Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A program elsődleges célja a foglalkoztatás bővítése és tartós növekedésének elősegítése, mivel Magyarország munkaerő-piaci mutatói jelentősen alul maradnak az uniós átlagokhoz viszonyítva.

Start - mint az uniós fejlesztés kiemelt projektje

A Start program 2005 októberében indult a fiatalok munkatapasztalat szerzését elősegítendő, melynek sikere után került kidolgozásra a Start Plusz és a Start Extra. Az utóbbi két program a hátrányos helyzetből indulók munkába állását segíti. A foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetűeknek azok a munkakeresők, akiket a munkáltatók bizonyos okokból nem szívesen foglalkoztatnak, felvételükben nem motiváltak.

Bátran startoljuk a Start Plusszal

Többszörösen nehezített feladattal néz szembe az a munkavállaló nő, aki Gyesről, Gyedről, Gyetről próbál visszatérni a munkaerőpiacra.
Jellemzően a női foglalkoztatásnál két probléma merül fel, nevezetesen ha a nőnek még nincs - mikor lesz? - vagy ha már van gyermeke. Súlyos bizonytalansági tényezőként jegyzik meg a még várható csemeték esetleges érkezését is, - újabb kimaradásra ítélt hónapok, évek - valamint a kiesett idő alatt elfoszlott kapcsolati, tapasztalati tőkét, amik tovább fokozzák a munkáltatók ellenérzéseit. A gyerekek betegségei, ellátása, család körül felmerülő gondok a munkáltató szemében kiszámíthatatlanná teszik az akár már az egy gyermekkel élő, de a többgyermekes édesanyát viszont halmozottan. Ezek a tények az érintett munkaerő magabiztosságát is csökkentik, amely további bizonytalansági tényezőként jelenik meg a munkakeresésnél.

A családbarát munkahelyek, részmunkaidős foglalkoztatások, távmunka lehetőségek sajnos még igencsak gyerekcipőben járnak Magyarországon, annak ellenére, hogy hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Ezért fókuszált az Új Magyarország Fejlesztési Terv erre a speciális célcsoportra és hívta életre egy éve, 2007. július 1-jén a Start Plusz járulékkedvezményeket biztosító kártyát, ami kedvezményeket nyújt a munkaadók részére és nyúl a munkaerőpiacra visszatérő anyák hóna alá.

Előny a kismamáknál

Start Plusz kártyával a munkakereső édesanya előnyt kovácsolhat azzal, hogy a munkáltatót kedvezményhez juttatja, mellyel a helyzetéből adódó hendikepjét lefaraghatja. A kártya segítségével a munkáltató egyik legnagyobb anyagi terhe; a járulékok mértéke csökkenthető a legjelentősebben. A kártya birtokosát foglalkoztató két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetésétől, továbbá a munkavállaló bruttó keresete után fizetendő közterheket is lefaraghatja. Ez az első évben 3% munkaadói-, 29% tb járulék helyett 15%, a második évben is csak összesen 25%.

Úgy gondolhatnánk ezzel meg is oldható ez a társadalmi probléma, melyben Magyarország az Európai Unióhoz képest súlyos lemaradással küszködik. E csoport foglalkoztatási rátája 10%-al marad el a többi EU-s tagállamtól, ami számokban kifejezve százezres nagyságrendet jelent.
"Egy éve hirdette meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Start Plusz programot, - mondta a sajtótájékoztatón Simon Gábor a tárca államtitkára - és a kritériumoknak megfelelő, mintegy 145.000 jogosult közül eddig 13.000-en igényelték a kedvezményeket biztosító kártyát."

A minisztérium a kezdeményezést hatékonynak találja, de annak tovább fejlesztésén, kiszélesítésén dolgozik, így próbálva meggyorsítani azt a természetes folyamatot, hogy még a lakosságra nézve igen pozitív újításoknak is megvan a maga felfutási idejük. A szakemberek szerint az információ eddig nem a legmegfelelőbb csatornákon jutott az érintett felek tudomására. A munkaadók nem tudtak informálódni erről a konstrukcióról, a kismamák pedig nem voltak abba a helyzetbe, hogy napra készek legyenek az aktuális munkaerő-piaci változásokról. A helyzet orvoslására a minisztérium kampányt indít, hogy minél szélesebb körben tegye ismertté a Start programot. Az első két elkészült reklámfilmet már ezen a héten sugározzák a kereskedelmi és közszolgálati csatornák egyaránt.

A legfontosabb tudnivalók a Start Plusz kártya igényléséhez:

- A kártyára jogosult, aki gyermekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási díj (GYED), gyermeknevelési támogatás (GYET), ápolási díj megszűnését követő egy éven belül kíván foglalkoztatási jogviszonyt létesíteni, illetve a GYES folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, ha a gyermek az egy éves kort betöltötte.
- A területileg illetékes Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál igényelhető, a 08T34START jelű adatlap kitöltésével.
- Az igényléshez csatolni kell a jogosultságra vonatkozó igazolást, határozatot: Egészségbiztosítási Pénztár, Magyar Államkincstár határozata a GYED, GYES folyósításának megszűnéséről
- Az igénylésnek meg kell előznie a foglalkoztatási jogviszony kezdetének napját.
- A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított 2 év.
- A kártya kiváltása első esetben illetékmentes.
- Az igénylést követően jogosultságot igazoló dokumentum kerül kiállításra, amely a Start kártyát helyettesíti, annak elkészültéig.

Részletes információk az igénylésről a www.startkartya.hu honlapon olvashatóak. 

Kapcsolódó cikk: a Start Extra és a jövőre bevezetésre kerülő Start Régió kártya 

A cikk szerzője: Nagy Mónika

Fotó: profimedia.hu