A legtöbben szív- és érrendszeri, illetve reumatikus és ízületi problémákkal küzdenek, ezért az emelés, a cipelés, valamint a lépcsőn járás okozza számukra a legfőbb nehézséget. A tartós betegséggel élőknek tudniuk kell, milyen munkát vállalhatnak. Aki cukorbeteg, nem lehet például buszsofőr, tűzoltó vagy mélytengeri búvár, biztosítani kell azonban számára, hogy munkaideje alatt rendszeresen mérje vércukrát, inzulint adjon be vagy egyen, amikor szükséges - emelte ki Dr. Cseh Károly, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatója.

Féltik az állásukat

Bár a kötelező éves munka-alkalmassági vizsgálat során valamennyi munkavállaló aláírja, hogy nincs eltitkolt tartós betegsége, sokan mégsem vállalják egészségügyi problémáikat, így be sem számolnak róla.

Eltitkoljuk a munkahelyen a tartós betegségünket

Pedig a szakember szerint az esetek többségében nem kellene félteniük a munkahelyüket egy krónikus betegség miatt. Számos rendelkezés szabályozza a különböző fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét, ráadásul ha arról a közvetlen kollégákat is tájékoztatják, szükség esetén tudnak segíteni.

Amennyiben a munkatársak tisztában vannak az érintett hátrányos helyzetével, a számára nélkülözhetetlen körülményeket is könnyebb megteremteni.

Eltitkoljuk a munkahelyen a tartós betegségünketA Profession.hu-n ilyen munkákat kínálnak
a megváltozott munkaképességűeknek!

A tiltott munkák

A sérülékeny csoportokra vonatkozó előírások (33/1998 (VI.24.) NM rendelet 10. mellékletei) elsősorban kizárók, megszabják tehát, hogy a nők, a terhesek, a szoptatós anyák, a fiatalkorúak, betegek és időskorúak mit nem csinálhatnak, és milyen kockázatok értékelése szükséges a tevékenységükhöz.

Aki olyan tartós krónikus betegséggel él, ami hirtelen cselekvőképtelenséggel vagy eszméletvesztéssel járhat, nem lehet a fegyveres testületek tagja, nem vezethet tömegközlekedési, sürgősségi járművet, nehézgépet és vonatot, nem dolgozhat magasban, de pilótaként, hivatásos mélytengeri búvárként vagy űrhajósként sem helyezkedhet el.

A cukorbetegek esetében például a váratlan vércukoreséssel járó rosszullét belátási zavarral, sőt akár eszméletvesztéssel is járhat, de ugyanezen előírások vonatkoznak az epilepsziával, magas vérnyomással, nagyfokú vesefunkció beszűküléssel, illetve kardiovaszkuláris betegséggel, ritmuszavarral vagy pacemakerrel élőkre is. A szakember hangsúlyozza: az epilepsziás betegek közül még a tartósan rohammentesek sem kaphatnak személyszállításra érvenyes hivatásos gépjárművezetői jogosítványt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egészségesek számára is vannak olyan előírások, amelyeket érdemes betartani a hatékonyabb munkavégzés és a betegségek elkerülése érdekében. Aki például naponta több mint négyórányi ülőmunkát végez, óránként tíz percre álljon fel, esetleg tegyen egy kisebb sétát. Az ízületek megmozgatását időközönként a székben ülve is végezhetik, váll-, derék-, láb- vagy karmozgásokkal.

A szakember azt tanácsolja, hogy aki a munkaidőt a számítógép képernyője előtt tölti, húszpercenként végezzen szemtornát, nézzen időnként távolabbra és ilyenkor pislogjon többet a szemszárazság megelőzése érdekében.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, állás, megváltozott munkaképesség, tartós betegség, egészségügy