Az álláskeresők nagy része számtalan órát tölt önéletrajzírással, kiegészítéssel, illetve azzal, hogy az adott vállalat számára megfelelő pályázati anyagot készítsen. Ám a jelöltek többsége soha nem kap választ a munkaadótól, vagy több hét után érkezik egy automatikus üzenet.

A Forbes.com szakértőket kérdezett meg arról, mi az oka annak, hogy a pályázók nem kapnak választ, illetve hogyan írhatunk olyan önéletrajzot, amely más mint a többi, és felfigyelnek rá.

Nem elég "csak" az álláshirdetésre reagálni

Egyértelmű, hogy az önéletrajz a süllyesztőbe kerül, amennyiben az illető csak egy hirdetésre reagálva beküldi az anyagot, de semmi mást nem tesz - véli Anita Attridge, a Five O'Clock Club karriertanácsadója. Manapság a vállalatok egy-egy meghirdetett pozícióra több száz önéletrajzot kapnak, a nagy mennyiség miatt a többségnek nem is küldenek értesítést arról, hogy megkapták a pályázatot.

Ezt tegyük, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben az önéletrajzunk

A nagy és közepes cégeknél ráadásul a beérkező életrajzok először egy kulcsszavak szűrésére beállított automatikus rendszeren mennek keresztül, mielőtt emberi kézbe kerülnének. A többség már ezen a fordulón sem jut át, így az önéletrajz még azelőtt eltűnik a süllyesztőben, hogy bárki elolvasta volna.

A kis vállalatok esetében pedig gyakori, hogy megvárják, ameddig megfelelő mennyiségű pályázat érkezik az elvárt végzettséggel rendelkező jelöltektől, és ekkor lezárják a keresést. A később, de akár még a meghirdetett határidőn belül beérkező jelentkezések tömegét már teljesen figyelmen kívül hagyják. 

1. Kérjünk meg egy már ott dolgozót, hogy ajánljon minket

Attridge szerint a cégen belüli kapcsolatrendszerünk aktivizálása a legjobb módja annak, hogy meggyőződjünk arról, hogy az életrajzunkat valóban megnézi az illetékes a vállalatnál. Győződjünk meg róla, hogy a cégnél dolgozó ismerősünk tud róla, hogy pályáztunk egy adott pozícióra. Kérjük meg, hogy küldje tovább életrajzunkat e-mailen keresztül a HR-osztálynak egy pár mondatos személyes ajánlással.

2. Keressük meg a HR menedzsert

Ne elégedjünk meg azzal, hogy az álláskereső portálon keresztül benyújtjuk a jelentkezésünket. Végezzünk kutatómunkát és derítsük ki, hogy ki a HR-menedzser az adott vállalatnál és személy szerint neki is küldjük el az önéletrazunkat. Ha ezt a módszert választjuk, levelünkben kérjünk lehetőséget egy informális beszélgetésre. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Kezeljük üzletként az önéletrajunk "eladását"

Egy vezetői önéletrajzok írásával foglalkozó szakértő, Mary Elizabeth Bradford szerint a legjobb eredményt az hozza, amikor a jelöltön látszik, hogy tisztán üzletként kezeli az önéletrajza "eladását" és aktívan keresi a biztosítékot arra, hogy komolyan vegyék.

A szakértő szerint vegyük fel a kapcsolatot kulcsfontosságű döntéshozókkal e-mailen keresztül, majd telefonon is hívjuk fel az illetőt. Egy-egy jól irányzott és jól megfogalmazott mondattal könnyen kiemelkedhetünk az önéletrajzokat küldő jelentkezők sokaságából.

Címkék: álláshirdetés, önéletrajz, CV, HR , kiválasztás

Szemlézte: Fogas Krisztina