Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán sokak számára túlságosan is ismerős az érzés, ami a hétköznapok mókuskerekével áll egészen szoros összefüggésben: hétfő reggel indul be a gépezet, és egészen péntek estig dübörög. Szinte észrevétlenül telnek a hétköznapok, az ördögi körből pedig gyakran csak egy-egy tv előtt eltöltött óra jelent némi felüdülést, bár a tényleges feltöltődés elmarad. Miért érdemes a számunkra kedves tevékenységeket nem csak a hétvégékre időzítenünk? Mely hobbik növelhetik munkahelyi teljesítményünket? Mutatjuk a válaszokat!

Az aranyat érő hobbi

A nélkülözhetetlen egyensúly

Aki gyakran túlórázik, vagy műszakos rendben dolgozik, esetleg egy mellékállás vagy az otthoni teendők miatt van reggeltől estig (vagy fordítva) betáblázva, annak különösen nagy szüksége lenne olykor egy kis kimenőre, amikor kizárólag azzal foglalkozhat, ami számára örömöt okoz. A zsúfolt napirendbe iktatni egy plusz órát lehetetlen küldetésnek tűnhet, ha azonban egy kedves barátunk vagy egy szeretett családtagunk kérné ezt tőlünk, valószínűleg nem haboznánk, és megtennénk érte. És mi a helyzet önmagunkkal? Ha magunkat egészen hátra soroljuk a fontossági sorrendben, fennáll a veszélye, hogy előbb vagy utóbb kimerülünk, súlyosabb esetben akár meg is betegszünk, és az ilyen kényszerpihenőkre már biztosan nem mondhatunk nemet. Előzzük meg ezt, és próbáljunk visszatalálni az egyensúlyhoz, ami a teljesítményt és a visszatöltődést illeti!

Az aktivitásban rejlő erő

A szakértők szerint azok a szabadidős elfoglaltságok, amelyek fizikai vagy szellemi aktivitással járnak, a munkánkra is kihatnak. A képlet egészen egyszerűnek tűnik, hiszen amit szívesen és örömmel teszünk, abban jók vagyunk, és minél több sikerélményt szerzünk, annál nagyobb önbizalommal és lelkesedéssel állunk más feladatokhoz is. Emellett van egy másik pozitív hozadéka is annak, ha hetente két-három alaklommal is gyakoroljuk a hobbinkat: amikor a figyelmünkkel száz százalékosan egy irányba koncentrálunk, képesek vagyunk megélni mindazt, ami a jelenben történik, kikapcsolunk a napunk nagy részében domináló robotpilóta üzemmódból, és lecsendesednek a szerteszét cikázó gondolataink is. Ez a minőségi pihenés rendkívül sokat hozzáad a munkahelyi produktivitásunkhoz, arról nem is beszélve, hogy a stressz-szintünket is látványosan csökkenti. Belekezdeni bármibe ugyan nagyobb energia-befektetést kíván, de az első pozitív érzések után már ki sem akarunk majd hagyni egyetlen alkalmat sem, amikor a hobbinkkal lehetünk kettesben.  

Az aranyat érő hobbi - munka, hobbi, motiváció

Lehetőségek – igény szerint

Akik számára a sorozatok és a filmek jelentik a szabadidős programot, azokat el kell szomorítanunk: mivel a hangsúly az aktivitáson van, ezért sajnos a televízió vagy a monitor előtt eltöltött órák nem járnak együtt a korábban sorolt jótékony következményekkel, sőt a képernyő kék fénye, valamint az onnan érkező rendkívül sok inger észrevétlenül is növelheti bennünk a stresszt, ami akár alvásproblémákban is visszaköszönhet. Vegyünk tehát olykor búcsút a hívogató kanapétól, és keressünk más módot a kikapcsolódásra! A kreatív tevékenységek, a nagy népszerűségnek örvendő rajz-és festőtanfolyamok, a zenélés, a nyelvtanulás mind üdítően hatnak az elménkre, ahogy a rendszeres olvasás, sőt akár a főzés is, ha nem kötelező jelleggel űzzük, hanem a magunk szórakoztatására, a kísérletezés öröméért, az ínycsiklandozó végeredményért. Természtesen a mozgás sem maradhat ki a sorból, lehet az könnyed kocogás, jóga, tánc vagy csapatsport, a lényeg, hogy ne kizárólag a fogyásért, vagy a kiemelkedő versenyteljesítményért csináljuk, mert akkor rövid időn belül egy lesz a kipipálandó feladataink közül. Bármibe is fogunk, érdemes társakat, közösséget találnunk hozzá a környezetünkben, vagy az interneten keresztül, hogy osztozhassunk a közös hobbi élményeiben – a hatás így akár meg is sokszorozódhat!

 

Gondoljuk át a fentieket, és találjuk meg azt az elfoglaltságot, ami egy apró, nyugodt szigetet jelenthet számunkra a hétköznapok pörgésében. Ha épp állást keresünk, használjuk ki a rendelkezésünkre álló, a szokásosnál több időt, és merüljünk el azokban a tevékenységekben, amelyekre korábban nem jutott kapacitásunk. Minél több örömmel töltekezünk, annál sikeresebbek lehetünk az álláskeresés során is! Legyünk aktívak, válogassunk a több ezer friss álláshirdetés között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való pozícióról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szabadidő, hobbi, sikerélmény, motiváció