Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A törvénymódosítás a gyes idejének csökkentése mellett azt is tartalmazza, hogy a gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és ugyanúgy, mint eddig, maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Kevés az óvoda, ritka a bölcsőde Magyarországon

Olyan tény ez, melyet mind a kormány, mind az Európai Unió, mind pedig a szülők is ismernek. Noha a gyes időtartamának csökkentése mellett a kormány tervet dolgozott ki a gyerekvállalás ösztönzésére; ennek értelmében 2012-ig, főként EU-s forrásból, 15-16 ezerrel kívánja bővíteni az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

De mi okozza vajon az áldatlan állapotokat? Hiszen az előtt, az úgynevezett teljes foglalkoztatottság idején a bölcsődei - óvodai férőhelyek száma teljesen lefedték az igényeket. A kilencvenes években a bölcsődék száma azonban a felére csökkentek. Az okok között anyagi, gazdasági másfelől szociológiai magyarázatokat említettek, szemléletváltásról beszéltek, ami a nőket a munkaerő-piacról a családba igyekezett visszavezetni. A munkahelymegszűnések okozta munkanélküliséget papíron ugyan csökkentette a nők gyesre-gyedre küldése, de a probléma méregfogát nem húzta ki.

Újra a munkaerő-piacon

Következmények

A különböző gyermekgondozási ellátásokat igénylőknek ilyen körülmények között nem lesz könnyű visszatérniük a munka világába. Sokuknak ez egyszerűen azért okoz problémát, mert nincs kire hagyniuk a gyereket. A helyzet a községekben a legrosszabb, ott 40%-uk küszködik ezzel a problémával - noha éppen nekik lenne legnagyobb szükségük a bölcsődére, óvodára, hiszen munkájuk miatt többnyire ingázniuk is kell. 

Az anyáknak az alternatív időbeosztású munkák (távmunka, éjszaka és rugalmas munkaidőben elvégezhető munka, részmunkaidő) dobhatnak mentőövet, ezek azonban ma még nem igazán elterjedtek hazánkban.

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu