Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2012. január 1-jétől Nemzeti Munkaügyi Hivatalba (NMH) tömörítették a korábbi Foglalkoztatási Hivatalt (FH), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget (OMMF) és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetet (NSZFI).

Az NMH foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak- és felnőttképzési feladatokat is ellát majd. A főigazgatója Komáromi Róbert, az FH korábbi vezetője lett, a helyettesei pedig az OMMF és az NSZFI első emberei lettek – áll a december legvégén megjelent kormányrendeletben. Az új hivatal működésére a 2012-es költségvetésben 3,77 milliárd forint áll rendelkezésre.

A hivatal felügyeli a munkaügyi központok munkáját, tanácsadást végez a külföldi munkavállalásról (EURES), de a munkavédelmi és a munkaügyi hatósági feladatokat, ellenőrzéseket is a hivatal dolgozói végzik. Emellett a szakképzés és felnőttképzés is hozzájuk került: például többek között a munkatársak feladata lesz, hogy kidolgozzák az új Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) és harmonizálják a nemzetközi rendszerrel – írta korábban a távirati iroda.

A pedagógusok, andragógusok és az oktatási intézményvezetők szakmai továbbképzéséért, valamint a szakiskolai szakmai tanulmányi versenyek a megszervezése mellett a szakmai tankönyvek kidolgozásáért is az NMH lesz a felelős.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatokat gyűjt és elemez a munkabérekről és keresetekről, a magán munkaerő-közvetítők és -kölcsönzők tevékenységéről, a külföldiek engedély-, illetve bejelentés-köteles magyarországi foglalkoztatásáról is. Vizsgálja a jogi szabályozás gyakorlati tapasztalatait, és javaslatot tesz a jogszabályok módosítására, emellett munkaerő-piaci programokat dolgoz ki.

Az átszervezés hatására mindhárom korábbi intézményben létszámcsökkentés várható.