Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A GKI egyik felmérése szerint az 50 év felettiek csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy a betegsége miatt szinte képtelen a munkáját elvégezni. A nyugdíjkorhatár azonban akár 65 év is lehet, az előrehozott nyugdíjakat megszüntetik, és a rokkantnyugdíjakat is felülvizsgálják – ebben az esetben még 15 évet kell majd dolgozniuk ezeknek az embereknek.

A Jabil 7000 dolgozójának negyede 45 év feletti – mondta Gombos Klára HR-igazgató. A cég különféle egészségmegőrző programokat kínál nekik: sportolhatnak, biciklivel járhatnak dolgozni, fitneszbérletet biztosítanak, illetve a munkahelyi étkezdében egészséges ételek közül válogathatnak a nap 24 órájában. Egy éve kezdték el a programot, így eredményekről nem tudott még beszámolni.

A Fundamentánál minden évben két szűrőprogramot biztosítanak a dolgozóknak, ez a 40 évesnél idősebb és bizonyos testsúly feletti kollegáknak ingyenes. A sportolási lehetőséget úgy biztosítják, hogy a munkatársak szabad kezet kapnak: a helyszínt a cég biztosítja nekik, és ők maguk megszervezhetik, hogy milyen tréninget akarnak végezni. Kazár Natália, a cég személyügyi vezetője elmondta: a munkatársak például jógáztak.

A Magyar Telekom 8000 dolgozója esetében nehéz eldönteni, hogy ennyi embernek mire is van szüksége. Ismeri kell a munkahelyi kockázatokat, az igényeket, és fontos, hogy mindenki kapjon valamilyen ellátást a cégtől – tette hozzá Murár Gyula munkavédelmi irodavezető.

A Nokia képviselője is elmondta, hogyan tesznek az embereik egészségéért: a gyári dolgozók egy relaxációs helyiségbe vonulhatnak vissza, feltehetik a lábukat, hogy az álló munka után helyre álljon a vérkeringésük. Emellett rugalmas munkaidőt biztosítanak a szellemi foglalkozásúaknak, akik így otthonról is dolgozhatnak.

Home office - otthonról dolgozni

A WH Consulting munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalkozás fitneszt biztosít, és van egy saját pszichológusuk is, emellett egy nonprofit szervezettel is kapcsolatban állnak, amely stresszkezelési és kommunikációs tréninget tart a dolgozóknak. A partnercégeiknél igen széles a skála: sportnapokat, családi napokat, illetve egészségpénztári szolgáltatást is biztosítanak – mondta Horváth-Német Krisztina ügyvezető.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) egészségügyi munkacsoportjának vezetője, Hegyesiné Orsós Éva elmondta: fontosak a jó gyakorlatok, ám a kerekasztal bevezetőjeként említett felmérés eredményének okai vannak. Szerinte egészségfelmérést kell végezni a munkahelyeken, hogy a segíteni akaró cég megtudja, valójában mire is van szüksége az embereknek.

Hogyan válasszunk képzőt?

Bársony Csaba, a Perfekt oktatási igazgatója arról beszélt a konferencián, hogy mi alapján érdemes felnőttképzőt választani. A cégek számára kínált képzés lehet szakmai, kompetencia-fejlesztő, nyelvi, informatikai, de a tréningek is ide tartoznak. A felnőttképzőknek be kell jelenteniük a tevékenységüket a kormányhivatal munkaügyi központjánál, és akkreditáltatniuk kell magukat.

Közel 9000 ilyen képző van ma Magyarországon – tette hozzá Bársony Csaba. Egy felmérés szerint egyre nő a komplex, színvonalas oktatás iránti igény a cégek részéről, az ár csak a válaszadó vállalatok 4 százalékánál határozza meg, hogy melyik felnőttképzőt választja. A választásban nagyon nagy szerepe van annak, hogy milyen egy iskola híre, milyen referenciái vannak, képes-e egyedi igényekre szabni az oktatást, és milyen színes a képzések palettája. A képzésben résztvevők közül a legtöbben szakmai előmenetelt, illetve elhelyezkedést várnak a tanulástól.

 

További cikkek a Profession.hu konferenciáról:

A jövőben a cégeknek több figyelmet kell fordítania az egészségmegőrzésre is

Sokba kerül a HR?

 

További képek a konferenciáról:

Profession.hu konferencia képek