Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Férfiközpontú a munka világa Magyarországon

A Randstad Workmonitor legfrissebb adatai szerint a munkavállalók 61 százalékának az erősebb nem egyik képviselője a felettese. Igaz, a női válaszadók esetében valamelyest többségbe kerülnek a női vezetők (náluk csak 46 százalék a férfi felettesek aránya), mégis a hölgyek többsége kevésbé szívesen dolgozik azonos nemű vezetővel.

A felmérés adatai és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkaadóknak egyre kevésbé fontos a pályázó neme: azt választják, aki jobban teljesít és nagyobb szakmai tudással rendelkezik, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető - mondta Sinka Edina, a Randstad Hungary operációs vezetője. Ha egy nő pályázik egy vezetői állásra, és tökéletesen megfelel a feltételeknek, akkor általában felveszik, és nem várják meg egy férfi jelentkezését – tette hozzá.

A nők is férfiakkal dolgoznának

Mindkét nem képviselői közül egyaránt 48 százalék értett egyet azzal az állítással, hogy szívesebben dolgoznak férfi, mint női vezetővel. Azonban amikor az állítást megfordították, a nőknek már csak 23, a férfiaknak pedig csak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább egy hölgyet választana felettesének.

A férfiak népszerűsége nem csak vezetőként, hanem kollégaként is nagyobb: az összes válaszadónak csak harmada dolgozik inkább nőkkel. A munkatársak nemét illetően a hölgyek sokkal válogatósabbak, náluk ugyanis 54 százalék választana férfi kollégát, és csak 27 százalék dolgozik szívesebben nőkkel. Az urak is a férfi kollégákat részesítik előnyben, de náluk kisebb az eltérés (41 százalék választana férfiakat és 33 százalék nőket).

Nem fontos a nemek egyenlő aránya?

Az eredmények alapján úgy tűnik, sem a munkavállalóknak, sem a munkaadóknak nem fontos az, hogy a férfiak és nők egyenlő arányban dolgozzanak egy munkahelyen. A munkaerő-közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Randstad felmérésében a válaszadóknak csak 27 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a vállalat jobban teljesít, ha ugyanannyi férfi és női munkavállaló dolgozik egy csapatban. Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek nagy többsége úgy nyilatkozott, hogy ha új vezetőre van szükség, a munkaadó nem mérlegeli a férfiak és nők számát a menedzsmentben.

A 2011. július 18. és augusztus 8. között felvett kérdéssor többek között a munkaadók és a munkavállalók preferenciáit vizsgálta a kollégák és a vezetők tekintetében. A felmérés során Magyarországon összesen 2835, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.