Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Főnöknek hívjuk a felettesünket, azt, akitől a munkát és a fizetést kapjuk, és őt tartjuk a vezetőnknek is, hiszen ő vezeti a céget, a csapatot. A vezető és a főnök azonban korántsem ugyanaz; ahhoz, hogy valakiből vezető váljon, nem elég papíron valaki felettesének lenni, leosztani a feladatokat és várni az eredményt. De mégis hogyan váljunk főnökből vezetővé? Mik a vezető ismérvei?

Főnökből vezető

Megoldásokat keres

Embereket irányítani nem könnyű, főleg, ha nem egy mikrovállalatról beszélünk. A cégvezetés tulajdonképpen sorozatos problémák megoldása, hiszen problémák, döntési helyzetek mindig vannak, a kérdés csupán az, hogy hogyan kezeljük ezeket. Fontos, hogy ezeket a problémákat ne negatívan éljük meg, hanem fogjuk fel egyfajta kihívásként, aminek a megléte szükséges ahhoz, hogy a cégünk fejlődjön.

Képes döntést hozni

A rossz döntés is jobb, mint a semmilyen. Vezetőként elengedhetetlen, hogy időben reagáljunk a döntési helyzetekben és ismerjük fel azt, hogy ha nem döntünk, az már tulajdonképpen önmagában is egy döntés. Mérlegeljük a lehetőségeinket, aludjunk rá egyet, de ne húzzuk sokáig az időt, mert sosem kifizetődő, ha az élet – vagy még rosszabb esetben mások – döntenek helyettünk.

Képes motiválni

A legtöbb embert bármilyen meglepő, de nem a pénz motiválja. A vezető ezt képes felismerni és meg tudja találni azokat a pontokat, amikkel a jó irányba terelgetheti a csapatát. Ma már egyre több cégvezető tisztában van vele, hogy a leghatékonyabb módja az alkalmazottak motiválásának az, ha időről időre leül velük beszélgetni és megismeri őket. Ha ismerjük a csapatunkat, akkor pedig pontosan tudjuk, hogy mire van szükségük, mit szeretnek. Mi mással lehetne őket motiválni, mint ezzel?

Van, akinek a személyes fejlődési lehetőség a fontos, van, akinek a folyamatos visszajelzés, van, akinek a kihívások, van, akinek a rugalmasabb beosztás. Ha valaki a munkahelyén úgy érzi, hogy figyelnek az igényeire és fontos tagja a csapatnak, sokkal szívesebben fogja elvégezni a rá bízott feladatokat és értékesnek fogja magát érezni.

Pályamódosítás

Tudja, mit kell delegálni

Sok cégvezető annyira nem bízik az alkalmazottaiban, hogy nem képes a kis hatáskörű feladatokat sem másnak átadni, ami miatt folyamatosan el van havazva és nem tud megfelelően koncentrálni azokra a dolgokra, amik tényleg hatással vannak a cég jövőjére. A rutinjellegű, hétköznapi feladatokat merjük elengedni és bízzuk rá másra! Ettől nem leszünk kevesebbek az alkalmazottak szemében, sőt, ha kockáztatunk egy keveset és rábízunk valakire valamit, amit aztán ő sikeresen elvégez, azt személyes sikerként fogja megélni és ez a többi feladatában is motiválni fogja.

A nagy hatáskörű feladatokat viszont fontos, hogy ne adjuk tovább: vállaljuk a kötelezettségeinket, vegyük őket komolyan! Ide az olyan feladatok tartoznak, mint például az értékelés, az ellenőrzés, a cég céljainak és stratégiájának meghatározása, a csapatszellem formálása, a közös törekvések meghatározása vagy az alkalmazottak motiválása.

Megtalálja az egyensúlyt a munka mennyiségét illetően

Létezik az úgy nevezett „galamb” típusú vezető, aki annyi munkát ad a beosztottaknak, amit el tudnak végezni és van a „héja”, aki olyan sok munkát ad, amit nem tudnak elvégezni. Létezik azonban olyan vezető is, aki olyan kevés munkát ad az alkalmazottaknak, hogy azok elkezdenek unatkozni, és ez biztos, hogy senkit nem fog előrébb vinni. Találjuk meg tehát az egyensúlyt, ne hagyjuk unatkozni a beosztottakat, de ne is adjunk nekik annyi munkát, hogy összeomoljanak a teher alatt és folyamatosan azt érezzék, hogy nem érnek a feladatok végére.

Ha a fenti tanácsokat nem is tartjuk be mindig egytől egyig, de észben tartjuk őket, már elindulhat egyfajta szemléletváltozás, ami biztosan pozitív irányba fogja befolyásolni a vezetői stílusunkat. A fentiekben a hatékony vezető ismérveit mutattuk be, de vezető és vezető között is rengeteg különbség van, főleg ami a vezetési stílust illeti. Korábbi cikkünkbennézhetjük meg, mi melyik csoportba tartozunk.  

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala