Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire (tavaly 106 ezer jelentkező volt). Első helyen alapképzésre több mint 68 ezren, osztatlan képzésre tízezernél többen, mesterképzésre több mint 21 ezren, felsőoktatási szakképzésre pedig mintegy ötezren jelentkeztek. Állami ösztöndíjas képzésre 91 595, míg önköltséges képzésre 14 021 felvételi kérelmet regisztráltak. A jelentkezők átlagéletkora 23,6 év volt - derül ki a Felvi.hu adataiból.

Mint arról már beszámoltunk: a legnépszerűbb képzési terület - tavalyhoz hasonlóan - a műszaki volt, erre a felvételizők 16 százaléka jelentkezett. Gazdaságtudományi képzésre 15, pedagógusira 12, orvos és egészségtudományi képzésre 9, informatikai képzésekre 8 százalékos volt a jelentkezési arány. A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, míg második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, harmadik a gépészmérnök szak. Utánuk a mérnökinformatikus és jogász szakok következtek. Emelkedett az osztatlan tanári képzésekre jelentkezők száma is.

Mit tehet, akit nem vettek fel?

1. Pótfelvételi a felsőoktatásba

A Felvi.hu oldalán érhetők el a felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb 2015. augusztus 10-ig, és csak egyetlen képzés jelölhető meg. Azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 23-án zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek. Pótfelvételin nem lehet állami ösztöndíjas képzésekre jelentkezni, kizárólag önköltséges szakokat hirdettek meg. A ponthatárokat előreláthatólag 2015. augusztus 26-án hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

Diploma nélkül is találhatunk állást

2. OKJ-képzés

Az OKJ-s képzések lehetőséget adnak arra, hogy nem diplomás munkaerőként a diák megszerezze ezt az első munkatapasztalatot, mellyel később könnyebb dolga lesz a munkaerőpiacon. Sőt bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel. A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: a mérlegképes könyvelő, a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam megkezdéséhez elég az érettségi. Egy későbbi felsőoktatási felvételi során pedig plusz pontokat is jelentenek egyes OKJ-s képzések, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később megpróbálják megszerezni a diplomát.

Íme a top 10 OKJ-s képzés

1. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
2. Társadalombiztosítási ügyintéző
3. Bérügyintéző
4. Adótanácsadó
5. Államháztartási mérlegképes könyvelő
6. IFRS mérlegképes könyvelő
7. Raktáros
8. Targoncavezető
9. Pénzügyi ügyintéző
10. Pénztárkezelő és valutapénztáros
(A Perfekt Zrt. 2015-ös adatai alapján)

Diploma nélkül is találhatunk állástAz OKJ-s képzésekről bővebben itt olvashatunk!

3. Munkakeresés

Akik gimnáziumban érettségiztek, pályakezdőként általában nehezebben találnak állást, mint azok, akik szakközépiskolában. Akinek szakmája is van az érettségi mellett, kelendőbb a munkaerőpiacon.

Diploma nélkül is találhatunk állástA Profession.hu-n az érettségizetteknek ilyen állásokat kínálnak.

Egy gimnáziumi érettségi azonban nem mindig elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már nagyot nő az esélye. Az asszisztensi, titkársági vagy a call centeres állásokra, illetve a szolgáltató központok munkáira például valójában elegendő volna a középfokú végzettség, ám a munkaadók általában nincsenek megelégedve a jelentkezők nyelvtudásával, hozzáállásával, ezért vesznek fel szívesebben diplomásokat.

Diploma nélkül is találhatunk állástA pályakezdők ilyen állásokat találhatnak!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: felsőoktatás, diploma, érettségei, felvételi, OKJ, szakképzés, munka, álláskeresés