A munka világában könnyű megbocsátani egy-egy kolléga által elkövetett hibát. Mindannyian hajlamosak vagyunk kisebb-nagyobb baklövésekre és főnökünk is tisztában van vele, hogy csak nagyon kevesek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy minden projektet időre, a költségvetés keretein belül, ráadásul a lehető legjobb minőségben befejezzenek. 

Ha a csoport előtt előadott prezentáció során felcseréltük a várható eladási mutatók számait a kiadási oldallal, lehet, hogy pár napig beszédtéma leszünk a cégnél, hosszabb távon azonban garantáltan feledésbe merül figyelmetlenségünk.

Mi történik azonban akkor, ha valóban nagy baklövést követtünk el?  - teszi fel a kérdést az Inc.com szakmai portál. Az alábbiakban olyan "hibákat" veszünk sorra, amelyekbe ajánlatos nem belefutni, ellenkező esetben olyan munkahelyi presztízsveszteséget szenvedhetünk el, amiből nehezen fogunk felállni.

Ami tönkreteszi a szakmai hírnevünket: 3 katasztrofális hiba

1. Valaki más munkája után bezsebelni a dicséretet

Kevés dolog rombolja jobban szakmai hírnevünket, mint amikor egy kollégánk kemény munkájának tulajdonítható sikert a sajátunkként állítunk be. Látszólag egyértelmű, hogy ezt a hibát nem fogjuk elkövetni, a szituáció azonban sokszor nem is olyan átlátható, főleg, ha csapatmunkáról van szó.

enlightened Ezt tegyük!

Elemezzük részletesen, hogy az elért eredményben mi volt pontosan a mi szerepünk. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy jó-e, ha csak a munka marketing részének sikerét tulajdonítjuk magunknak. Vagy fejezzük ki büszkeségünket általánosságban az egész projekt sikeréért? A titok nyitja, ha egyáltalán nem tulajdonítjuk magunknak nyilvánosan az elért eredményt sem egyéni, sem csapat szinten. Ha valóban jól dolgoztunk, munkánk önmagáért fog beszélni és elismerést vált ki anélkül, hogy reklámoznánk.

2. Rejtegetni egy súlyos hibát annak reményében, hogy nem derül ki

Ez a munkahelyi hibák kategóriájának egyik legsúlyosabb változata, ugyanis az illető aktívan dolgozik azon, hogy megtévessze munkatársait és feletteseit. A "Lance Armstrong hibaként" is emlegetett szituáció egy valós történetről kapta a nevét. Armstrong ügyfélkapcsolati munkatársként dolgozott egy kisvállalkozásnál, amikor egy nap súlyos hibát követett el egy megrendelés feldolgozásakor.

Világos volt, hogy a baklövés nehezen javítható és jelentős anyagi veszteséget fog okozni a cégnek, így Armstrong úgy döntött, hogy megpróbálja eltussolni az ügyet. E-maileket törölt a postafiókjából, dokumentumokat tüntetett el és hazudott a kollégáinak. Amivel nem számolt, az az, hogy az igazság hamarabb el fogja érni, mint gondolta és a következmények katasztrofálisak lesznek. A hibák rejtegetése olyan, mintha egy időzített bombát állítanánk be és várnánk, mikor robban fel.

enlightened Ezt tegyük!

Azonnal mondjuk el és vállaljuk a felelősséget egy aláírt szerződés elveszített példányáért vagy azért, ha magunkra haragítottuk a beszállítót. Bármilyen hibáról van is szó, minél előbb szembesül vele főnökünk és munkatársaink, annál több idő van arra, hogy felkészüljenek a következményekre és lépéseket tegyenek. Az őszinteség, a felelősség vállalása és veszteségek minimalizálásában játszott aktív szerep ráadásul utólag még jót is tehet megítélésünknek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Rutinszerűen késve teljesíteni a feladatokat

Mindenkinek lehet rossz napja, és előfordulhat, hogy nem sikerül időben befejezni a költségvetési jelentést vagy elkészíteni egy adatokkal teli Excel táblát. Munkahelyi környezetben ezeket a késéseket egy bizonyos pontig tolerálják és hírnevünk gyorsan helyreáll, a probléma akkor kezdődik, ha ezek a hibák rendszeressé válnak. Amikor sorozatosan mi vagyunk azok, akik miatt csúszik a projekt, az egész csapat munkája értékelődik le.

enlightened Ezt tegyük!

Ha egy-egy feladatnál igencsak elkéstünk a leadással, dolgozzunk még keményebben a következő alkalommal és adjuk le határidő előtt a benyújtandó feladatot. Meg fogunk lepődni, milyen megbocsátóak lesznek a kollégák korábbi ballépéseinkkel szemben, ha azzal örvendeztetjük meg őket, hogy a vártnál korábban végzünk a ránk bízott feladatokkal.

Címkék: karrier, munkahely, szakmai hírnév, késés, főnök, projekt, határidő

Szemlézte: Fogas Krisztina