Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álláskeresés, munkahelyváltás, egy karrierlépcső megugrása vagy új pályába kezdés – helyzetek, melyek ritkán zajlanak zökkenőmentesen. Hogy pontosan mi húzódik az egyes elakadások hátterében, azt az érintetteknek sem könnyű tisztán látni, ezért mai cikkünkben Epresi Dóra coachcsal, HR szakértővel és LEGO® SERIOUS PLAY® facilitátorral összegyűjtöttük a legjellemzőbb okokat, illetve a megoldások tekintetében is hozunk néhány lehetőséget.

Ami a körülményeken múlik

Amikor állást keresünk gyakran találhatjuk szembe magunkat nehezítő külső tényezőkkel, amelyekkel nem árt képben lennünk, hiszen így reagálni is hatékonyabban tudunk rájuk. „Ha aktuálisan kevés a nyitott pozíció az általunk ismert szektorban, vagy a keresett munkakörben kis számú részmunkaidős állást hirdetnek meg, ami megfelelő lenne számunkra, akkor valószínűleg több időt és energiát kell áldoznunk arra, hogy ráleljünk az ideális munkára. Sokszor azonban akkor sincs könnyű dolga az álláskeresőknek, ha rengeteg ajánlat között válogathatnak, ugyanis tapasztalatom szerint a hirdetéseket olvasva is számos kérdés merül fel bennük: előfordul, hogy egyáltalán nem világos, ténylegesen milyen állás húzódik meg a szavak mögött, ahogy az is óriási dilemma, vajon az illető alkalmasnak érzi-e magát az elvárt feladatok teljesítésére. Akiben ez utóbbi felmerül, az általában azonnal el is veti az adott lehetőséget, és meg sem próbál utánajárni, mit takar pontosan az a munkakör, mire lenne szükség a bekerüléshez, pedig némi proaktivitással könnyen beleláthatnánk a részletekbe” – kezd bele a sokakat érintő témába Epresi Dóra.

Pályamódosítás

Amikor a munkahelyünkön szeretnénk előrébb lépni, a szakember szerint szintén számolnunk kell objektív körülményekkel, haladásunk ugyanis nagyban függhet attól, mennyire ismeri a felsővezetés a munkánkat, a képességeinket, az eredményeinket, létezik-e egyáltalán olyan fórum, ahol ezekről beszámolhatunk. „Ha meg is kapjuk a vágyott nagyobb felelősséggel járó pozíciót, még akkor is megeshet, hogy rövid úton búcsút kell intenünk neki, mert a feladatok átadása nem zajlott megfelelően, vagy a hiányzó információk okán nem tudtunk kellően felkészülni a ránk váró teendőkre.” Mindezekre tekintettel tehát érdemes előre feltérképeznünk a lehetséges akadályokat, és B, C, D tervekkel a tarsolyunkban útnak indulni, ami bár több erőfeszítést kíván, de biztosabb eredményeket is hoz.

Belülről építkezve

Szomorú vagy sem, de tény, hogy gyakorta nem a külső körülményekben keresendő sikertelenségünk oka, hanem saját magunkban. „A legfontosabb kérdés mindig az, mennyire vagyunk tisztában saját magunkkal: az adottságainkkal, a stressztűrő és teherbíró képességeinkkel, az értékeinkkel, a motivációnkkal, és azzal, hogy mit is jelent számunkra aktuálisan a munka, hányadik helyen áll életünk prioritási listáján, mennyi időt, energiát tudunk épp beletenni. Az önismeret mély tengere ez, de a reális énkép kialakításához elengedhetetlen megtalálnunk a válaszainkat, ahogy a saját magunk és a munkaerőpiac vagy a kiválasztott állás viszonyát is ajánlott tisztáznunk” – hangsúlyozza interjúalanyunk.

Kétségtelen, hogy az énképünket nagyban befolyásolja önértékelésünk szintje is. Amennyiben híján vagyunk önbizalomnak, az akár gátja is lehet annak, hogy jobb állást, magasabb fizetést vagy felelősségteljesebb pozíciót tudhassunk magunkénak. „Ha magunkat nem látjuk elég jónak, értékesnek, alkalmasnak, a kör könnyen bezárulhat, hiszen mi leszünk saját magunk legnagyobb ellensége. A kudarcok abban az esetben is borítékolhatók, amennyiben olyan szakmába, munkakörbe, területre próbálunk bekerülni, ahová egyáltalán nem vágyunk, csupán családi, társadalmi nyomásnak igyekszünk eleget tenni, hiszen ilyenkor a belső akadályok külső akadályokként jelennek meg. Tipikus példa erre az is, amikor munkahelyváltáson vagy saját vállalkozás indításán gondolkodunk: ha környezetünk rosszallóan vagy kételkedve fogadja terveinket, és úgy próbáljuk az általuk javasolt utat járni, hogy önmagunkban tiltakozunk ellene, azt fogjuk tapasztalni, hogy az ajtók sorra bezárulnak előttünk” – fejti ki Dóra.

A fentiekkel összhangban azt mondhatjuk, hogy az önismereti munkát nem lehet megspórolni. „Akár az erősségeinkről, akár a belső hajtóerőnkről van szó, képesnek kell lennünk őszintén szembenézni önmagunkkal. Ha nehezen boldogulunk képességeink, karriercéljaink felgöngyölítésével, érdemes minél több álláshirdetést végignéznünk, és kigyűjtenünk azokat, amelyek szimpatikusak számunkra, illetve amelyekről úgy gondoljuk, megfelelünk. Jegyezzük fel, mely adottságokat tartunk a leírásokban olvasottakból a sajátunknak, mivel így is pontosabb képet állíthatunk össze szakmai erősségeinkről, ami alapján már könnyebb elindulnunk” – tanácsolja a coach.

Elakadtunk a karrierünkben? Van megoldás! - álláskeresés, karrierépítés, önismeret

A külső szem szerepe

Persze előfordulhat, hogy nem boldogulunk a munkaerőpiac és a magunk által teremtett útvesztőben – ilyenkor ajánlott külső segítséget kérnünk. „Érdemes először a szociális hálónk, a családunk, a barátaink támogatásával élnünk, de ha komolyabb az elakadásunk, szakember bevonása is indokolt lehet. Tapasztalatom szerint az álláskeresők, karrierváltók nagyon jól érzik, mikor jön el ez a pont, ugyanis, ha furcsán hasonló elutasításokkal találják szembe magukat, az általában egyértelmű jelzés számukra, hogy ezzel valami dolguk van. A szakember felkeresése és az ismétlődő helyzet közös megfejtése nagyon sok szorongást, aggodalmat oldhat fel az ’én nem vagyok jó’ dilemmában, vagyis minél inkább érezzük ezt a szorongató érzést, annál inkább itt az ideje, hogy cselekedjünk” – figyelmeztet interjúalanyunk.

Hogy ki lesz számunkra a megfelelő szakember, az leginkább attól függ, mivel kapcsolatban van információhiányunk: ha a munkaerőpiac működésével, adott szektorral, vagy az állásinterjúval kapcsolatosak a kérdéseink, esetleg fogalmunk sincs, mit is szeretnénk, mire lennénk alkalmasak, akkor leginkább egy HR-ben, fejvadászatban járatos szakemberhez forduljunk. Ha a problémánk az énképünkben gyökerezik, esetleg a belső feszültségünkhöz van köze, egy coach vagy egy pszichológus adhatja meg számunkra a szükséges támogatást.

Ahány ember, annyi féle megoldási út létezhet, van, akinek már egy beszélgetés is szemfelnyitó, másoknak vizuális eszközökre, vagy épp grafikai, írásos technikákra van szükségük ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni. Ha valaki egy egészen újszerű megközelítésre vágyik, annak a LEGO® SERIOUS PLAY® módszert ajánlom: ez leginkább azoknak hasznos, akik szeretnének kívülről rálátni a saját helyzetükre, hogy tudatosítsák, mi is történik velük, a módszer ugyanis olyan megoldásokat is a felszínre hoz, amelyekhez csak a szavak szintjén nem feltétlenül férünk hozzá. A színes eszköztár már önmagában is oldja a hangulatot, a feszültséget, és a fontos felismeréseken túl különleges élménnyel is gazdagítja a kipróbálókat, persze mindehhez elengedhetetlen a minősített szakember is, aki célzott kérdéseivel segíti a folyamatot” – avat be Dóra.   

Fogadjuk meg a szakember tanácsait, és bátran kérjünk segítséget. Ne riadjunk vissza a pályaváltástól sem, gyakran ugyanis éppen egy éles kanyar állít bennünket a számunkra testhezálló irányba. Ha ezzel kapcsolatban további információra lenne szükségünk, itt érdemes szétnéznünk, itt pedig több ezer friss állás között böngészhetünk. Keressünk erősségeink és személyes prioritásaink szerint, és töltsük be álomállásunkat mihamarabb!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munkahelyváltás, karrierépítés, önismeret, fejlődés