Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A Munka törvénykönyve szerint a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak az év egészében. A 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak – ám ők kizárólag szünidőben.

Mi kell a munkavállaláshoz?

- Adóazonosító jel, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon.
- Szülői beleegyező nyilatkozat, ha a diák még nincs 18 éves.
- Munkaszerződés – amely minimum az alapbért és a munkakört tartalmazza - csak munkaviszony esetében kötelező. Ha valaki alkalmi munkát és idénymunkát vállal, akkor viszont ez nem kötelező.

A NAV azt tanácsolja, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni. A honlapjukon megtalálható ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listája, amelyeknél kockázatos lehet munkába állni.

Ezek a diákmunka szabályai!

Íme a diákmunkák!

- Az összes diákmunka itt található!

- Irodai munkát, értékesítői, kereskedelmi és fizikai munkát, szakmunkát is kínálnak diákoknak.

- Elhelyezkedhetnek gyártás, termelés, HR, munkaügy,  pénzügy, szállítás, illetve vendéglátás, idegenforgalom területen.

- IT programozót, mérnököt is keresnek.

- Sok ügyfélszolgálati pozíciót találhatunk.

- A legtöbb diákmunka Budapesten van. 

- Néhány munkához elvárás a diploma, ám olyanok találhatnak munkát, akiknek a 8 általános a legmagasabb végzettségük

- Vannak pozíciók, ahol nem szükséges a nyelvismeret, az angoltudás előnyt jelent. Találhatunk olyan állást is, ahol jó, ha beszélünk kínaiul

- Részmunkaidős diákmunkákat itt találjuk. 

- Keresnek megváltozott munkaképességű dolgozókat is. 

- Távmunkát is hirdetnek, és időszakos munkát is kínálnak.

- Az iskolaszövetkezetek hirdetései itt láthatók. 

Kell adót fizetni diákként?

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie.

A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevalláshoz.

A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.

Ezek a diákmunka szabályai!
Forrás: NAV

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, nyár, adó, munkajog, járulék, álláskeresés, állásajánlat