Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az alkalmi munkavállalói könyv (AM) célja eredetileg az esetenként dolgozó munkások jogbiztonságának megteremtése volt. A munkáltatónak nem volt más dolga, mint a ledolgozott munkanapért beragasztani egy-egy közteherjegyet a könyvecskébe, amellyel - igen kedvezményesen - megfizette az "alkalmazottja" adóját és más járulékait. A dolgozó ezzel a munkavállalás idejére, egy évben maximum 90 napra biztosítottá válhatott. Ám ekkor még alig érdekelt valakit a lehetőség.

Az AM könyv sikersztorija

Az alkalmi munkavállalás népszerűsödése 2000-től kezdődött el, amikortól a versenyszférában munkát vállalók is kiválthatták. Ezután már dolgozhattak így a hegesztők, a pincérek, de akár a bolti eladók is. Lassacskán sokszorosára nőtt a könyvet kiváltók száma.

Alkami munkavállalói könyvvel a munkaerőpiacon

Az újabb lökést az a törvénymódosítás jelentette, amikor 90-ről 200-ra emelték a ledolgozható napok számát, illetve ekkortól válthatták ki külföldiek is. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2005-re csaknem 300 ezerre nőtt a kiváltott könyvek száma, majd ezután két év alatt szinte megduplázódott. Ma egymillió körül van a kiadott könyvek száma.

A cégek ötödénél dolgozott 2007-ben AM könyves munkás, ezeknek a vállalatoknak a nagy része mikro- és kisvállalkozás volt. A területi eloszlás is mutatta, hogy kik váltják ki szívesebben: a hátrányosabb helyzetű régiókban virágzott az alkalmi munka, ott, ahol egyébként is magas volt a munkanélküliség.

Korlátoznák az AM könyves foglalkoztatást

A kedvezmények nagy részét időközben lassacskán megszüntették, ám ennek ellenére népszerű maradt a kiskönyv.
A döntéshozók megpróbálják "megrendszabályozni" az AM könyves foglalkoztatást a túl sok visszaélés miatt. Talán megoldást jelenthet már az is, ha a bélyeg helyett elektronikus bejelentést hoznak létre, és az Ügyfélkapun keresztül jelentik be a munkát, illetve fizetik a járulékokat. Az Országos Érdekegyeztető Tanácson (OÉT) sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldal - ahogy az MTI megírta - nem támogatta a szigorításokat.

Tavaly decemberben még meg akarták szüntetni, ám az idén tavasszal már inkább úgy döntöttek, hogy új szabályrendszert alkotnak, újra leszűkítik azokat a területeket, ahol igénybe lehet venni. A törvénytervezet szerint AM könyvvel csak a magánszemélyek, a közhasznú társaságok helyettesítésre vagy meghatározott feladat ellátására, illetve a mezőgazdasági idénymunkákra lehet alkalmi munkást fogadni. Az előzetes tervek szerint nyár közepére szavazott volna róla a Parlament, ám végül nem került napirendre az ügy.

Fotó: profimedia