Jövőre is sok hosszú hétvégénk lesz, kétszer összefüggően 4 napot pihenhetünk. Ennek azonban az az ára, hogy két szombaton dolgozni kell majd.

2016. március 5-én, szombaton munkanap lesz, viszont március 14-én, hétfőn szabadnapot kapunk. Október 15. lesz a másik szombati munkanap, ekkor október 31. (hétfő) helyett kell dolgoznunk, amely szintén pihenőnap.

A Munka törvénykönyve (Mt.) szerint Magyarországon munkaszüneti nap január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Május elseje, október 23. és karácsony első napja vasárnapra esnek, augusztus 20. pedig szombatra. A többi "fizetett ünnep" hétköznap lesz 2016-ban.

Ennyi hosszú hétvégénk lesz jövőre

Ezt mondja a munkajog

Az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatottak munkarendje az Nemzetgazdasági Minisztérium munkaszüneti napokra vonatkozó rendeletétől eltérően is meghatározható.

Az Mt. szerint egy munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény van a tevékenységre (például az állami múzeumokban dolgozni kell munkaszüneti napokon is, ugyanis a legtöbb ilyen kiállítóhelyen március 15-én, augusztus 20-án vagy október 23-án ingyenes belépést biztosítanak).

Emellett akkor is dolgoznunk kell munkaszüneti napon, ha egy balesetet, elemi csapást, súlyos kárt, illetve az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszélyt kell megelőzni vagy elhárítani.

A munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap esetén is. Ha valakinek munkaszüneti napon kell dolgoznia, 100 százalék bérpótlék jár neki.

A társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásakor a munkaszüneti napon szükséges lehet a munkavégzés.

Ha pedig a bérfizetési nap heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon ki kell fizetni a pénzt az alkalmazottaknak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaszüneti nap, 2016, szabadnap, hosszú hétvége, pihenés