3,99 millió volt a foglalkoztatottak létszáma 2013. harmadik negyedévében. 54 ezerrel több, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A 15-64 éves korosztály 59,2 százaléka dolgozott, 2,15 millió férfinak és 1,8 millió nőnek volt munkája.

Átlépheti a bűvös négymilliós határt a dolgozók száma

A 24 évesnél fiatalabbak közül 235 ezren dolgoztak. A korosztály 20,7 százaléka volt foglalkoztatott.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a rendszerváltozás óta nem volt ilyen arányú bővülés. Ezt nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása.

A növekedést az elemző szerint a nyugdíjba vonulás és a segélyezés szigorúbb feltételei, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az dolgozók számának növekedése.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Suppan az MTI-nek azt mondta, hogy az őszi hónapoktól újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, de akár tartósan 10 százalék alatt tarthatja azt a kormánynak az a terve, hogy télen a közmunkások számát 200 ezer fővel növeli. Ezzel együtt a foglalkoztatottak száma tartósan átlépheti a 4 millió főt.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makrogazdasági elemzője is úgy véli, pozitív folyamat rajzolódik ki az adatokból, ám a képet árnyalja, hogy a statisztikában a közfoglalkoztatás nem látszik. És szerinte a versenyszférában nem nagyon bővült a foglalkoztatás.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: foglalkoztatottság, munka, közmunka