Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önkéntesség trendi – napjainkban egyre több helyen hallhatjuk, hogy ha épp nincs munkánk, vagy a szabadidőnket szeretnénk egy nemes célnak szentelni, keressünk önkéntes lehetőséget. Különösen pályakezdőknek, vagy azon fiataloknak érdemes így tenniük, akik az érettségi után nem akarják azonnal folytatni tanulmányaikat, vagy a diploma megszerzése után egy kis extra élménnyel gazdagodnának.

Ahogy arról korábban is írtunk, a külföldi önkéntesség valódi önismereti terep, európai uniós programok keretében tizenhét és harminc év közötti fiatalok akár egy évet is eltölthetnek egy számukra érdekes területen, ráadásul a feltételeket is biztosítja a program. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint néhány lépésben már jelentkezhetünk is: regisztráljunk az Európai Szolidaritási Testület adatbázisába, átgondoltan felépítve profilunkat, ugyanis nem csak mi böngészhetünk az önkéntes projektek között, hanem a résztvevő szervezetek is felvehetik velünk a kapcsolatot. Ha megvan, mit szeretnénk, már csak várnunk kell, és kihasználni ezt a nem mindennapi lehetőséget.

És most nézzük, mit gondol a munkaadó, ha az önéletrajzban feltűnik az önkéntesség!

Az első benyomás

Az a bizonyos sor a CV-ben nagyon sokat jelenthet, de ennek akár az ellenkezője is igaz lehet – csak rajtunk áll. „Amikor egy pályázatban meglátom, hogy a jelentkező önkéntes munkát végzett, az mindig felkelti az érdeklődésemet, de jellemzően csak a személyes bemutatkozáskor derül ki, mi is volt a motivációja, hogy egy ilyen kezdeményezésben részt vegyen. Ahogy az illető a tapasztalatairól beszél, azonnal átüt, hogy pusztán divatból állt-e önkéntesnek, vagy valódi elhivatottság áll-e a háttérben. Ez utóbbi számomra okot ad a feltételezésre, hogy ha valaki igazán hisz valamiben, hajlandó is tenni érte, akár erején felül is, és nem titok, hogy pontosan ilyen munkaerőre van a legtöbb cégnek szüksége” – vallja Ligeti Kata, a Ford Kelet- és Közép-Európai Kft. HR SSC Contact Centerének menedzsere.

Ezért éri meg önkénteskedni II. - álláskeresés, munka, önkéntesség

Interjúalanyunk megítélése szerint abszolút egyénfüggő, kit milyen önkéntes tapasztalat fog meg, számára az általánosabb állat- és emberbarát kezdeményezések támogatása mellett leginkább a nagyobb ívű, társadalmi szintű összefogást célzó, világmegváltó tervek szívhez szólóak. „Úgy gondolom, annak jellemzően nem szabad számítania, hogy valaki itthon vagy külföldön vett-e részt önkéntes projektben, hiszen a lényeg, hogy magáért a szellemiségért tette, teszi azt, amit. Ugyanakkor, ha pusztán a munkáltatói szemüvegen keresztül nézem a kérdést, a határon túli tapasztalat valamivel többet nyomhat a latban, de nem az önkéntesség eltérő jellege, hanem egyértelműen a külföldi egyedüllét személyiségformáló hatása miatt.

Hogy beszéljünk róla?

Bár bőven akadnak olyanok, akik egyáltalán nem azért vállalnak részt önkéntes munkákban, mert ezzel előnyhöz szeretnének jutni a munkaerőpiacon, hanem puszta meggyőződésből, amikor állást keresnek, ajánlott jól kezelniük ezt az értékes gyakorlatot. „Ahogy korábban is említettem, két jellemző véglet van, hiszen van, aki csak azért önkénteskedik, hogy jobb megítélés alá essen egy álláspályázat során, míg sokan vannak azok, akikben tudatosítani kell, milyen nagy dolgot is tesznek, és hogy ez bizony jó pontot jelenthet a munkáltató szemében. Aki tehát büszke arra, amivel foglalkozik, bátran beszéljen is róla – azt pedig érezni fogja, mennyire érdeklődő, befogadó az adott közeg, és ez határozza meg, mennyit és hogyan érdemes mesélnie” – tanácsolja Kata. 

És hozzáteszi: „A legjobb, ha az interjút nyitó bemutatkozásunkba szőjük bele ezt az információt, de akár a szabadidő kapcsán is behozhatjuk. Úgy vélem, emiatt semmiképp sem kerülhetünk hátrányba, de akár le is szögezhetjük, hogy tevékenységünk egyáltalán nem befolyásolja a munkánkhoz való hozzáállásunkat, és biztosan nem szenved csorbát a munkaidőnk az önkéntességünk miatt. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az adott vállalat elutasítóan kezeli vonatkozó tapasztalatunkat, az intő jel lehet számunkra, ugyanis hiába vennének fel minket, valószínűleg nem lenne hosszú távú az együttműködés a garantáltan eltérő értékrendek miatt.

Az életre szóló nyereség

A legtöbbet talán azáltal hozhatjuk ki az elkötelezett önkéntes munkánkból egy állásinterjún, ha arról számolunk be, hogy milyen területeken jelentettek fejlődést számunkra a vállalt feladatok. Különösen pályakezdőként nehéz releváns szakmai példákat felsorakoztatnunk, az önkéntesség azonban valós, életszagú tapasztalatokat jelent, főleg, ha egy távolabbi országban vettünk részt benne. „Személyes tapasztalatom szerint rendkívül meghatározó tud lenni, ha valaki hosszabb időt tölt el egy ismeretlen környezetben, egyedül. Én fél évig egy nemzetközi csapat tagjaként Izraelben különböző szállodai munkákat végeztem, amelyből a lakhatást, az étkezést és a nyelvtanulást fedeztem. Gyakorlatilag egy új emberként tértem vissza, annyira sokrétű volt a vállalásom hatása” – osztja meg a vezető.

Az ismeretlen közeg, az idegen emberek társasága, a kulturális különbségek olyan helyzeteket teremthetnek, amelyekről el sem tudjuk képzelni, hogyan reagálnánk rájuk, mégis megtesszük, és így sokkal többet tanulhatunk magunkról, mint a megszokott környezetünkben, de ez még csak az érem egyik oldala. „A mély önismeret mellett biztosan rugalmasabbá válik az, aki ki mer lépni a komfortzónájából, hiszen aki belevág a külföldi önkéntességbe, annak nincs más választása, alkalmazkodnia kell az újdonságokhoz, váratlan szituációkhoz. Ez az a képesség, amely ma a munkáltatói elvárások rangsorában is élen áll, hiszen mind a technológiák, mint a feladatok tekintetében rendkívül gyors változások jellemzőek, amelyekre tudni kell reagálni. Legalább ennyire fontos az empátia is, amit külföldön élesben gyakorolhatunk, feltárva, számunkra hol van az a határ, ami még elfogadható, és mi az, ami már sok. A multinacionális cégeknél gyakran egy nemzetközi csapat tagjaként kell működnünk, megtalálva a közös hangot az akár távoli kontinensen élő kollégákkal is – ehhez elengedhetetlen, hogy elfogadóak és nyitottak legyünk” – sorolja Kata.

Ha mindez nem lenne elég, biztosak lehetünk benne, hogy az önkéntesség kitartóvá is tesz bennünket, ami hatalmas előny a munka világában is. És a jó hír, hogy az önkéntes munkához nincs rossz időpont, bármikor belevághatunk, amikor úgy érezzük, a lényeg, hogy olyan témát, feladatkört válasszunk, ami ténylegesen közel áll a szívünkhöz. Amennyiben pedig épp állást keresünk vagy munkahelyet váltanánk, nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között, és találjuk meg azt, amely a leginkább testhezálló számunkra, és ahol önkéntes tapasztalatainkat a leginkább kamatoztatni tudjuk.

 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, önkéntesség, elhivatottság, tapasztalat