Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindannyian, akik még jelenleg is home office üzemmódban működünk, sokszoros kihívással nézünk szembe: egyszerre vagyunk beosztottak és főnökök is, hiszen el kell végeznünk a ránk bízott feladatokat, ugyanakkor mi döntünk a munkánk megfelelő beosztásáról és ütemezéséről, és akkor még nem is beszéltünk az otthoni teendőkről. Nem könnyű mindenre egyformán odafigyelnünk, ráadásul nagy valószínűséggel nem áll rendelkezésünkre egy olyan semleges munkakörnyezet, ami a fókuszálást maradéktalanul támogatná. Sok körülöttünk a zavaró tényező, ha gyermekeink is vannak, akkor pedig szinte elképzelhetetlen, hogy teljes nyugalomban tudjunk dolgozni a munkaidő egésze alatt.

A változás az állandó – a figyelmünkben is

A figyelmünk egyébként is korlátosabb felülről, mint az időnk, úgy kell tekintenünk rá, mint az elkölthető pénzre. Nem árt, ha ezt is be tudjuk osztani és tartalékolni belőle olyan feladatokra és elintéznivalókra, amelyek a legfontosabbak. 

Egy átlagos nap során mindannyian a figyelem különböző szintjein vagyunk, ezért ajánlott tisztában lennünk ezekkel, ahogy azzal is, hogy az egyes szinteken mivel érdemes foglalkoznunk.

1.szint: Proaktív figyelem

Ezen a szinten teljes mértékben képesek vagyunk összpontosítani, éberek vagyunk és készen állunk a leglényegesebb döntések meghozatalára, vagy a legbonyolultabb feladatok megoldására is.

2. szint: Aktív figyelem

Ebben a zónában hullámzóbb a teljesítményünk, könnyen elkalandozunk, időnként zseniális munkát végzünk, máskor hanyagok vagyunk és az eredményeink is csapnivalók.

3. szint: Inaktív figyelem

Ebben a szakaszban vagyunk legkevésbé képesek a koncentrált feladatvégzésre. A figyelmünk értéke alacsony, szórakozottá válhatunk, például gyakran égve felejthetjük a lámpát abban a helyiségben, amit elhagyunk. 

Természetesen ezek egészen szigorúan vett meghatározások, hiszen a valóságban nem mindig válnak el ilyen élesen egymástól az egyes szakaszok, de arra tökéletesen megfelelnek, hogy elkezdjük megvizsgálni magunkat ebből az aspektusból is. Ha tudatosabban odafigyelünk a tetteinkre és az eredményeinkre, gyorsan rájöhetünk, hogy a nap egyes szakaszaiban melyik szinten is áll épp az összpontosításra való képességünk.

Tervezzünk előrelátóan

Minden munkakörön belül viszonylag széles skálát fednek le a feladatok, a komoly megfontolást kívánó kimutatásoktól kezdve, az adminisztrációs teendőkön át, a nyomtatópatron cseréjéig. Miután megvizsgáltuk, és önmagunk számára is behatároltuk saját mozgásunkat a figyelem spektrumán, gyorsan rá fogunk jönni, hogy a nyomtatópatron cseréje, és az ehhez hasonló volumenű elintézendők felérnek egy bűncselekménnyel olyankor, amikor a proaktív figyelem mezsgyéjén vagyunk. Ne pazaroljuk tehát a legmagasabb fokú koncentrációs képességünket olyan feladatok elvégzésére, amelyeket akkor is meg tudunk oldani, ha alacsonyabb fordulatszámon működünk, ami persze fordítva is igaz! 

Minden nap elején listázzuk az aktuális feladatainkat, majd rangsoroljuk őket nehézségük szerint. Az unalmasabb rutinfeladatokat könnyedén megoldhatjuk az inaktív figyelem szintjén is, a könnyen kipipálhatókat tervezzük az aktív figyelem szakaszára, míg a legnehezebbeket a proaktív fázisra.

Egyéni mérce szerint

Hogy mikor melyik szinten működünk, az teljesen egyéni lehet, hiszen egyesek ébredés után néhány órával már maximális teljesítményt nyújtanak, mások hosszabb idő alatt jutnak el ide, a tipikus éjszakai emberek pedig a késő délutáni, vagy esti órákban alkalmasak inkább a bonyolultabb, összetettebb feladatok teljesítésére.

Abban azonban egység mutatkozik, hogy proaktív figyelemre naponta legfeljebb 2-3 órán át vagyunk képesek. Térképezzük fel, mikor érünk ebbe a sávba, és amennyire a körülményeink engedik, ütemezzük a munkánkat ennek megfelelően – így akár hatékonyabbak is lehetünk, mint korábban az irodában, de az új gyakorlatot akkor is érdemes majd bevetnünk, ha visszatérünk a régi kerékvágásba. 

Ha éppen állást keresünk, különösen fontos a figyelmünk ébren tartása, hogy ne maradjunk le a jó lehetőségekről. Tisztázzuk le magunkban a személyes prioritásainkat, és válogassunk a több ezer lehetőség között! Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is. Ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, itt olvashatunk a munkakeresési járadék igényléséről, itt pedig az álláskereséshez kaphatunk hatékony iránymutatást. 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkavégzés, hatékonyság, időbeosztás, figyelem