A kora kisgyermekkori neveléstől kezdődően egymástól jelentősen eltérő nemi szerepekre készítik fel a fiúkat és a lányokat - hívja fel a figyelmet Nagy Beáta, a Tárki kutatója egy tanulmányában. A lányok esetében az empátia, az odafigyelés, az önfeláldozás, az alkalmazkodóképesség állandóan és hangsúlyozottan jelen van az elsajátítandó szerepek között. Ezzel szemben a fiúknál sokkal fontosabb például az önérvényesítés, az agresszivitás, a karriervágy, a versenyszellem.

A férfiak és a nők ritkán dolgoznak ugyanolyan pozíciókban, ugyanazokon a munkahelyeken. A nők többsége úgynevezett nőies, feminizálódott szakmában dolgozik. Mint arról már korábban beszámoltunk, ma már több nőnek van diplomája, mint férfinak. Ám a lányok és a fiúk más-más területen tanulnak szívesen. A bölcsész-, közgazdász- és a jogi pálya néhány évtized alatt elnőisedett. A műszaki pályák a legkevésbé vonzóak a nők számára.

Nők és a műszaki pálya

Egyre több, az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics - tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozás, egyetem és kutatóintézet ismeri fel, hogy növelni kell a női munkavállalók arányát. Ez azért különösen fontos, mivel arányuk jelenleg 10 százalék alatt van.

Férfias szakmák felé terelnék a nőket

Mint arról a Profession.hu is írt: április közepén tartották meg a Lányok Napja elnevezésű rendezvényt, ahol középiskolás lányok kipróbálhatták, hogyan állnák meg a helyüket az olyan "férfias" szakterületeken, mint az IT, az elektronika vagy műszaki tudományok.

Az esemény célja, hogy olyan "férfias" szakterületeken, mint az IT, az elektronika vagy műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok és ne a sztereotípiákra, rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak. Az idén a Magyar Telekom Nyrt., a Morgan Stanley, a National Instruments Hungary Kft. és az Xapt Hungary Kft. támogatta a Lányok Napját, együttműködő partner volt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ).

Nők az autóiparban

A Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal munkaügyi központja tavaly indított egy programot, amellyel az álláskereső nőknek piacképes szakmát kívántak a kezébe adni. Ráébredtek, hogy a helyi munkaerőpiac a hagyományos női szakmával rendelkező álláskeresőkkel lassan telítődik. Épp ezért olyan szakmákat kell tanulniuk, amelyekre a megyében igény van.

A város dinamikusan fejlődő ipari üzemeinek egyre több jól képzett munkaerőre van szüksége. Az Audi Hungaria például ősszel három csoport női munkatárssal kötött szerződést, miután a hölgyek a munkaügyi központ finanszírozásában sikeresen elvégezték a 4 hónapos átképzést járműspecifikus szakmára - derült ki a közleményükből.

Női vezetők

Annak a menedzsernek vannak jó esélyei az előrejutásra, aki agresszív, erőteljes, racionális, határozott, magabiztos és független - véli Nagy Beáta a tanulmányában. A nőket azonban a nemi szerepek elsajátítása során éppen ezekkel ellenkező tulajdonságokra nevelik. A nők tehát ebből a szempontból már "hátránnyal" indulnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nők magatartása, céljai, az önmagukhoz, a családhoz, a karrierhez, a szervezethez való viszonyuk is pontosan ellentétes azzal, amit a felső szintű vezetői pozíció megkíván. A lányokat többnyire olyan jellemzők elsajátítására szocializálják, amelyek nem egyeztethetők össze a menedzseri szerep igényeivel, és ezzel csökkentik annak lehetőségét, hogy felső vezetőkké váljanak. Azok a nők, akik mégis eljutnak például a vezérigazgatói székig, éppen ezért a siker, az elismertség érdekében általában a férfias magatartásformákat alkalmazzák a munkájuk során.

A tanulmány szerint a nők a saját munkájuknak és a képességeiknek kevesebb jelentőséget tulajdonítanak. Általában kevesebb az önbizalmuk, mint amennyit egy feladat megkíván. A nők teljesítményüket hajlamosak igen gyakran "külső tényezőknek" tulajdonítani, azt mondják például, hogy éppen szerencséjük volt, vagy hogy egyszerű volt a feladat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: autóipar, gyártás, műszaki, mérnök, nők, szakképzés, felsőoktatás