Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Rengeteg diák vállal munkát. Míg a 2008-as válság idején az egyetemisták egyötöde sem dolgozott, most majdnem 50 százalékuk munkába áll. Ennek oka, hogy a cégek igénye megnőtt, különösen nyáron, amikor szabadságra mennek alkalmazottaik – mondta Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) főtitkára.

Bizonyos területeken, így például az idegenforgalomban (strandok üzemeltetése, fesztiválok szervezése) akár a 20-30 százalékot is elérheti a diákmunkások aránya, a kereskedelemben és az iparban azonban nem jellemző ilyen magas érték. A tanulók a gazdaság minden szegmensében megjelennek, elsősorban azonban alacsonyabb végzettséget igénylő, akár betanított munkát bíznak rájuk.

A diákok fizetése idén intenzíven felfelé mozdult el – mondta a főtitkár. Korábban az iskolaszövetkezetek nem tudtak minimálbér fölötti összegeket kínálni a diákoknak, Budapest környékén már kizárólag annál magasabb jövedelmet kapnak.

Íme az 5 legérdekesebb a diákmunka!

- sörfürdőbe hostess

- hagyományőrző kenyérlángosozó

- hibrid kukorica válogatásának felügyelete

- kertész

- gyorséttermi munkák

Ez az 5 legérdekesebb a diákmunka!

AZ ÖSSZES DIÁKMUNKÁT ITT TALÁLJUK!

SZAKMAI GYAKORLATI HELYEKET IS KÍNÁLNAK A MUNKAADÓK.

Nemcsak a versenyszférában, hanem a közigazgatás területén is találhattak munkát a diákok.
A nyári diákmunka program keretében 26 ezer tanuló vállalt munkát az önkormányzatoknál vagy az önkormányzati fenntartású intézményeknél - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A fiatalok az önkormányzatoknál jellemzően adminisztratív, az önkormányzati fenntartású intézményeknél (óvoda, iskolai konyha, kertészet) kisegítő feladatokat tudnak ellátni.

A nyári diákmunka program főként azoknak a fiataloknak adott munkalehetőséget, akik olyan településen, vagy földrajzi régióban élnek, ahol a piaci körülmények között nehezebben tudnának munkát találni. Az államtitkár példaként említette Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, ahol több mint 4000 tanuló dolgozik a program keretében.

A program azért fontos és hasznos a fiataloknak, mert ez munkakultúrát közvetít számukra, munkatapasztalatot szereznek, és a későbbi munkahelyük kiválasztásában is segíti őket – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint a fiatalok foglalkoztatottsága 26-27 százalék között mozog, munkanélküliségi rátájuk pedig 15 százalék alá csökkent.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, nyár, szakmai gyakorlat, álláskeresés, állásajánlat