Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Rónai Regina közel két éve indult útnak, hogy külföldi szakmai Gykorokkánt Párizsban - munka, karrier, gyakornokságtapasztalatot szerezzen. Már egyetemet is tudatosan választott, és vadászott a számára legoptimálisabb gyakornoki lehetőségre.  Angol nyelvterületekre illetve skandináv országokba pályázott elsősorban, Párizs inkább csak próba-szerencse alapon volt a listáján. Talán őt lepte meg leginkább, hogy mégis rá esett a választás, és másfél év gyakornokság után ma már munkavállalói szerződéssel dolgozik a francia fővárosban. Tapasztalatokról, kihívásokról, fejlődésről mesélt, és néhány tanácsot is megosztott velünk.

P: Mi volt a legfőbb célod a külföldi gyakornoksággal? Valahol országhatáron túl szerettél volna élni, és ez volt hozzá az első lépés?

Rónai Regina: Ezt a lehetőséget sem zártam ki, de más volt a motivációm. Gyakorlatilag tíz éves korom óta vágytam rá, hogy kipróbáljam magam külföldön. Ebben megerősített egy korábbi tapasztalat is, egy OKJ-s képzés három hónapos gyakorlatát ugyanis Amszterdamban töltöttem, ahol nagyon jól éreztem magam, ezt az élményt szerettem volna megismételni. Pontosan azzal a szándékkal kezdtem el az egyetemet 28 évesen, hogy megtaláljam a számomra megfelelő külföldi lehetőséget. Eredetileg a másod és harmadév közötti nyáron terveztem néhány hónapot külföldön eltölteni, aztán másképp alakult.

P: Számtalan ösztöndíjról, gyakornoki programról hallani. Mi alapján választottál?

Rónai Regina: Nappali tagozaton valóban bőven van opció, én azonban koromból adódóan levelező tagozaton végeztem a humán erőforrás alapszakot, és váratlanul is ért, hogy levelezősként sok ajtó zárva marad és sokkal kevesebb a lehetőség. De tudatosan készültem a gyakornokságra. Első évben elvégeztem a legnehezebb tárgyakat, majd másodévben csatlakoztam az AIESEC elnevezésű diákszervezethez, akik a világ legnagyobb szervezeteként arra specializálódtak, hogy külföldre közvetítsenek gyakornokokat. A csatlakozással hozzáférést kaptam egy portálhoz, ahol már nekem kellett mindent intéznem. Hét-nyolc hónapig kerestem a pozíciók között, mindenképp HR területen akartam elhelyezkedni, és fontos szempont volt, hogy szakmailag fejlődhessek, valamint a gyakorlat az önéletrajzomban is értékes tapasztalatot jelentsen. Emellett csak olyan pozíció jöhetett nálam szóba, amelynek a honoráriumából fenn tudom tartani magam.

P: Hogyan zajlott a pályázás és mi jött ezután?

Rónai Regina: Az egész folyamat olyan, mint az álláskeresés. Naponta kellett böngészni a nyitott állások között, és ugyanúgy pozícióra szabott önéletrajzzal illetve motivációs levéllel lehetett jelentkezni. Ezt követték a skype interjúk, és az első, fél éves HR gyakornoki szerződés, aztán pedig azonnal a mély vízbe dobtak. Ugyanazzal a felelősségi körrel és feladatokkal rendelkeztem, mint bármelyik munkavállaló, de természetesen a menedzserek mentoráltak minket, tanácsokkal segítették a munkánkat. Részt vettünk a meetingeken, és ha megtetszett nekünk egy projekt cégen belül, ahhoz is csatlakozhattunk. Rengeteget tanultam már ebben a hat hónapban is, majd egy év hosszabbítást kaptam, áprilistól pedig már rendes munkavállalói szerződéssel vagyok alkalmazásban.

Gyakornokként Párizsban - munka, karrier, gyakornokság

P: Igazi sikersztori! Azért gondolom akadtak nehézségek is…

Rónai Regina: Volt akadály bőven, bár annyira örültem a lehetőségnek, hogy csak a megoldásokra koncentráltam. Nem ismertem senkit Párizsban, nem beszélek franciául sem, és távolról jó szállást találni sem volt egyszerű. Szakmailag is rengeteg kihívással találtam szembe magam, sok új információt kellett feldolgoznom, és a saját kétségeimmel is meg kellett küzdenem. És ha mindez nem lett volna elég, aktív hallgatói jogviszonyom volt, vagyis párhuzamosan végeztem a gyakorlatot és fejeztem be az egyetemet. Azonban azt is hozzá kell tennem, hogy az első hónapokat nagyban megkönnyítette, hogy a munkatársaim, a lakótársaim, mindenki, akit kezdetben megismertem, kedvesen, nyitottan állt hozzám, így nagyon gyorsan otthon éreztem magam, és ez a mai napig így van.

P: És mi van a mérleg másik serpenyőjében, melyek az eddig kint töltött idő legnagyobb nyereségei?

Rónai Regina: Szakmailag és emberileg is rendkívül sokat fejődtem. Más lett a hozzáállásom, nagyobb lett az önbizalmam, jobban átlátom a folyamatokat, még tudatosabb lettem, tudom, mit miért szeretnék csinálni, merre szeretnék továbbmenni. Nyitottabb vagyok, ami azt gondolom, nélkülözhetetlen is, ha az ember külföldön él. Nagyon szeretem Párizst, azt a multikulturális környezetet, amiben itt élhetek, dolgozhatok. Sokat utazom is, számtalan élménnyel lettem már gazdagabb. Bár a sajátságos közlekedést, vagy az ügyfélszolgálatok furcsa stílusát meg kellett szoknom, de ezeket a tapasztalatokat bőven ellensúlyozza, hogy mennyire segítőkészek és őszinték itt az emberek.

P: Van már elképzelésed arról, merre halad majd tovább a karriered?

Rónai Regina: A mostani munkakörömből számos lehetőség ível felfelé. Nagyon pozitív számomra, hogy ebben a cégben kizárólag rajtam múlik, hogy merre és milyen pozícióba megyek tovább. Jelenleg tehetséggondozó programok koordinátoraként dolgozom, mindenképp ezt a vonalat szeretném továbbvinni, mert ez abszolút szívügyemmé vált – köszönhetem ezt a hihetetlenül inspiráló főnökömnek is. A coaching, a tréning is közel áll hozzám, de akár projektmenedzserként is el tudnám képzelni magam.

P: Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik külföldre készülnek, vagy egyáltalán fontolgatják a gyakornokság lehetőségét?

Rónai Regina: Azt tegyék mérlegre, hogy öt-tíz év múlva mi az, ami a hasznukra válna, és mi is a céljuk a gyakorlattal. Ez a célkitűzés segít leküzdeni a nehézségeket, és lendületben tart. Természetesen fontos a tudatos felkészülés a külföldi útra, az induláshoz szükség van némi kezdőtőkére, és nem árt tájékozódni az árakról, bérekről, arról, hogy milyen is az adott helyen élni. Én mindenkit arra bíztatok, hogy vágjon bele, mert abszolút megéri!

Fontoljuk meg a fentieket, és éljünk a számunkra elérhető lehetőségekkel, hiszen Regina szerint csak nyerhetünk vele! Amennyiben itthon keresünk gyakornoki lehetőséget, itt érdemes szétnézünk, ide pedig a pályakezdők jelentkezését várják. Figyeljük a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, gyakornokság, külföld