Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mozart az egyik leghíresebb halogató

Az egyik legismertebb zenemű a világon Mozart Don Giovanni című operája. A remekmű elkészülésének körülményei azonban egy mesteri halogató képét vetítik elénk. A zeneszerző a nyitány megírását a végsőkig halasztotta, korabeli feljegyzések szerint, csak a bemutatót megelőző éjszaka komponálta meg, és akkor is csak barátai hosszas unszolására volt hajlandó visszavonulni és végre nekilátni a munkának.

Ha magunkra ismerünk ebben a történetben, minden bizonnyal mi is a mindig mindent elhalasztók, a munkát az utolsó pillanatban elvégzők táborát erősítjük. Karrierünk szempontjából azonban a legjobb lenne, minél hamarabb megszabadulni ettől a szokásunktól. Egy 2013-ban végzett felmérés szerint ugyanis a mindent elodázó emberek jellemzően alacsonyabb fizetést kapnak, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak, illetve képzettségükhöz képest alulfoglalkoztatottak, de sok köztük a munkanélküli is.

Pályamódosítás

A halogatás pszichológiai háttere

A halogatásnak mára komoly szakirodalma van, sokan kutatták az okait és kerestek megoldásokat a kiküszöbölésére. A pszichológusok arra jutottak, hogy a halogatóknak nagyon sok közös vonása van és nem csak egyszerűen lusták, ahogy a környezetük hiszi. A halasztás fakadhat abból, hogy irreálisan képzeljük el a feladat elvégzéséhez szükséges időt, vagy egyszerűen csak rossz az időérzékünk, de olyanok is lehetünk, akiket a mérhetetlen maximalizmusa gátol, mert semmiképpen nem szeretnénk silány munkát kiadni a kezünkből.

Jane Burka, kaliforniai pszichológus arra is rájött, hogy a fontos feladatok elhalasztásának szokása mélyebb pszichológiai gyökerekkel rendelkezik: a végsőkig halogató emberek ugyanis rettenetesen alacsony önértékeléssel rendelkeznek. A halasztás biztonságos bástyájában ülve, van mit hibáztatni egy kiábrándító eredmény miatt és ez sokkal kényelmesebb, mint beismerni magunknak, hogy nem voltunk elég jók. Ugyanakkor, ha mégis sikerül az utolsó pillanatban, hatalmas erőbedobással jól teljesíteni, büszkék lehetünk magunkra, hogy megküzdöttünk a lehetetlennel. Ez a mérhetetlen stressz azonban nem csak a fizetésünkre, és egyáltalán az állásunkra jelent veszélyt, hanem az egészségünkre is.

Megoldás 3 lépésben

Neil Fiore pszichológus, a késleltetés problémájának elhivatott kutatója kidolgozta azt a három lépésből álló módszert, amivel megszabadulhatunk a halogatás miatti folyamatos feszültségtől.

Ej, ráérünk arra még! Vagy mégsem? - munka, halogatás, fejlődés

1. Írjunk kifordított ütemtervet!

Ha tipikus halogatóként meglátjuk az ütemterv szót, minden bizonnyal kiráz minket a hideg. De most nem arról van szó, hogy a feladatainkat jegyezzük fel, épp ellenkezőleg! A módszer titka a kontrollban rejlik, tehát írjuk be a naptárunkba egy hétre előre a közös ebédet a barátainkkal, az edzésünket, a mozit, színházat, vagy bármilyen szabadidős tevékenységet, amit tervezünk. Ha ezzel készen vagyunk, illesszük be a feladatainkat ebbe a számunkra szívesen élt életbe. Így mindjárt látjuk, hogy mennyi időnk marad kötelező teendőinkre, és nem a számunkra kedves időtöltéseket kell kihúzni és lemondani. Ne az életünket rendeljük a kötelezettségeinkhez, hanem a munkánkat illesszük be az életvitelünkbe!

2. 15 perces szabály

Amikor a munkát tervezzük, soha ne írjunk be hatalmas, komplett feladatokat, hanem határozzunk meg 15 perces etapokat, amíg az adott dologgal foglalkozunk. Így nem fog megriasztani bennünket a teendők mennyisége, hanem apránként, kis adagokban küzdjük le a nehézségeket. A 15 perces szabállyal apró darabokra bontjuk a problémát, így nagyobb eséllyel vesszük sikerrel az akadályt.

3. A választás szabadsága

Változtassuk meg a munkánk leírására használt nyelvezetünket. A „kell” és a „muszáj” helyett használjuk inkább a „választom”, „úgy döntök” kifejezéseket. Ez a munkánkat pozitívvá fogalmazza és feloldja azt a belső feszültséget, amikor hét közepén inkább a kanapén maradnánk tévézni, de végül azt választjuk, dolgozni megyünk.

Ha további szakértői tippekre lenne szükségünk a halogatás témájában, ide érdemes kattintanunk. Amennyiben a munkánkból hiányzik a kellő motiváció, vagy épp ellenkezőleg, a túl sok határidő nyomása miatt nem jutunk egyről a kettőre, ideje váltanunk. Válogassunk a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, halogatás, feszültség, fejlődés