Az otthoni munka nem mindenkinek való. Egyes munkavállalók szeretnének legalább a hét bizonyos napjain otthonról dolgozni, és ha megtehetik, különösen nagy előrehaladásról számolnak be. Számukra ez a munka-magánélet egyensúlyának tökéletes megvalósulása. Mások csak és kizárólag az irodában képesek figyelmesen és koncentráltan dolgozni, az otthoni munkavégzést a családdal összeegyeztethetetlennek tartják.

Íme az 5 legfontosabb szabály a Reed.co.uk karrier portál szakértőinek véleménye szerint, hogy a távmunka ne egy rémálom, hanem a kényelmes és hatékony munkavégzés eszköze legyen:

1. Alakítsuk ki a munkavégzés helyszínét!

Ahhoz, hogy olyan hatékonyak legyünk, mint az irodában, úgy is kell éreznünk magunkat, mintha egy munkahelyen lennénk. Ez azt jelenti, hogy ki kell alakítanunk a megfelelő környezetet a munkához.

Kerüljük a kanapén vagy fotelben való heverészést, az sem jó, ha matracon vagy babzsákon ülve dolgozunk. Az ágyban fekvésnek pedig még a gondolatától is zárkózzunk el. Üljünk asztalhoz és győződjünk meg róla, hogy minden olyan kellék a rendelkezésünkre áll, amely a munkahelyen - például irattároló, jegyzetfüzet, post-it, toll és szemetes. Ezek az apróságok nemcsak a munkát könnyítik meg, de segítenek lélekben is "munkahelyi üzemmódba" kapcsolni.

Az otthoni munkavégzés 6 titka

2. Osszuk be az időnket!

Ha már megvan a lakáson belül a megfelelő helyszín a munkavégzésre, készítsünk tervet, hogyan osztjuk be az időnket. Írjunk listát és minden egyes ponthoz kapcsoljunk konkrét időpontot, amikorra végeznünk kell az adott feladattal. Ha ezt a módszert követjük, reális elképzelésünk lesz arról, mit tudunk elvégezni egy otthon töltött munkanap alatt. A jól elkészített időbeosztás lendületet ad, segít a koncentrálásban, ráadásul arra is jó, hogy a figyelemelterelő dolgokat minimálisra csökkenthessük.

3. Kapcsoljuk ki a tévét!

Lehet, hogy banálisan hangzik, de a televízió kikapcsolása sokak számára nem olyan egyértelmű döntés, ha otthoni munkavégzésről van szó. Egyes munkavállalók úgy vannak vele, hogy szükséges egy kis háttérzaj, mások arra hivatkoznak, hogy egyszerre több dologra is tudnak figyelni (multitasking). A valóság azonban az, hogy csak idő kérdése, hogy a bekapcsolva hagyott televízió, rádió vagy CD-lejátszó elvonja a figyelmünket a munkáról. Elég egy-egy ismerős dallam, szlogen vagy érdekesnek tűnő mondatfoszlány és már kis is zökkentünk, sok esetben akár hosszú órákra. Ugyanez vonatkozik a közösségi oldalakra és a különböző hírportálokra is, amelyek néhány perces kikapcsolódással kecsegtetnek, miközben észrevétlenül odaláncolnak az internethez.

A Profession.hu-n ilyen távmunkákat kínálnak a munkaadók!

4. Tartsunk szünetet!

A figyelemelterelő dolgok kizárása nem jelentheti azt, hogy egész nap csak a munkával kell foglalkoznunk. Iktassunk be rendszeres időközönként szüneteket, menjünk el ebédelni, üljünk ki a teraszra egy 20 perces sziesztára, sétáljunk egyet a kutyával. A rövid pihenő után még nagyobb lendülettel folytathatjuk feladatainkat és elkerülhetjük a kiégést is. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Dolgozzuk le a 8 órát!

A távmunka nem jelenti azt, hogy rugalmas munkaidőre válthatunk. Az otthoni munkavégzés ugyanúgy beleszámít a munkaidőbe, tehát a szerződésben rögzített órákat le kell dolgoznunk. Habár nagy a kísértés arra, hogy később kezdjük a napot, esetleg később fejezzük be, ennek a kísértésnek mindenáron ellen kell, hogy álljunk. Gondoljunk arra, mennyi időt spórolunk azzal, hogy nem kell reggelente bemenni az irodába, ezért az a minimum, hogy kilenckor valóban munkához látunk! Ha nehezen tudjuk rávenni magunkat a szigorú időbeosztásra, képzeljük el, hogy főnökünk a lakásban van. Vajon tetszene neki, ahogyan az időnket töltjük? Ha nem, akkor ideje változtatni szokásainkon. 

6. Tartsuk a kapcsolatot a kollégákkal!

A legtöbb kritika, ami a távmunkát éri, nem más, mint a kommunikáció hiányából adódó elszigeteltség. Rendszeresen telefonáljunk be az irodába, legyünk elérhetőek chaten és folyamatosan kísérjük figyelemmel a munkahelyi levelezőlistát. Kollégáink és főnökünk leveleire minden esetben válaszoljunk időben. Ha szükségesnek tartjuk, reggelente küldjük el az aznapra tervezett teendőink listáját és délután jelentkezzünk be újra az elért eredményekkel. 

Címkék: távmunka, otthoni munkavégzés, home office, rugalmas munkaidő

Szemlézte: Fogas Krisztina