Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hőségben még a munkavégzés is más, lassabban megy a feladatok elvégzése, hamarabb kifáradunk, jobban oda kell figyelnünk az apróságokra, mert a reakcióidőnk csökken. Jó hír azonban, hogy a kánikula által előidézett helyzet kezelése nem csak ránk hárul. A munkáltatónak biztosítania kell számunkra bizonyos dolgokat/körülményeket annak érdekében, hogy megkönnyítsék számunkra a munkát és elviselhetővé tegyék a hőség napjait! Melyek ezek? Íme, a legfontosabbak!

Először is, a hőségben csakúgy, mint más időjárási körülmények között a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés megvalósításáért. Ennek költségeit nem háríthatja a munkavállalókra. Természetesen pénzbeli vagy egyéb megváltást sem adhat a megfelelő munkakörülmények helyettesítéseként.

A cégnél kötelesek biztosítani, hogy a kollégákat ne érje nagyfokú hősugárzás. „Ha a munkahelyi hőmérséklet zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C korrigált effektív hőmérsékletet (ezt az értéket a száraz hőmérséklet, a relatív páratartalom és a légmozgás értékéből számítják ki) meghaladja, akkor a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani - idézi a jogszabályi előírást a Profession.hu-nak Hargittay Szabolcs munkajogász.

Az sem mindegy, hogy milyen az ital. „A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. Azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is megfelelő, ennek cukortartalma azonban az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy mesterséges édesítőszerrel kell készülnie.”

Ehhez van jogunk a kánikulában

A legnagyobb hőségben sokakban felmerül, hogy mi lenne, ha otthonról dolgoznának, és így könnyítenék meg életüket azokon a napokon, amikor még kimozdulni sincs kedvük a besötétített lakásból.

A törvény erről is rendelkezik. Az extrém nyári meleg miatt távmunkavégzési lehetőséget követelni nem vagyunk jogosultak, kizárólag azt várhatjuk el, hogy a cég, ahol dolgozunk, a munkakörülményekre vonatkozó jogszabályokban előírt követelményeket teljesítse. Ha a zárttéri munkahelyen 24°C-nál melegebb van, könnyített munkavégzés léphet életbe, ami azt jelenti, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt iktathatunk be.

Hőségben igen sok szó esik az ablakokról, és azok nyitva tartásáról. A törvény értelmében olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.

Ezen kívül az is fontos, hogy az ablakoknak, tetővilágításoknak és szellőző berendezéseknek biztonságos módon nyithatónak, zárhatónak, beállíthatónak és rögzíthetőnek kell lenniük, nyitott állapotban nem lehetnek olyan helyzetben, ami veszélyt jelent a kollégákra nézve.

Fontos, hogy a hőségben ne csak a munkaadók, hanem a kollégák is figyeljenek egymásra, és ha lehet, kíméljék egymást. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak, akár azonnali beavatkozás is szükséges lehet (pl. a mentőszolgálat értesítése).

A cikkben található információk feldolgozásában Dr. Gyöngy Rita egyéni ügyvéd és Dr. Hargittay Szabolcs ügyvéd (Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda) volt segítségünkre.A munkáltató alapvető kötelességeit általánosságban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 51. §-a rögzíti. A részletszabályokat a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SZCSM-EüM együttes rendelet tartalmazza. Ezek teljes körű bemutatása meghaladja jelen cikk kereteit.

Nézzük át a fenti munkajogi információkat és hasznosítsuk a munkahelyen saját, és munkatársaink egészségének érdekében. Ha állást keresünk, vessük bele magunkat a pozíciók böngészésébe, a Profession.hu oldalára naponta kerülnek ki a legújabb álláshirdetések, melyek közül válogathatunk. Nézzük át a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint! Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste K