Egy jó ötlet, egy igazán ütős megoldás, tehetséges emberek közössége, és szükség esetén befektető partner - így indul útjára az egyik legizgalmasabb üzleti vállalkozás. Az elmúlt években a startup cégek óriási fellendülésének lehettünk szemtanúi, és egyre vonzóbbá vált a pályakezdők illetve a gyakorlottabbak számára is ez a kötetlenebb céges forma. Nem is meglepő, hiszen ki ne szeretne olyan helyen dolgozni, ahol van csocsóasztal, babzsák fotel és nem kötelező zakót húzni? Na, de mit kínál még ezen túl a startup a szakembereknek?

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!Kovács Péter, az első Central European Startup Awards (CESA) ötletgazdája, illetve az IseeQ egyik társalapítója segítségével összeszedtük: miben más a startup a klasszikus munkaadókkal összehasonlítva? Nézzük!

- A nagyvállalatoknál több éves hagyományra tekint vissza minden, és sok esetben merevebb irányelvek betartását várják el a munkatársaktól is. Ezzel szemben a startupoknál lazábbak a szabályok, az előírások, ami kötetlenebb munkavégzésre, nagyobb egyéni szabadságra ad teret.

- Ez a munkastílus pozitívabb légkört eredményez, a munkatársakból kreatívabb alkotómunkát és tágabban értelmezett megoldásokat hív elő.

- A legtöbb esetben nincs fix munkaidő, viszont ennek ellenére több időt tölt bent mindenki, mint az elvárható lenne. Miért? Mert egyszerűen jó ott lenni, és inkább ebben a közösségben dolgozik valaki, mint otthon, elszigetelten. Ez a lojalitást is nagymértékben növeli.

- A startup cégeknél lehetőség nyílik az újdonságok kipróbálására, az igazán nagy ívű fejlesztések és innovációk létrehozására.

- A munkatársak a magukénak érzik a céget, valódi közösségi szellemben állnak a feladatokhoz, és rengeteg új ötletük születik.

"A közösségépítés a mániám - magyarázza Péter -, ebből indult ki az is, hogy ma már több régiót fogunk össze, nagyon komoly kapcsolati tőkét építettünk ki - mindezt dinamikusan bővítjük és fejlesztjük. Nincsenek országhatárok; Németország, Dánia, Anglia, Portugália, Norvégia, Svédország, Izland, Litvánia, Hollandia és az USA területéről is összekötjük az embereket egymással. A CESA idén újra startol, több kategóriában lehet indulni saját ötletekkel, és a befektetőket is bekapcsoljuk ebbe a világba."

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!És mi a helyzet a munkaerőpiacon? Kiket keresnek a startupok?

"Fiatalok, pályakezdők és seniorok is jól beválnak a tech piacról - részletezi Bondici Balázs, az IseeQ munkaerő-közvetítő és fejvadász cég másik társalapítója -, de a kiugróan jó fejlesztőket nehezebb megtalálni. Kell valami, ami meggyőzi őket, amiért hinni tudnak a termékben illetve a cégben - vagyis valami olyat kell felvillantani nekik, amitől egyéni motivációt is látnak egy-egy álláslehetőségben. A startupok mindezt tudják, így oda szívesebben is jelentkeznek az emberek: ez vonzó, dinamikus, nemzetközi karrierlehetőséget takar. Aki nem akar csak egy kis fogaskerék lenni egy nagy gépezetben, hanem kész az eredeti és szabad ötletek megvalósítására is, itt megtalálja a gyors és kiugró karrierlehetőséget."

Milyen kiválasztási kritériumok fontosak egy startupnál kínált fejlesztői állás esetén?

- Nagyon jó algoritmikus képességekre van szükség, vagyis erősség a számokban, a rendszerekben és a modellezésben való gondolkodásmód terén.

- A használható, kommunikációképes angol nyelvtudás elengedhetetlen.

- Nagyfokú nyitottság és tanulási vágy szükséges hozzá.

- A megfelelő jelölt belső késztetést érez arra, hogy minél több kreativitást vihessen a munkájába.

- Előny, ha az illető szeret problémákon gondolkodni.

- Az erős felelősségtudat is hangsúlyos adottság.

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!KÖZEL 700 FEJLESZTŐI ÁLLÁS ITT! 

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!

Megtudtuk Balázstól, hogy ezekre a tech állásokra (az "IT" helyett következetesen ezt a megnevezést használja a szakember) főleg 40 év alatti férfiak jelentkeznek, de néhány kivételes képességű hölgy is előfordul. Nem a pénz a legerősebb motiváció az álláskeresők számára. Ha olyan dolgot látnak, ami megmozgatja őket, ami maradandó és nívós feladatnak számít, akkor kevesebbért is hajlandóak elvállalni egy-egy munkát.

"A startupok világában trendi dolog tanulni egymástól - fűzi hozzá Balázs. - Nagyon népszerűek a meet upok, ahol a saját fejlesztéseket be lehet egymásnak mutatni, és hozzászólhatnak a többiek is. És egy jó tanács az álláskeresőknek: céltudatosan pályázzanak, olyan helyekre jelentkezzenek, ami szakmailag is kihívást jelent hosszú távon, az állásinterjún pedig a szakmai alázatukról is győzzék meg a másik felet."

Ha valaki igazán jó fejlesztő a tech piacon és kézbe tudja venni karrierje irányítását, akkor kiemelkedő lehetőségek között válogathat. Az egyik legfőbb vonzereje a startupoknak: egy év alatt több évnyi fejlődést és eredményt is el lehet érni. Sőt, ha saját céget alapítunk, és felfuttatjuk, pár év múlva nagy haszonnal értékesíteni tudjuk. Érdemes minél inkább keresni a közösségi gócpontokat, eseményeket - és még az erre a világra specializálódott kávézókat is!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!Íme az állások!

- A legtöbb IT fejlesztő állás Budapesten van. Részletek >>>

- Egyetemi vagy főiskolai diploma szükséges szinte az összes pozícióhoz, ám néhány munkánál elegendő a középfokú végzettség is.

- Az angoltudás követelmény az állások nagy részénél. Részletek >>>

- A munkaadók keresnek megváltozott munkaképességű dolgozót, illetve sok részmunkaidős lehetőséget is találhatunk. 

- Gyakornokok jelentkezését is várják, illetve diákmunkákat is kínálnak. 

- Külföldi állást is találhatnak az IT fejlesztők. Részletek >>>

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!A naponta frissülő álláslehetőségekről kérhetünk értesítést is:

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Ezek a legmenőbb lehetőségek IT fejlesztőknek!Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: állás, munka, állásajánlat, álláskeresés, IT fejlesztő, tech, startup