Úgy tűnik, érdemes jól dolgozni, mert felértékelődött a teljesítmény szerepe a bérek kialakításában, de az is látszik, hogy a diplomát és a képzettséget még mindig jobban megfizetik. A vezetői döntéseket elsősorban a szervezet pénzügyi helyzete befolyásolja, vagyis a pénz mindennél erősebben dominál.

Úgy tűnik azonban, mintha a válságból kifelé tartanának a cégek, ugyanis idén már többen vannak azok, akik jobbnak ítélik a jövő évi gazdasági kilátásaikat - derül ki a Fizetésemelés 2014 című villámfelmérésből, amelyet a munkajog.hu ismertetett. Tavaly a munkaadók 23 százaléka vélte úgy, hogy vége a válságnak, idén már a válaszolók 34 százaléka. Átlagos, stagnáló kilátásokkal a vállalatok 55 százaléka számol, rossz évet pedig 10 százalékuk vár - ismertette felmérés eredményeit Dara Péter coach, tanácsadó, a DEVISE Hungary ügyvezetője.

Mint minden évben, most is vannak prosperáló cégek, és kevésbé jól "húzó" vállalatok, ezt mutatja, hogy a megkérdezettek 8 százaléka nyilatkozta azt, hogy elbocsátás várható a szervezetében, 9 százalék viszont semmiféle intézkedést nem tervez, ugyanúgy fog működtetni mindent, mint korábban.

Többen adnak, de kevesebbet

A kutatást kitöltő több mint 200 szervezet 21 százaléka szubjektív módon dönt a bérekről, 55 százalékuk minden munkavállalóra egységes szabályozást alkalmaz, míg közel egynegyedük munkaköri szintek alapján határozza meg a béreket.

Az általános irányelveket használó vállalatok 20 százaléka nem tervez jövőre változást a fizetésekben, 80 százalékuk viszont emelni kívánja a dolgozók juttatásait, átlagosan 3,3 százalékkal, ami kevesebb a tavaly tervezett 4 százaléknál (egy évvel ezelőtt a válaszadók 3 százaléka bércsökkentést tervezett). Béremelésre lehet számítani azoknál a cégeknél is, amelyek munkaköri szintek alapján döntenek, de az emelés itt is kisebb mértékű lesz.

Dara Péter elmondta: a diplomát és jól képzettséget megfizetik a cégek, a magasabban kvalifikáltabbak eleve magasabb bért kapnak, amihez magasabb emelés is társul. A felső vezetőknek, középvezetőknek például 4,2 százalékkal, a diplomásoknak 3,9 százalékkal nőhet a fizetése, míg egy szakmunkás 3,7 százalékos, egy segéd-betanított munkás pedig 2,7 százalékos pluszra számíthat. Az utóbbi időben felértékelődött az egyéni teljesítmény szerepe, vagyis megéri jobban dolgozni.

Milyen juttatást érdemes adni év végén?

Jó hír, hogy a vállalatok nemcsak bérekben gondolkoznak, hanem juttatásokat is adnak a munkavállalóknak: a felmérés eredményei szerint cafetériarendszer a válaszolók 41 százalékánál működik, 3 százalékuk jövőre szeretné bevezetni, 13 százalékuknál nincs ilyen, és nem is szeretne.

Fata László, a Cafeteria Trend szakértője a kutatást bemutató Döntéshozók Fórumán elmondta: mivel a jövő évi adóváltozásokról még nem sokat tudni, a cégek egyelőre alternatívákat készítenek 2014-re a mostani szabályokkal. Ugyanakkor szerinte, ha abban a szerencsés helyzetben van egy vállalat, hogy van plusz forrása, akkor érdemes azt kiadni a dolgozóknak még az év végén.

Persze végig kell gondolni, mit és mikor adjon a munkáltató, hogy ne járjon rosszul, mivel több buktató is van, amit ilyenkor a cégek gyakran elkövetnek. Az egyik ilyen, amikor például munkacélokat tűz ki a cég, hogy ha az adott feladatot teljesíti a dolgozó, akkor egy bizonyos juttatást kap. Ebben az esetben azonban munkabért kell fizetnie, béren kívüli juttatást csak azért adhat a munkáltató, ha elégedett a munkavállalóval, vagy, mert ezzel jutalmazza a karácsonyi ünnep alkalmából - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A munkáltatók év végéig adhatják az iskolakezdési támogatást, amennyiben nem adták ki azt a minimálbér 30 százalékáig, de lehet pénztári hozzájárulásokat, helyi bérletet, Erzsébet-utalványt (akár visszamenőleg is), SZÉP-kártyát, sport- és kultúrautalványt, illetve ajándékutalványt is osztani a dolgozóknak.

Nem elsősorban a pénz miatt váltunk

Akár válság van, akár nincs, mindig lesznek olyan munkatársak, akik elmennek, egyesek a pénzért, egyesek a jobb munkakörülményekért - derült ki az egyik kerekasztal-beszélgetésben. Bár régebben sokan a magasabb fizetés reményében mondtak fel munkahelyükön, az elmúlt másfél-két évben egyre fontosabb motivációs tényező lett a csapat és a kollégák, illetve a vezető személye, a vele való együttműködés milyensége - mondta Fürjész Beáta, a Karrier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger Int. Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint fontos, hogy minden generációt másképp kell motiválni, de az sem mindegy, hogy milyen iparágról beszélünk, mert például egy IT, telekommunikációs területen több a lehetőség, jobban előre lehet lépni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Úgy vélte, a baby boomerek legfontosabb motivációja, hogy a csúcson kerüljenek ki a munkaerőpiacról, amikor már mindent elértek, és bizonyítottak, amit akartak. Szerinte különösen nehéz helyzetben van az X generáció, akik felett sokszor átnyúl az idő, hiszen egy üresedés esetén egy náluk fiatalabb munkaerő könnyebben érvényesülhet. A még fiatalabb generációt pedig egy gondolati, mozgás, kreativitás szabadság jellemzi, nem akarnak nyolcórás, kötött munkaidőt, irodát, őket tehát megint mással lehet megfogni.

Az utóbbi időben csökkent a munkavállalók által kezdeményezett váltások száma, és felértékelődött a biztonság, viszont fontos a tehetségek előtt felvillantani lehetőségeket, hogy ha úgy érzik, az adott ágazatban nem tudnak előrelépni, be vannak szorítva, akkor legyen egy másik út - véli Lipcsei András.

Fürjész Beáta szerint is nyomós indok kell manapság a váltáshoz, a pénz mellett számos tényező szerepet játszik ebben: a munkavállalóknak fontos, hogy a leendő cég biztos finanszírozású, stabil legyen, biztosítson karrierlehetőségeket, és az is mind inkább elvárás, hogy regionális továbblépési lehetőséget nyújtson. Mint mondta, korábban nem volt arra példa, hogy a vezetők - jellemzően az 50 év feletti korosztály - keresse meg őket, most viszont sokkal nyitottabbak az új lehetőségekre.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fizetésemelés, bér, munkahely, állásváltás, motiváció, cafetéria