Az új év kezdetét - néhány kivétellel - a világ minden kultúrájában megünnepelik. Fontos időszak ez bizonyára a mi életünkben is, hiszen az új évkezdet mindig hordoz magában új lehetőségeket és várakozásokat is.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány izgalmas, színes hírt a nagyvilágból, a népi hagyományok, szokások köréből, melyek mind a szerencsére és a jólétre irányulnak, és még valószínűleg nem nagyon hallottunk róluk. Nézzük, melyek ezek!

1. Az újév napja

A történelem során nem mindenki számára ugyanakkor köszöntött be az új év. Skóciában hivatalosan már 1600-tól már január elseje számított az új év kezdetének, míg Anglia, Írország és Wales egészen 1752-ig ellenállt a dátum átvételének. Addig ezekben az országokban hivatalosan és egyházi szempontból is március 25-én vette kezdetét.

2. Szerencse

A hagyományok szerint az év utolsó napján csupa jó dologgal érdemes körülvenni magunkat, és az is fontos, hogy tilos mosni, takarítani, mert ezek nem hoznak szerencsét. Balszerencsére utaló jelnek tartották továbbá, ha bármilyen tárgyat elvittek az újév napján a házból. Mivel régebben az emberek a sót és a tüzet tartották nagy becsben, ezért leginkább ezekre vigyáztak.

Ezt tegyük az év utolsó napján!

3. Jólét

Egy érdekes hagyomány is érvényben volt a gazdagság és a pénz beáramlása érdekében. Egy érmére madzagot kötöttek, és szilveszter éjjelén az ajtó vagy az ablak külsejére rögzítették. Miután az óra éjfélt ütött, a madzagot meghúzva jelképesen bevonzották a pénzt a házba. Úgy, hogy a ház tulajdonosának még csak ki sem kellett lépnie az épületből.

4. Meleg és világosság

A népi hagyományok tisztelői szilveszter estéjétől egészen másnap reggelig égettek fahasábot vagy gyertyát, mert úgy tartották, hogy így a következő évben bővelkedni fognak a fűtésre és a világításra szolgáló anyagokban. Fontos volt azonban, hogy az így keletkezett meleg ne hagyja el a házat - vagyis nem nyithattak ajtót-ablakot közben.

5. A pozitív változások

Éjfél előtt pár perccel szokás volt felállni vagy felmenni egy emelettel magasabbra, majd éjfélkor lemenni vagy leülni. Ez a képletes rituálé azt jelképezte, hogy jövő évben felfelé íveljenek a dolgok, és mindenképpen pozitívumokban bővelkedhessünk. Sőt! A Fülöp-szigeteken a gyerekek ilyenkor azért ugrándoznak, hogy nagyra nőjenek.

6. Szerencsét hozó vendég

Ha az új év első napján a házba elsőként lépő vendég pozitív, barátságos ember, akkor szerencsés év vár a ház lakóira is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Érdekes szokások, igaz? Ma már talán egyiket sem gyakorolnánk ilyenkor, ám ebben az időszakban bizonyára mi is átgondoljuk a karrierünket, az életünket, és felülről ránézve a dolgokra átfogó és hosszabb távú terveket, célokat fogalmazunk meg. Nagyon jó alkalom ez az időszak minderre.

És ne feledjük azt sem: ha jelenleg nem okoz örömet a munkánk, és ez januárban sem változik meg: keressük meg a nekünk való új állást!

SZAKMAI FEJLŐDÉSBEN, ERKÖLCSI ÉS ANYAGI ELISMERÉSBEN BŐVELKEDŐ, MOTIVÁCIÓTÓL ÉS KIHÍVÁSOKTÓL SEM MENTES 2016-OS ÉVET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK! KÖSZÖNJÜK AZ EGÉSZ ÉVES FIGYELMET!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: újév, 2016, szilveszter, néphagyomány, érdekesség