Évek óta trend, hogy a diákok munkavállalási célja már nem csak a nyári "bulizásra", nyaralásra való pénzgyűjtés, hanem az önállósodás, az önfenntartás első lépéseinek megteremtése is.

Legyünk gyorsak és felelősek

Egész évben van igény irodai adminisztrációra, raktározási munkára, valamint szórólapozás, kérdőívezés és feldolgozási munkalehetőségeket ajánlunk a fiataloknak - hangsúlyozta Baksy Marianna, a Humánia HRS Group Zrt. marketing vezetője. Mindezek kiegészülnek nyáron a fesztiválokhoz kötődő, könnyű nyári fizikai munkákkal, valamint a nyári időszakban a kérdőívezés nagy számban fordul elő - tette hozzá. Már diák munkavállalóként is fontos szerepet kap a felelősen végzett munka, hiszen a jó munkaerő itt is érték.

A szakértő szerint elsősorban a nyári időszakban van jelentős túljelentkezés, így érdemes mielőbb jelentkezni. Ha valaki hosszabb távon szeretne nyáron dolgozni, érdemes már májusban jelentkezni, mert a nagyobb volumenű munkák szervezése korábban kezdődik, és júniusra már kiválasztásra kerülnek a csapatok.

Ettől függetlenül nyáron folyamatosan van munkalehetőség a szabadságolások és idénymunkák miatt, azonban a már bizonyított munkavállalók előnyt élveznek egy-egy kiválasztás során, hiszen olykor maga a munkaadó kéri személy szerint a diákot - hangsúlyozta Baksy Marianna.

 Ezek a trendi diákmunkák az idén 

A Profession.hu diákmunkáit itt találja, a gyakornoki pozíciókat pedig itt böngészheti.

Óvakodjunk a "trükköző" munkáltatóktól

A MŰISZ Iskolaszövetkezet ügyvezetője, Másody Szabolcs pedig arra figyelmeztet, hogy az internet segítségével viszonylag könnyen hozzájutunk a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz, viszont a munkavállalás veszélyei sokszor ismeretlenek maradnak számunkra.

Mint ahogy már a Profession.hu-n korábban beszámoltunk, a MŰISZ egy tájékoztatót állított össze, amivel azt szeretnék megakadályozni, hogy a jóhiszemű, ám még tapasztalatlan diákok ne negatívan éljék meg az első munkavállalást, és ne essenek áldozatául a munkaerőpiac "hiénáinak".

A tájékoztató többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy bármilyen munkát is vállal egy diák, semmi esetre se kezdje el a munkavégzést anélkül, hogy ne kötött volna munkaszerződést. Ennek minden esetben tartalmaznia kell a pontos munkafeladatokat, a munkavégzés helyszínét, idejét, a bért, illetve az esetleges baleset- és tűzvédelmi leírást.

Bruttó 564-1500 forintos órabér

Baksy Marianna kiemelte: a diákok általában a minimál órabérért (bruttó 564 forint) dolgoznak, éjszakai munkavégzés esetén a 15 százalékos éjszakai bérpótlék jár, több műszakos munkarendben pedig műszakpótlékra jogosult a tanuló. A szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000-1500 forintot is megkereshetnek.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezettel bizonyos szabályok alapján lehet munkaviszonyt létesíteni, mellyel fontos, hogy tisztában legyenek a diákok és ezáltal válasszanak munkát. Amennyiben a diák munkavállaló nappali tagozatos hallgató és rendelkezik diák igazolvánnyal, valamint érvényes nappali tagozatos iskolalátogatásival, szülői engedéllyel és betöltötte a 15. életévét, akkor iskolai szünetekben engedélyezett a munkavállalás.

18 év alatt szükséges a szülői igazolás

Baksy Marianna egy speciális esetre is felhívja a figyelmet: ha az illető már elmúlt 15 éves, de még nem töltötte be a 16. életévét és általános iskolában, vagy szakiskolában, illetve középiskolában nappali tagozaton tanul, akkor az iskolai szünetek alatt (nyári, téli illetve őszi szünet) létesíthet munkaviszonyt. Lényeges feltétele, hogy a 18 éves kor alatti munkavégző esetében a munkáltatónak szüksége van a szülői hozzájárulásra is. Amint betöltötte a diák a 16 éves kort, szülői engedély nélkül, és a szorgalmi időszakban is vállalhat munkát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A diákoknak érdemes odafigyelni, hogy milyen típusú munkákat vállalnak, melyek lehetőségek lehetnek akár referenciaként a későbbi munkakeresésnél. Így ajánljuk azokat a munkáinkat, melyek összefüggnek a diákok tanulmányaival, mely gyakorlat segíteni fogja őket a munka világába belépni - hangsúlyozta a szakértő.

Évek óta töretlen a diákmunka népszerűsége a diákok körében, hiszen az egyik legbiztonságosabb módja a munkavállalásnak, továbbá a változatos munkalehetőségek és az időbeosztás rugalmassága tökéletes a tanulmányokat folytatók számára - tette hozzá.

Készítette: Fogas Krisztina

Címkék: diákmunka, álláskeresés, fiatal, pályakezdő, munkaszerződés