Amikor valaki elvállal egy munkát, általában arra nem gondol, hogy mennyibe kerül majd neki az, hogy dolgozzon. Költenie kell a közlekedésre, a ruházkodásra, sőt még olyan előre nem tervezett költségek is felmerülhetnek, mint például egy "kötelező" buli a kollégákkal.

Nem mindegy, hol lakunk

A Budapesten élő és dolgozó emberek esetében sem mindegy, hogy egy-két megállót kell utazniuk a lakás és a munkahely között, vagy át kell zötykölődni az egész városon. Károlynak például két HÉV-megállót kell utaznia, ezt általában gyalog teszi meg (havonta körülbelül háromszor-négyszer vásárol jegyet, 350 forintért). Éva nem ennyire szerencsés, át kell utaznia az egész városon, Dél-Pestről jár a XII. kerületbe - ő megvásárolja a havi BKV-bérletet 10 500 forintért.

Róbert egy miskolci cégnél dolgozik, neki a havi buszbérlet 7000 forintjába kerül. Anett szintén a borsodi megyeszékhelyen él, de a várostól 30 kilométerre lévő Tiszaújvárosban talált munkát, így meg kell vásárolnia a 30-35 kilométeres Volán-bérletet, ami 24 900 forintba kerül. A munkaadója ebből a 21 414 forintot áll - erre kötelezi ugyanis a 39/2010.(II.26.) kormányrendelet - a dolgozónak tehát 3486 forintjába kerül.

Anna Vecsésről jár Budapestre a munka miatt, a 22 kilométeres vonatjegy Budapest-bérlettel 250, anélkül 465 forint. A havi vasúti bérlet 17 600-ba kerül (ebből a munkaadó fizet 15 100 forintot, a dolgozó 2500-at).

Csak a helyközi közlekedést állja a munkáltató

Néha a más településen élő dolgozókat arra kötelezi a munkaadójuk, hogy jelentkezzenek be egy helyi lakcímre. A cég ezzel próbálja megúszni az utazási költségtérítés kifizetését. A 39/2010. kormányrendelet értelmében ugyanis a munkáltatónak meg kell térítenie az alkalmazottja munkába járását, ha másik településről jár dolgozni. A rendeletben meghatározott költségtérítési szabály költségmegosztást alkalmaz a munkáltató és a munkavállaló között, azaz az alkalmazottra is hárít bizonyos összeget.

Ha a dolgozó a vasút másodosztályán, távolsági autóbuszjáraton, elővárosi buszon, HÉV-en vagy menetrend szerint közlekedő hajón, kompon vagy réven utazik a munkahelyére, akkor a munkáltató a bérlet vagy menetjegy árának 86 százalékát kifizeti. A rendelet szerint akkor is köteles fizetni a munkáltató, ha valaki a megyehatárt átlépve, vízi járművel jár dolgozni - például Fonyódról Badacsonyba - írja az Adó szaklapban megjelent elemzésében dr. Horváth István.

Ruha és ebéd

Ahhoz, hogy dolgozni járjunk, és nem kapunk munkaruhát a cégtől, akkor bizonyos időközönként új cipő és ruha is szükséges. Egy új blúz vagy nadrág/szoknya ára a kínainál 2000 forint körül van. A márkaboltokban viszont 20 ezerért, és a kettő között igen széles a ruházati boltok skálája. (Ám ez a kiadás természetesen nem minden hónapban, és nem minden pozícióban merül fel. Sőt ennél jóval drágábban is bevásárolhat valaki ruhaneműkből.)

Munkaidőben enni is kell, a céges kantinban vagy egy közeli gyorsétteremben a napi ebéd 1000-1500 forint. Aki szendvicset vagy főtt ételt visz otthonról, annak persze ez lényegesen kevesebbe kerül.

Nem várt kiadások

Előfordulhat, hogy felmond egy kolléga, ekkor a munkatársak vásárolnak neki valamilyen búcsúajándékot, aminek az értéke néhány ezer és akár több tízezer forint között is mozoghat. Az egy főre eső költség attól is függ, hogy hányan veszik a meglepetést. Ha mondjuk egy 5000 forintos fotókönyvet kap a távozó, akkor egy 10 fős irodában 500 forint jut egy főre.

"Nálunk az irodában szokás, hogy amikor valamelyik kollégának születésnapja van, veszünk neki egy tortát, amit aztán közösen elfogyasztunk. Nagyjából 6000 forintot költünk, és ezt tíz ember dobja össze. Minden hónapra esik egy szülinap, ezért ez állandó havi kiadás nálunk" - mesélte Andrea, aki egy kommunikációs cégnél dolgozik.

Egy másik vállalatnál rendszeres nyári program a közös bográcsozás a kollégákkal, ez néha pénzbeadásos, máskor "batyus" buli. Fejenként körülbelül 2000 forintba szokott kerülni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összesen körülbelül ennyi

Utazás:
Budapesten élő és dolgozó: 10 500 forint
Miskolcon élő és dolgozó: 7000 forint
Másik településre jár dolgozni: 2500-3480 forint + ha szüksége, akkor a helyi bérletet is meg kell vennie, ugyanis a vasúti és a volán-bérlet a helyi tömegközlekedésre nem érvényes

Étkezés:
Ha valaki minden munkanapján étteremben eszik (és 20 munkanappal számolunk), akkor 20-30 ezer forintot elkölt.

Egyéb kiadások:
Ruházat: 2000-20 ezer forint
Ajándék: 500-600 forint
Közös buli: 2000 forint

Bérek:
KSH legfrissebb adatai szerint a nettó átlagbér 149 200 forint volt (ezen belül a fizikai munkásoké 103 600, a szellemi foglalkozásúaké 196 800 forint).

Ha összeadjuk a legmagasabb összegeket, akkor kiderül, hogy a nettó minimálbérnél, azaz 64 190 forintnál csaknem 1500 forinttal többet is elkölthet valaki csak azért, hogy dolgozzon.

Fontos megjegyeznünk, hogy a cikk szubjektív véleményeken és összegeken alapul, hiszen minden munkavállaló helyzete más és más - ezért nem is lehet általánosítani.

A britek többet költenek

Mint arról korábban a Profession.hu is írt: a brit dolgozóknak átlagosan havi 263 fonttal (350 forintos árfolyamon átváltva 92 050 forint) lesz könnyebb a pénztárcája a tömegközlekedés, a munkatársakkal való közös ebédek, a ruházkodás és a vállalati szülinapi bulik költségeinek levonása után.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, fizetés, költség, minimálbér