Tavaly meghaladta a 100 ezret a feketemunka miatt indított eljárások száma Németországban, a hatóságok által kimutatott kár pedig megközelíti az egymilliárd eurót.

A német vám- és pénzügyőrség éves jelentése szerint a feketemunka visszaszorításáért dolgozó részleg 6700 munkatársa 2014-ben 513 ezer embert és 63 ezer munkaadót ellenőrzött. A szabálytalanságok miatt indított eljárások száma 103 ezerre emelkedett az egy évvel korábbi 95 ezerről.

A jelentésben kiemelték, hogy "az ellenőrök csaknem valamennyi nagyobb építkezésnél a szervezett bűnözés jeleit tapasztalják", de a jelenség nemcsak az építőipart, hanem "szinte valamennyi gazdasági ágazatot érinti". Az illegális foglalkoztatásra határokon átnyúló hálózatok alakultak ki, amelyek egy-egy kiterjedt, esetenként 100 fős bűnözői kör tevékenységét hangolják össze.

Ennyi feketéző cég volt Németországban

A munkavállalók illegális foglalkoztatása, a járulék- és adófizetés "bandaszerűen" szervezett megkerülése évente több milliárd euró bevételkiesést okoz - tették hozzá a hatóságot felügyelő pénzügyminisztérium által kiadott jelentésben, amely szerint az eljárások nyomán feltárt kár értéke tavaly 795 millió euróra emelkedett a 2013-ban regisztrált 777 millió euróról.

A feketemunka elleni részleg (Finanzkontrolle Schwarzarbeit) feladatai a valamennyi ágazatban kötelező, óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér január 1-jei bevezetésével tovább bővültek, ezért jelentős létszámfejlesztést terveznek. A minimálbérszabályok betartásának ellenőrzésére 2019-ig 1600 embert vesznek fel.

A hatóság egészének tevékenységéről beszámoló jelentés szerint tavaly 140 millió szál csempészett cigarettát, 13,5 tonna kábítószert és 137,7 millió euró értékű hamisított árucikket foglaltak le a vámnyomozók és pénzügyőrök Németországban.

Ennyi feketéző cég volt NémetországbanIlyen németországi munkákat kínálnak a Profession.hu-n.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, állás, Németország, feketemunka, minimálbér