőpiacon, ők egyfajta időzített bombaként ketyegnek, és várják, hogy néhány év múlva berobbanhassanak. Az ő életfelfogásuk és világlátásuk merőben eltér nemcsak az X, de még az Y generáció tagjaiétól is, hiszen sokkal több lehetőségük van világot látni, nemzetközi tapasztalatokat szerezni, nyelveket kellő mélységgel elsajátítani.

Ezekkel együtt természetesen a fiatalok önbizalma is fejlett, ami nem minden esetben áll arányban a szakmai tudásukkal, és nincs türelmük végigjárni a pótolhatatlan tapasztalatok megszerzéséig vezető hosszú és rögös utat.

A három generáció, az X, Y és Z tagjai jellemzően irigykedve tekintenek egymásra, az idősebbek féltékenyek a fiatalok rugalmasságára, lehetőségeire és digitális bennszülöttségére, a fiatalabbak meg rendre úgy érzik, nehéz elérniük mindazt a tudáshalmazt és tapasztalati tőkét, amivel a negyvenesek rendelkeznek. A HR-esek, fejvadászok persze, pontosan tisztában vannak a korosztályok erősségeivel és hátrányaival, és itt is érvényes a mondás, hogy megfelelő embert a megfelelő helyre. Van, amikor az X a nyerő, van, amikor az Y, de gyakran a babyboomosok tapasztalatára, tudására és szemléletére van szükség.

Ezért fontos, hogy mindenki a neki megfelelő munkakörre pályázzon, ebben segít a Profession oldala. Itt nem kell digitális bennszülöttnek lennünk, hogy elkészítsük személyre szabott beállításainkat, valamint kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést.

Készítette: Papp Sándor

 A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala